sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Parempi huoneilma -apua kuivaan huoneilmaan

Varsinkin näin talvella huoneilma voi olla hyvinkin kuiva. Meillä ainakin kerrostaloasunnossa sen huomaa usein. Nenän limakalvot ja iho kuivuu liikaa, tukka rätisee sähköstä ja pölytkin leijailee kuivuudessa. Mikä sitten avuksi?


Me hankittiin muutama vuosi sitten ilmankostutin. Niitä löytyy monen kokoista, näköistä, muotoista ja hintaista. Varmasti jokaiselle löytyy mieluisa. Tai ainakin näin sisustuksesta pitävänä haluaa myös omaa silmää miellyttävän laitteen. Toki se toimivuus on aina tärkein.

Ilmankostuttimeen laitetaan sisälle vettä ja se tulee ulos vesihöyrynä. Me ollaan oltu oikein tyytyväisiä meidän hankintaan. Ilmankostutin on muistettava pitää puhtaana, jotta bakteerit eivät pääse vesihöyryn mukana leviämään huoneilmaan.

Jostain olen lukenut, että ilmankosteuden olisi talvella hyvä olla sisällä n.30-40. Sen ylikään ei ole hyvä olla, sillä silloin bakteerit taas alkavat viihtymään. Tosin meillä ei kotona mitään ilmankosteuden mittaria ole erikseen.

Yksi keino tietysti on laskea huoneiden lämpötilaa, joka vähentää kuivumista. Kylmässä ei kuitenkaan halua olla.Pattereista meillä roikkuu keraamiset sydämet (kuva alempana). Ne täytetään vedellä ja se haihtuu pikku hiljaa huoneilmaan.

Vaikka meiltä löytyykin kuivausominaisuus pesukoneesta niin usein laitan märät pyykit kuivaustelineeseen kuivumaan. Ne myös luovuttavat kosteutta huoneilmaan. Olen kuullut myös, että laittaa märän pyyhkeen patterin päälle. Tätä ei tietenkään ole tarkoitettu ainakaan sähköpattereille, sillä sehän olisi tosi vaarallista. Kerrostaloissa on yleensä kiertoilma ja erilaiset patterit kuin omakotitaloissa. En ole kyllä itse tätä harrastanut.

Talvella tai kesäkuumalla kun menemme jonnekin matkalle niin jätän pari isompaa astiaa täyteen vettä esim. kattilaan. Sieltä haihtuu pikku hiljaa kosteutta huoneeseen. Yhden laitan yleensä keittiöön ja toisen olohuoneeseen kukkasten lähelle. Ei ehkä kaikkein tehokkain keino, mutta parempi kuin ei mitään


Viherkasvit ovat myös hyvät tapa parantaa kodin ilmanlaatua. Ne kosteuttavat huoneilmaa ja muutenkin parantavat ilmanlaatua. Kodeissä on erilaisia saasteita, joita irtoaa huoneilmaan kuten formaldehydejä, bentseeniä ja trikloroetyleeniä.

Viherkasvien avulla voi siis vähentää kodin ilmassa olevia myrkkyjä, parantaa ilmanlaatua ja kosteuttaa huoneen ilmaa.

Onko teillä vielä jotain hyviä vinkkejä kuivan huoneilman nujertamiseksi?

 Tässä postauksessa keskityin huoneilman kosteuttamiseen. Minulta on tulossa myös blogipostaus huoneilman parantamisesta viherkasvein. Viherkasvien valinnassa kannattaa olla tarkkana sillä eri kasveilla on erilaisia ominaisuuksia. Tietyt kasvit ovat esimerkiksi huoneilman myrkkyjen poistajana erittäin tehokkaita. Näistä siis myöhemmin lisää.


Blogia voit seurata blogin nimellä Facebookissa ja Instagramissa.


4 kommenttia:

 1. Oli mukava tavata tänään Forum Marinumissa! Jään innolla odottamaan juttuasi huoneilman parantamisesta viherkasvien avulla, aihe kiinnostaa kovasti. Itse onnistun tappamaan aina kaikki viherkasvit, toistaiseksi palmuvehka on pisimpään hengissä säilynyt kasvini mutta sekin vasta kuukauden verran meillä majaillut... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä vastaaminen on näköjään jäänyt vaikka yritän aina kaikkiin kommentteihin vastata. Palasin tähän juttuun sillä kirjoitan tuota juttua viherkasvien hyödyistä.

   Oli tosiaan mukava tavata! <3
   Me ollaan pojan kanssa käyty useaan otteeseen leikkimässä laivassa jälkeen päinkin.

   Poista
 2. Hei, mistä olet hankkinut nuo kauniit sydämet jotka roikkuvat patterissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Nämä keraamiset sydämet olen saanut lahjaksi anopiltani. Muistelen kuitenkin, että kertoi jostain postikuvastosta tilanneensa ne. Voisi olla Jotex, mutta varma en ole. Nämä ovat jo useamman vuoden meillä olleet niin ei kyllä varmaan enää samaltakaan yritykseltä löydy.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!