lauantai 17. heinäkuuta 2021

Hyönteishotelli viinitonkasta


Nyt meiltäkin löytyy mökiltä hyönteishotelli. Kun ulkona paahtaa aurinko ja pihatöitä tai muita mökkihommia ei vaan jaksa tehdä päivällä niin ajan kuluksi sisällä varjossa askartelin ötökkähotellin.
Ei meillä mökki ole muutenkaan mikään työleiri, mutta aina jotain pientä kunnostamista ja projektia löytyy.

Hyönteishotellia varten hankin ainoastaan kuumaliimaa jo löytyvään kuumaliimapistooliin. Kuumaliimaa kuluihin aika paljon. Pyöreän muotoinen tyhjä viinitonkka sai toimia pohjana. Ylä- ja alaosa ovat metallia ja muuten se on erittäin kestävää pahvia.
Saaren rannalle huuhtoutuu kuivia kaisloja joita sitten sieltä keräsin. Pätkin saksilla suorimmat kaislanpalaset hieman viinitönikkää pidemmiksi. Sitten vain liimasin niitä kuumaliimalla viinitonkan ympäri.

Suuaukosta laitoin sisään kuivaa heinää, kuivia käpyjä, kaarnan ja puunpalasia. Suuaukon jätin tarkoituksella melko pieneksi eli liimasin senkin yli kaisloja. Tarkoituksena, että se olisi mahdollisimman suojaisa. Aukkoa voi kuitenkin helposti leikata saksilla suuremmaksi jos on tarvetta. 

Pitkät kaislat voi halutessaan leikata haluamansa pituisiksi. Itse jätin hieman yli reunojen. En myöskään halunnut ihan tasaisia reunoja, joten leikkasin vähän erimittaisiksi. 

Viinitonkassa oli narusta kantokahva, johon sidoin toisen narun ja ripustin naulaan suojaiselle paikalle. 


Hyönteishotelli kannattaa ripustaa johonkin seinälle ja sitä ei kannata jättää ihan maahan. Se kannattaa laittaa suojaisaan paikkaan, johon ei tuuli ja sateet pääse kauheasti tuivertamaan.

Minulla on vielä aikomuksena laittaa rautalankaa, narua tms. vahvistamaan ötökkähotellin ulkoseinää, jotta kaislat siinä varmasti pysyisivät. Olen kuullut ettei kuumaliima olisi niin hyvää tällaisiin tarkoituksiin.

Jännityksellä odotamme tuleeko tähän ötököitä. Ainakin hämähäkki oli toiveikas ja nähnyt mahdollisuutensa, kun seuraavana päivänä kävin tuota katsomassa. Hämähäkki oli meinaan tehnyt ötökkähotellin ja ikkunasuojan väliin komean verkkonsa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!