sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Savojärven kierros Kurjenrahkan kansallispuistossa


Eilen ajelimme perheen kanssa Varsinais-Suomessa sijaitsevaan Kurjenrahkan kansallispuistoon. Kohteenamme oli Savojärvi ja sen ympäri kulkeva Savojärven kierros. Kierros on noin kuusi kilometriä pitkä.

Turkulaisena sanoo Kurjenrahkan sijaitsevan Turussa. Mutta oikeasti se sijaitsee monessakin kunnassa, sillä siellä on useamman kunnan raja. Yksi alueen nähtävyyksistä onkin vanha rajakivi.
Siellä on raja Turulla, Auralla, Maskulla, Mynämäellä, Nousiaisilla, Pöytyällä ja Ruskolla.

Vaikka parkkipaikat olivat melko täynnä niin reittiä kävellessä se ei kauheasti tuntunut. Toki ihmisiä nähtiin, jotka meitä ohitteli tai tuli välillä vastaan, mutta ei mitään ruuhkaa luonnossa kuitenkaan.


Kurjenrahka on nimensä mukaisesti kurkien suosiossa. Savojärven ympäristö on pitkälti suomaista. Kierros tehdään myötäpäivään (jota on varsinkin näin korona-aikana hyvä noudattaa). Savojärven kierrokselle voi lähteä kolmesta eri kohtaa. Turun fölibussit kulkevat myös Kurjenrahkalle, josta voi aloittaa kierroksen.

Me aloitimme kierroksen Rantapihalta. Siellä sijaitsi pieni ranta, lapsille hieman leikkipaikkaa ja grillikatos. Saunakin on vuokrattavissa. Kesäaikaan näytti olevan myös pieni kioski. En osaa sanoa miten nämä ovat nyt käytössä, kun on tämä erikoisaika. Ulkokäymälöitä löytyy myös. Omat paperit kannattaa ottaa mukaan.


Kierroksen voi aloitttaa myös Kurjenpesältä. Siellä on luontotupa (nyt kiinni), vessat, näköalapaikka ja keittokatos. Täällä kohtaa on myös esteetön pääsy. Myös hieman matkaa pääsee metsässä kulkemaan esteettömästä ja ensimmäisen suon yli on rakennettu leveä silta, jonne pääsee ihastelemaan vaikka pyörätuolillakin (n. 300 metriä esteetöntä).

Tämän suon jälkeen sijaitsee monen kunnan rajakivi.Rantapihalta lähtiessä kulkee suunnilleen ensimmäisen puolen matkasta Savojärven läheisyydessä ja saa ihastella kaunista järvimaisemaa. Kulku on pääosin pitkospuilla ja maasto on suota. Komeita maisemia siis. Täällä voi kuvitella näkevänsä niitä kurkia.

Tämän jälkeen kuljetaan metsäisempää reittiä, jossa kuljetaan metsäpoluilla. Sitten tulee taas välillä soita ja välillä metsämaastoa.

Välillä on penkkejä tai penkkejä ja pöytiä joissa voi nautiskella maisemista ja omista eväistä. Alueella on myös pari paikkaa mihin voi jäädä telttailemaan. Myös geokätköjä löytyy alueelta.

Mikäli haluaa pidemmän reitin kulkea niin reitti liittyy Kuhankuonon retkeilyreitistöön ja voit tehdä Vajosuon vaelluksen (30km).

5-vuotiaskin jaksoi yllättävän hyvin Savojärven kierroksen, kun välillä nautittiin eväitä ja juotiin. Kelloa ei tullut katsottua, mutta arviolta 2,5-3 tuntia kesti meidän kierroksemme. Autossa kotimatkalla maistui kyllä hyvin päiväunet vaikkei niitä normaalisti kotona nuku. Meillä oli oikein mukava luontoretki. Autolla ajaessamme nähtiin myös niitä kurkia pellolla.


Voit seurata blogia Instagramissa ja Facebookissa

1 kommentti:

  1. Paitsi että kauniit maisemat kuvissa herätti kiinnostuksen, sanoit taikasanan "geokätkö"... Taidetaan suunnata tuonne ensi kesänä...

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!