maanantai 2. syyskuuta 2019

Apteekkimuseo ja lasten apteekkimuseoAivan Turun keskustassa sijaitsee Apteekkimuseo. Apteekkimuseossa pääsee tutustumaan 1800-luvun apteekkiin, jossa on mm. yrttihuone, laboratorio ja offisiini, jossa on Suomen vanhin apteekkisisustus. Lisäksi näkee miten porvaristo on elänyt Turussa 1700-luvulla.

Talo on säilynyt Turun palolta ja Turun taudilta. Turun palo sammui suunnilleen talon kulmalle. Siksi sitä kutsutaankin nykyään Fortuna-kortteliksi eli onnen suomaksi. Samaan talokokonaisuuteen kuuluu myös Qwenselin talo. Se on 1700-luvulta ja on Turun vanhin puutalo. Se on porvaristalo. Vieressä sijaitsevat mm. vanha talli ja navetta. Kauppasiipi, jossa museo toimii on rakennettu vasta myöhemmin.


Apteekkimuseota korjattiin parisen vuotta sitten ja sen tiloja hieman muutettiin. Sisäänkäynti ei ole enää joen puolelta vaan sisäpihalta. Sisäänkäynti ja tiloja saatiin esteettömämmiksi. Nyt sisälle johtaa ramppi, mutta sisältä museo ei ole täysin esteetön. Samalla museon sisäänpääsytiloja saatiin lisättyä. Sisäänkäynnin luota löytyy nyt hyvät naulakot ja lukolliset säilytyskaapit sekä kunnon lipputiski.


Talossa ei ole oikeasti koskaan ollut apteekkia vaan tavarat on tuotu eripuolilta Suomea. Apteekin puoli on ollut talon väen lisähuoneita. Talossa asunut väkikään ei mitenkään liittynyt apteekkiin. Aikaisemmin talossa on asunut Wilhelm Johan Qwensel, josta talon nimi juontuu. 

Museon asunto on 1790-luvun tyylinen. Tuolloin talossa asui professori Josef Pipping perheineen. Hänet aateloitiin myöhemmin saavutuksistaan lääketieteen parissa ja sukunimi muuttui Pippingsköldiksi. Pipping uudisti sisustusta ja siellä on rokokoo- ja kustavilaistyylinen sisustus.

Lapsiperheiden kannattaa napata tiskiltä
mukaansa ilmainen pieni tehtävävihkonen. Siinä Gustaf kyyhkynen kertoo hieman museosta ja lisäksi on pieniä etsintätehtäviä ja kysymyksiä museon eri huoneisiin.

Lasten apteekkimuseossa pääsee kesäisin leikkimään. 

Kesäisin lapset pääsevät leikkimään Lasten apteekkimuseoon. Siellä voi leikkiä apteekkaria ja asiakasta, mutta myös hieman muuta puuhaa löytyy kuten piirustusvälineet. Meillä on ainakin kovin tykätty täällä leikkiä.

Alkukesästä oli tapahtuma, jossa lapset pääsivät opastuksella tekemään pillereitä. Museon tiloissa oli viuhkakoulu ja se olikin oikein hauska. Enpä tiennyt, että viuhkat olivat ennen tapa näyttää tunteita ja lähettää viestejä toisille.

Välillä museossa järjestetään erilaisia tapahtumia ja teemanäyttelyjä, varsinkin joulun alla.


Café Qwenselin herkkuja.

Apteekkimuseon sisäpihalla sijaitsee ihastuttava kahvila Café Qwensel, josta saa niin hyviä suolaisia piiraita kuin erilaisia herkkujakin. Parasta on palvelu, sillä tilaukset tarjoillaan pöytään. Kahvin ja teen saa ihasta pannusta, josta riittää hyvin vielä santsattavaa. Kaikki on paikanpäällä tehtyä ja erittäin makoisaa.

