lauantai 9. toukokuuta 2020

Nautelankosken luonnonsuojelualueTeimme pari viikkoa sitten 5-vuotiaan kanssa keväisen retken Lietoon, Nautelankoskelle. Se on Aurajoen suurin koski. Komealta se näyttikin.

Sillan kohdalla putouskorkeus on noin 11 metriä, mutta koko koskialueella se on 17 metriä. Joen vierellä kulkee luontopolku kummallakin puolen koskea. Matalan veden aikana joen voi ylittää alajuoksulla hyppimällä kiveltä kivelle, mutta muulloin alueelta ei pääse kulkemaan kosken ympäri.


 Me kuljimme luontopolun, joka on parkkipaikan vastaisella puolella koskea. Alueella on myös museo ja kahvila (nyt kiinni).

Alkuun ihailimme putousta sillalta. Jatkoimme matkaa. Osa matkasta kulkee pellon piennarta pitkin joen ylhäällä. Kannattaa siis ottaa huomioon, että sateisina aikoina alueella voi olla hyvinkin liukasta ja mutaista. Kesäaikaan kasvillisuus voi olla korkeaa.


Suuren osan matkasta pääsee kulkemaan joen läheisyydessä polkuja ja rantakallioita pitkin. Me teimme menosuunnan kävellen pääosin ylempänä pellon viertä. Yksi suunta on 600 metriä. Päädyssä sijaitsee lintutorni. Siitä kulkee alas pitkät portaat joen lähelle. Alhaalla oli ihanan vihreää ja kauniita kevätkukkijoita. Perhosia lenteli paljon. Alueen rantalehdot pyritäänkin pitämään mahdollisimman luonnonmukaisina. Kosken alueella on sallittua vain perhokalastus ja sekin on sallittu vain maksullisella luvalla.

Ihan pienten lasten kanssa en itse lähtisi alueelle. Polku kuitenkin kulkee niin lähellä koskea. Alueella on kuulemma myös maa-ampiaisia.

Kannattaa huomioida, että alueella ei saa kulkea koirien kanssa (ei edes kytkettynä).


Huomioithan, että luontopolku on nyt osittain suljettu, 5.5.-1.7.2020,  koska kävijöitä on ollut normaalia enemmän. Alueella on ollut liiallista kulumista ja halutaan rauhoittaa eläinten pesintä. Sulku koskee länsipuolta. Tuon meidän kulkeman reitin voi kulkea.

Lisätietoa löydät täältä.Voit seurata blogia Instagramissa ja FacebookissaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!