tiistai 14. huhtikuuta 2020

Källviken ja Dagmarin lähde Tammisaaressa




Haluan esitellä teille yhden ihanan paikan Raaseporissa, Tammisaaressa. Se on kaikkien paikallisten tiedossa ja varmasti aika monen matkailijankin, mutta mitään suurta tunkua alueelle ei yleensä ole (nyt korona aikana saattaa olla enemmän kävijöitä, kuten muissakin luontokohteissa).

Tammisaaren kaupungista n. kahdeksan kilometriä Hankoon päin on kaunista metsää, josta löytyy oikea lähde. Lähde purkautuu Salpausselän harjusta, joka on saanut alkunsa viime jääkauden aikaisen jään sulaessa 12 000 vuotta sitten.

Källvikenissä sijaitseva lähde on nimetty Dagmarin lähteeksi. Dagmar oli alun perin tanskalainen prinsessa, mutta naimakaupoilla hänestä tuli Venäjän keisarinna Maria Fjodorovna.  Källviken on kaunista luontoa ja meren rantaa. Siellä sijaitsee pieni hiekkaranta ja laituri.


Aleksanteri III ja keisarinna vierailivat huvipurrallaan Källvikenissä ensimmäisen kerran vuonna 1887. Alueen omistaja Mauritz Hisinger pyysi arkkitehteja rakentamaan muostomerkin . Seuraavana vuonna keisaripariskunnan tullessa Källvikeniin oli siellä muistomerkki ja laituri. Tällöin lähde myös nimettiin Dagmarin lähteeksi. Dagmar teki useamman vierailun alueelle vuosien 1887-1894 välisenä aikana. Lähteestä haettiin täydennystä heidän huvijahtiinsa.


Dagmarin lähde sijaitsee Dagmarin puistossa, joka on 40 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue. Fiskars Oyj Abp luovutti alueen sadaksi vuodeksi kansalaisten käyttöön Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Metsähallitus hoitaa aluetta ja siellä onkin viime käynnistäni tehty erilaisia muutoksia.

Nykyään alueella on kyltit ja kerrottu lähteistä sekä Dagmarista. Rannalle ja lähteelle kulku on melko jyrkkää pienen matkaa. Sinne on rakennettu rappuset.


Yllä olevan kuvan mänty katkesi syysmyrskyssä vuonna 2016. Se on saanut alkunsa vähän sen jälkeen kun Fiskars-yhtiö perustettiin 1649. Puu on ollut Ruotsin aikana, Tsaari-Venäjän aikakaudella ja itsenäisen Suomen aikana yli 100 vuotta. Ohi ovat lipuneet englantilaiset sota-alukset Krimin sodan aikana 1854. Ajatella mitä kaikkea puu on "nähnyt ja kuullut" aikakausien saatossa lukuisilta siellä käyneiltä ja ohi meneviltä ihmisiltä.

Kivinen muistomerkki kuvan keskellä.

Lähteen lähialueen luonto poikkeaa muusta alueen luonnosta. Lähteen alueelta löytyy yli 40 sammallajia. Metsäkin on reheväkasvuista ja runsaspuustoista verrattuna muutoin karuun alueen luontoon.



Paikalle voi tulla myös veneellä. Kauniina kesäpäivänä siellä voikin olla useampia veneitä. Veneilijät hakevat vettä lahteen laskevasta lähteestä. Pieni ranta ei ole virallinen ranta, mutta on aurinkoisina kesäpäivinä melko suosittu.


Alueen länsipuolella olevaan Vitsandin Krimin sodan aikaisiin linnoituksiin pääsee kävelemään viitoitettua polkua pitkin (1,5km). Itäpuolella on Skutvikenin hiekkaranta (polkua pitkin 1km).





Voit seurata blogia Instagramissa ja Facebookissa


2 kommenttia:

  1. Ihanan kesäisiä kuvia... Taas yksi retkikohde ensi kesälle! Kiitos paikan esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! <3

      Tuonne on ihana mennä vaikka picnicille kauniina päivänä.
      Voi kunpa kesä pian tulis. Ja toivotaan kaunista kesää :)

      Mukavaa kevättä!

      Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!