Sisäpihalla unohtaa aivan olevansa vilkkaan kaupungin ytimessä. Mainostaahan kahvila olevansa Turun salaisin kahvila, hieman piilossa kun on. Sisäpihalla on myös ihana vanhan ajan tunnelma. Siellä kasvaa erilaisia kasveja. Myös koirat on otettu ihanasti huomioon kesäkuumalla ja pihalla on näkynyt vesiastia karvakamuille.

Täällä kannattaa ehdottomasti käydä. Aivan ihastuttava paikka. Rauhallista keskellä kaupunkia.


 Tykkäämme käydä aina silloin tällöin museossa ja samalla herkutellaan kahvilan puolella. Useimmiten olemme saaneet hyvin rauhassa kiertää Apteekkimuseossa, sillä aina ei muita kävijöitä ole samaan aikaan ollut.

Tykkäättekö te käydä museoissa?


10 kommenttia:

 1. Tämä kuuluu niihin museoihin missä on pitänytkin käydä monesti, mutta aina lopulta valittu muuta :) Mutta josko joskus vielä tänne; kiva kuulla kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukava, kun tavallaan kaksi museota yhdessä ja vielä se ihana kahvilakin.
   Meillä niin tykätty siitä kesäisin auki olevasta lasten leikkipaikasta.

   Poista
 2. Ihanan näköinen paikka, tuo olisi kuin meitä varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä jo entisaikoina kodeissa ollut tyyliä! :)
   Kannattaa käydä, kun Turussa päin liikkuu!

   Poista
 3. Hienoja kuvia <3 Tykkään myös itse käydä erilaisissa museoissa ja näyttelyissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Tuolta saisi vaikka kuinka paljon kivoja kuvia, mutta en kaikkea halua blogiin laittaa, että jää ihailtavaa myös paikan päällä niille, jotka tuonne jossain vaiheessa ovat menossa :)

   Poista
 4. me ei olla vielä lasten kanssa tutustuttu museoiden maailmaan. omasta edellisestä museokäynnistä on myös pieni ikuisuus vaikka lapsena kyllä tykkäsin niistä. Tämä täytyy laittaa muistiin seuraavaa Turunreissua varten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä löytyy museokortit miehen kanssa ja täällä Turussa on kivasti museoita, joissa käydä. On siinä samalla tullut pojalle tutuiksi :)

   Turussa on monta kivaa museota ja muuta kohdetta, jotka sopivat hyvin lapsiperheille. Turun linna varmasti on kuuluisin. Siellä pääsee pukeutumaan vaikka prinsessaksi tai ritariksi. Aboa Vetus on myös kiva, kun siellä on lapsille puuhaa ja se tunnelma on kiva. Käsityöläismuseo on todella kaunis alue ja sielläkin on välillä lapsille erilaista ohjelmaa.

   Muita mukavia ovat mm. ilmainen Kuralan kylämäki, josta olenkin paljon blogiini kirjoittanut. Se tosin on enemmän kesä juttu. Biologisessa museossa pääsee katsomaan erilaisia maisemia, joissa on täytettyjä eläimiä. Forum Marinum on yksi lemppareitamme myös. Siellä on paljon nähtävää ja tehtävää. Lapsille on kiva leikkipaikka ja ulkona Aurajoessa on monta laivaa, joihin tutustua. Tässäkään ei vielä ihan kaikkea ollut.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen ollut tuo apteekin yrttihuone. Käyn itse joskus museoissa, mutta nyt ei ole tullut käytyä vahään aikaan. Täytyykin tuo apteekkimuseo pitää mielessä ja käydä joskus.

  VastaaPoista
 6. Onpas mielenkiintoisen oloinen paikka ja vaikka olen Turussa useasti käynyt, en ole koskaan kuullut tästä apteekkipaikasta. Olemmekin menossa perheen kanssa taas Turkuun tässä heinäkuussa käymään, niin pitääpä ottaa tämä kohteeksti. Tuo kahvilakin vaikuttaa todella hyvältä, että ainakin hyvännäköiset leivokset. Kiitos hyvästä esittelystä!

  VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!