maanantai 14. kesäkuuta 2021

Tammisaaren saariston kansallispuisto - Älgön luontopolku ja Rödjan


Blogia (ja varsinkin instagram-tiliäni) seuranneet ovat varmasti huomanneet, että meidän perhe viettää paljon aikaa Tammisaaressa ja sen kauniissa saaristossa mökkeilemässä. Pari vuotta sitten kävin kuitenkin vasta ensimmäisen kerran Tammisaaren saariston kansallispuistossa (Raaseporissa). 

Tammisaaren saariston kansallispuisto koostuu 90 prosenttisesti vesialueista ja alkaa sisäsaaristosta jatkuen aina avomerelle asti. Se sisältää monia pieniä ja vähän isompiakin saaria. Osaan niistä on maihinnousukielto joko osan vuodesta tai koko ajan. Näin halutaan taata mm. lintujen pesintärauha.

Monien erilaisten lintujen lisäksi alueella on mm. hirviä ja peuroja. Hyvällä tuurilla voi nähdä myös harmaahylkeen tai norpan. Ne liikkuvat pääosin kansallispuiston eteläisissä osissa. 


Suurin kansallispuiston saarista on Älgö (aikaisemmin Elgö) johon mekin rantauduimme. Jo laiturilta näkyy idyllisen näköinen punainen vanha tupa Rödjan. Se on vanha kalastajatila. Nykyään Rödjan toimii luontotupana, mutta siellä on viettänyt lapsuutensa Thorvald Strömberg. Hän on melonnan maailmanmestari vuodelta 1950 ja olympiamitalisti 1952.  Hänen isoisä Magnus Nylund oli kalastaja ja rakennutti tilan 1940-luvulla. Myöhemmin se jäi mökkikäyttöön ja nykyään on tosiaan luontotupana. Viime vuosina paikalla on ollut huonoa tuuria, sillä sen rannassa ollut pieni museo paloi ja toisella kertaa paloi sauna poroksi. 

Ylin kuva: palanut museo rannassa. Keskikuva: järvi saaren keskellä. Alakuva: Luontopolun alussa.

Pihapiiristä lähtee noin parin kilometrin pituinen luontopolku. Reitillä näkee monenlaista kaunista maisemaa. Niin merta kuin metsääkin ja sisäjärvi Storträsket. Kannattaa ehdottomasti kiivetä näköalatorniin, sillä sieltä on aivan upeat maisemat ja näkee upeasti saaristoa. Luontopolku ei ole esteetön ja ei sovellu heikkojalkaisemmille, sillä toisinaan on melko jyrkkääkin maastoa. Rödjanin vieressä pääsee ihailemaan kesäisin lampaita.

Luontopolun varrella on näköalatorni, josta näkyy kaukana kaunis ulappa.

Älgö on kiva retkikohde vaikka yöpymiseen tai lyhyempään muutaman tunnin retkeen. Kuulemma myös sukeltajille on nähtävää pohjan muodoista laivojen hylkyihin. Paikalle pääsee veneellä tai vaikka kajakilla (tarvitsee jo hyvät taidot). Myös venetakseilla pääsee kulkemaan.
Vielä joskus olisi kiva päästä tutustumaan muihin saariin tuolla. Varsinkin Jussarö kiinnostaa. Sinne tehdään retkiä Tammisaaren pohjoissatamasta (varattava etukäteen). Veneessä tai teltassa voi yöpyä Jussarössä, Älgössä, Modermaganilla, Fladalandetilla. Niistä löytyy tulentekopaikat ja kuivakäymälät. Ennen lähtemistä kannattaa tutustua alueen sääntöihin.

Tammisaaren saariston kansallispuistossa on kaunista.


 Pysy mukana matkassa! 
Seuraa blogia facebookissa ja Instagramissa!7 kommenttia:

 1. Kesällä on tarkoitus lähteä käymään tuolla Jussarössa. Itse asiassa olemme jo varanneetkin risteilyn sinne. Myös Älgö kuulostaisi mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 2. Itse olen kierrellyt kansallispuistoja, mutta Tammisaaren saariston kansallispuisto on vielä kokematta. Tänä kesänä oli hieman tarkoitus mennä purjehtiin sinne, mutta katsotaan nyt. Taas on tullut suunniteltua turhan täyteen loma :-|

  VastaaPoista
 3. Tammisaaren saariston kansallispuisto on jäänyt harmillisen vieraaksi, vaikka alue ei olekaan kaukana lapsuuden maisemista. Jos vaan kesällä kalenterista löytyy tyhjää tilaa, tänne on ehdottomasti suunnattava! Kiitos siis vinkistä :)

  Eveliina / Reissukuume

  VastaaPoista
 4. Rödjanissa kävimme Tammisaaren kansallispuistoon suuntautuneella veneretkellä viime syksynä, mutta luontopolulle ei tuolloin ollut aikaa ja ajatus jäikin kutkuttamaan, että tuonne pitäisi vielä palata. Samalla kertaa olisi kiva nähdä Modemaganin satama, joka on kuulemma ovelasti lähes saaren sisällä.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen paikka tämäkin. Ja kaunis! Meillä oli tarkoituksena tänä kesänä liikkua vähän tuolla suunnalla (joten oli kiva lukea tästä) mutta nyt päädyttiinkin ihan eri puolelle Suomea. Mutta kaikki tällaiset luontopolut ja etenkin kansallispuistot kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
 6. Suomen saaristot ovat aivan upeita retkikohteita. Itse haluaisin päästä juuri sinne Etel-Suomen saaristoihin vierailemaan ja tietenkin Turun saaristo kiehtoo.
  Ihanan näköinen paikka tämä Älgö. Nuo retkituvat ovatkin mitä parhaimpia paikkoja, voi vähän levähtää ja yleensä niiden ympäristössä on jonkinlaista tulentekopaikkaa. Kunhan on varovainen tulen kanssa. :)

  VastaaPoista
 7. Kiinnostava ja erilainen kansallispuistokohde, tuolla oli varmasti mahtava liikkua myös meloen!

  VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!