keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Piha ja puutarha messuilta kohti kevättä


Puutarhaintoilijan kevään kohokohtia on aina Piha ja puutarha -messut. Kävin Turun messukeskuksessa järjestettävillä messuilla. 

Messuilla olisi ollut kiinnostavia luentoja ja edullisesti olisi päässyt varttamaan omenapuun ammattilaisen opeilla. Tällä kertaa en ehtinyt, mutta varmasti joku kerta menen vastaavaan oppiin. Itseäni kiinnosti eniten myytävä taimet ja kukkaset (noiden edellisten lisäksi). Mitään hulppeita messutarjouksia ei mielestäni ollut, mutta kyllä siellä paljon oli kiinnostavia pensaita, puita ja kukkia.

Turun Reunakiveltä löytyi monenlaista kivaa laattaa. Kukkakauppa Flörin osastolla puolestaan oli upeita pensaita ja mm. karpaloa. 

Enpä ollut tietoinen, että karpalonkin taimia myydään. Sellaista oli kukkakauppa Flörin osastolla. Siellä oli myös monenlaisia pensaita ja puun taimia sekä ihania valkoisina kukkivia kirsikkapuun oksia maljakkoon. 

Katselin myös erilaisia laattoja ja kivetyksiä. Haaveena olisi laittaa takapihalle jokin kaunis kivetys oleskelualueelle. Myös pari muuta pientä "salaista" istuskelukohtaa olen ajatellut, johon tulisi myös kivetystä. Ensimmäinen kohde on kuitenkin varmasti kivetys kukkapenkin reunaan, jota olen suunnitellut tekeväni alkukesästä. Vielä en ole varma millaista kivetystä haluan. 


Ammattiopisto Livian opiskelijoiden rakentama osasto on aina ollut messujen keväisen tunnelman luoja ja kohokohta. Tänä vuonna valitettavasti osasto ei ollut niin iso ja yhtenäinen mitä aiempina vuosina. Silti ihanaa vihreyttä löytyi. Osastolta sai mukaansa myös tuoreen yrtin. 


Hankkijan osastolta sai mukaansa siemenpussin. Itse valitsin krassin siemeniä, jotka vielä odottavat kylvämistä. Messuilla oli myös näin eduskuntavaalien alla eri puolueita ja sieltä tuli myös jotain siemenpussia mukaan. 

Yksi lempikukkasistani on pionit ja niitä tuli hankittua kolme juuripaakkua. Myynnissä oli isohkoja juuripaakkuja, josta kuuleman mukaan pitäisi tulla kukintaa jo heti ensimmäisenä vuotena. Katsotaan miten käy.


Puutarhamessut ovat aina varma merkki keväästä. Sitä se nytkin oli, mutta valitettavasti messujen jälkeisellä viikolla lunta tuli tänne Turkuun melkeinpä saman verran kuin koko talvena on ollut. Juuri, kun pihamme oli jo pääosin sulanut ja ehdin jo ihailla krookuksen ja narsissin varsien työntymistä mullasta esiin. Nyt ne ovat kymmenien senttien peitossa. Toisaalta hyvä niin sillä nyt on täälläkin ollut yöpakkaset kovia. Nyt on kuitenkin luvattu keväisempiä ilmoja. 

Nyt vain odotellaan lumien sulamista ja sitä, että pääsee istuttamaan pionit maahan. Lähipäivinä olisi tarkoitus kylvää myös kaikki messuilta ja muualta ostamani kukkien ja kasvien siemenet (korkea aika jo osalla kasveista kylvää ne). Suosin perennoja (monivuotiset kasvit), mutta kyllä kesäkukkienkin siemeniä on hankittu. 

Ihanaa kevään odotusta sinne!


1 kommentti:

  1. Onpa kiva katsaus puutarhan laittoon. Meillä on pihassa vanha koivu, jossa kasvaa joku kääpä. Minusta se on tuhon merkki, joten puu tulisi kaataa. Haluaisin siihen tilalle kuitenkin vaahteran tai jonkin muun kauniin puun. Täytyypä selvittää ammattilaisilta, mitä tuon kanssa voi tehdä.
    https://smp-arboristit.fi/palvelut/puunkaato/

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!