tiistai 20. kesäkuuta 2017

Kotieläimiä ja vanhan ajan maalaiselämää Espoossa -talomuseo Glims


Siskoni vinkkasi minulle ihanasta paikasta, jossa on vanhan ajan idylli upeine maisemineen ja pääsee katsomaan eläimiä. Lapsen kanssa kotona ollessa kaipaa välillä vaihtelua leikkipuistoihin ja muihin menoihin.

Kävimme Helsingin reissullamme pienellä ajelulla Espoossa. Keskellä Espoota, sijaitsee talomuseo Glims. Se on vanha maatila Bembölessä, Karvasmäen kylässä. Glims sijaitsee aivan Jorvin sairaalan vieressä ja lähellä Kuninkaan tietä.

Alueelle voi mennä ihastelemaan eläimiä. Laitumella oli lampaita ja pieniä karitsoja. Vähän myöhemmin esiin tuli myös pari vasikkaa, jotka riemuiten juoksivat aitauksen toiseen päähän.

Toisesta kohtaa löytyi myös pieni kanala, jossa kukko ja kanat tepastelivat.Tämä on kyllä ihastuttava maalaiskokonaisuus kuitenkin aivan kiven heiton päässä isosta tiestä.

Alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on 1700-luvulta. Maatilana Glims on toiminut ainakin 1500-luvulta 1900-luvun alkuun saakka. Museona alue on toiminut vuodesta 1958 saakka.

Alueelle saa erilaisia opastuksia vaikka polttariporukalle. Glimssissä on myös näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia kuten työnäytöksiä ja verstaita.


Pienessä tuvassa toimii myös ihastuttava kahvila. Olimme kuitenkin juuri ehtineet käydä kahvittelemassa Kaffestuga Bembölessä, josta kirjoitinkin blogissani vähän aikaa sitten. Se on myös poikkeamisen arvoinen paikka (varsinkin jos lapset kaipaavat liikkumista & leikkejä tai on muutoin nälkä).

Kahvituvan pihalla on myös kivoja istumapaikkoja ja pari puuhevosta lasten leikkeihin. Kanojen aitaus näkyy myös tähän pihalle.


Talomuse Glims on siitä niin kiva, että siellä on paljon myös mihin saa koskea. Kivaa, kun aina ei tarvitse olla lapsia kieltämässä koskemasta esineisiin. Tekemällä oppii hyvin. Glimssissä on useampi rakennus ja niissä on keskitytty vähän eri aiheisiin liittyen vanhan ajan elämään.

Piha-aitassa pääsi testaamaan mm. jauhojen jauhamista, punnitsemaan vanhan ajan vaa'alla ja testaamaan miten saunakiulu kootaan. Sopi hyvin taaperonkin puuhaksi.


Tallissa näki miten eläimet ovat asuneet ja miten niitä on hoidettu. Siellä oli lisää mukavia puuhasteluja lapsille. Keppihevosten lisäksi pääsi myös oikean satulan kyytiin. Ihmeteltiin myös mikä on oikean kokoinen hevosen kenkä ja löydettiinhän me se.


Tämä lysti oli ihan ilmaista. Keskiviikkoisin talomuseo Glimsiin pääsee sisälle ilmaiseksi. Muutoinkaan sisäänpääsymaksu ei huimaa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja aikuisilta maksu on neljä euroa ja alelippu on 3€. Kausilippu on 15 euroa.

Maanantaisin museo on kiinni. Muina arkipäivinä se on kesäaikaan auki klo 10 - 17 ja viikonloppuna klo 11 - 17. Museo on auki myös talvikautena, mutta silloin on hieman eri aukioloajat.

Pihalle voi mennä katsomaan eläimiä vaikka museoon ei menisikään. Se riittää jo usein monelle pienelle lapselle.


Talomuseo Glims oli kyllä kokemisen arvoinen paikka ja jos lähistöllä olen niin varmasti menen uudelleenkin.

Me saatiin myös vähän maistiaisia seuraavan päivän suuresta lentonäytöksestä, sillä paikan yläpuolelta kulki esitystä harjoittelevia lentokoneita. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!