sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Tutustu pääsiäiseen Turussa Pääsiäisen perinteisiin pääsee ainakin Turussa tutustumaan. Vieläpä ihan ilmaiseksi. Kulttuurivirkistysalue Kuralan Kylämäen museorakennukset on laitettu pääsiäiskuntoon. Kävimme viime viikonloppuna katsomassa koko perheen kanssa miten ennen valmistauduttiin pääsiäisen viettoon. Myös pääsiäispyhien aikaan alue on avoinna lauantaina ja sunnuntaina. 


Päätalo Iso-Kohmosta löytyy hieno sali. Maljakoista löytyy erilaisia narsissaja, pajunoksia ja koivunoksia auenneena hiiren korville. Pääsiäisliinoja ja julisteita löytyy myös eri puolilta taloa.
Rairuohoa oli istutettu ja usein se taisi olla ohran siemenistä kasvatettua. Ne tulevat melko nopeasti. Itse yleensä liotan siemeniä lämpimässä vedessä noin vuorokauden ennen istuttamista. 


Pääsiäisen perinteisiin kuuluu mämmi. Sitä on tehty talon keittiössä ja ne on laitettu aitoihin koivun tuohesta valmistettuihin tuokkosiin. Tänä vuonna taloon astuessa tulvi ihana raikas appelsiinin tuoksu, sillä talon emännät olivat keittiössä valmistamassa puuhellalla pääsiäisherkkuja.

Pääsiäiseen kuuluu myös kananmunat ja niiden koristelu. Viime vuonna käydessämme olivat emännät juuri värjäämässä kananmunia punasipulin kuorilla. Kananmuniin saa kauniin värin luonnollisesti lisäämällä keitinveteen esim. punasipulin kuoria. Myös monista muista vihanneksista ja yrteistä saa väriä. Sitä en tiedä on niitä miten käytetty ennen. Sipulia Suomessa löytyi varmaan monesta talosta ja kuoret tulivat hyötykäyttöön. 


Kuralan kylämäen leikkipaikoissakin oli laitettu pääsiäistä. Meillä kauppaleikit ja keittiöleikit kuuluvat lempileikkeihin alueella. Myös koululeikit luokkahuoneessa on suosittuja. Viereisessä huoneessa olisi päässyt myös ilmaiseksi askartelemaan pääsiäiskoristeita. Verstaan puolella on myös usein jotain ilmaista tai edullista nikkaroitavaa tai muuta puuhaa. Niin mukavaa, kun lapset pääsevät leikkimään ja tekemään asioita. Tämä on museo, jossa moneen asiaan saa koskea.

Kesäksi alueelle tulee taas eläimiä ja kesäpuuhaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!