maanantai 18. joulukuuta 2017

Perhelomalle autolla Riikaan & Joulumarkkinoille


Meidän perhe on viime vuosina suunnannut joulun alla pienelle matkalle fiilistelemään joulua jonnekin joulumarkkinoille. Joulu ollaan kuitenkin haluttu viettää "kotona" (=sukulaisissa) läheistemme luona koti Suomessa.


Me ollaan käyty joulumatkalla mm. Budapestissa, useamman kerran Tallinnassa, Turkissa (ei ehkä niin jouluista kuitenkaan) ja viime vuonna olimme Latviassa, Riiassa. Espanjassa ja Ranskassa ollaan myös ihailtu joulumarkkinoita. Saksaan haluaisin joskus mennä ihan vain joulumarkkinoille, sillä niistä olen paljon kuullut hyvää.

Suunnitelmiin on myös kuulunut Skotlannissa käynti joulun alla muutama vuosi sitten, mutta se reissu meni mönkään. Kohdemaassa oli silloin sellainen lumikaaos, että lentokoneet eivät pystyneet laskeutumaan. Joulumatka Skotlantiin muuttui sitten alkuvuoden shoppailumatkaksi Edinburgiin.

Tänä vuonna meidän perheestä vain isäntä kävi Tallinnassa joulumarkkinoilla. Itse olen nauttinut joulufiiliksestä mm. Turun Suurtorin joulumarkkinoilla. Tosin osan ajasta olen siellä viettänyt töiden merkeissä. Ne ovat nyt taas tältä vuodelta ohi.

Joulutunnelmaan pääsee kuitenkin Turun kauppatorilla, jossa on joulutori ja kiva kota sekä joulupukki.

Riian Vanhassa Kaupungissa on sopivasti nähtävää. Joulumarkkinoilla on tunnelmaa  ja lapsille eläimiä ihasteltavana.

Me siis olimme reissussa Riikassa omalla autolla viime jouluna. Herätys oli aikainen (n.5.30), jotta ehdimme Turusta Helsingistä lähtevälle laivalle. Laivoja menee useampikin päivässä. Me halusimme aikaisen aamulähdön, jotta ehdimme nauttia matkasta paikan päällä. Laivamatka meni oikein rattoisasti. Vietimme sen pääosin laivan leikkipaikalla sekä päätimme mennä buffetaamiaiselle. 2v. ei vielä maksanutkaan mitään. Tosin ei hän paljoa syönytkään.

Tallinnassa pyörähdimme pikaiseen, kävimme kaupassa ja ajelimme hieman etelämmäksi ihanien ystäviemme luokse. Ystävillämme on myös lapsia, joten siellä riitti meidän taaperolle ihmeteltävää ja leikittävää. Yövyimme ystäviemme luona.

Aamulla hieman ennen puolta päivää lähdimme ajelemaan kohti Riikaa. Matkan varrella on ihana Pärnu, mutta tällä kertaa emme pysähtyneet sinne. Se on kyllä kiva paikka ja toimii hyvin vaikka välipysähdyspaikkana. Aivan matkan varrella on isohko kauppakeskus, johon on helppo pysäköidä ja käydä ruokailemassa.

Riian päänähtävyyksiin kuuluvat mm. Mustapäiden talo ja Zeppeliinihallit, jotka toimivat toripaikkana.

Ajaminen Tallinnasta Riikaan on helppoa, kun vain seuraa liikennemerkintöjä. Kaupunki alueella ajamista helpottaa navigaattori. Nykyään se löytyy melkein jokaiselta kännykästä.

Tie on melko suoraa (ja ehkä hieman tylsääkin) ajella. Meren ranta on lähellä tietä oikealla puolella, mutta näkyy vain hieman muutamasta kohtaa. Tie on sinänsä ihan hyvä kuntoinen, mutta kovin pieni, kun ajattelee miten paljon siinä päivittäin kulkee autoja ja isoja rekkoja. Se on koko matkalta yksikaistainen ja nopeudet eivät monessa kohtaa ole kovin korkeat. Kesäaikaan tienvarsilla näkee paljon haikaroita ja haikaranpesiä.

Ulkomailla autoillessa kannattaa tutustua autoilukäytäntöihin. Ainakin Virossa autossa tulee olla aina mukana heijastinliivi ja palosammutin.


Meillekin sattui ja vastaan tuleva poliisiauto kääntyi peräämme pillit vinkuen ja valot vilkkuen. No taaperolla oli ainakin huippua, kun oli piipaa. Isännällä vähäemmän kivaa. Selvisimme kuitenkin säikähdyksellä, sillä siellä ei tule niin kovia sakkoja kuin Suomessa. Ja koska isäntä ajoi ensimmäistä kertaa ylinopeutta Latviassa niin selvisi ilman sakkoja, muutoin summa olisi ollut 40€ (ylinopeutta n.25km/h). Poliiseilla kesti aika kauan, kun täyttivät papereitaan ja lukivat tarkasti ohjekirjastaan ohjeita.


Pysähdyimme kauppakeskukseen matkan varrella ostamaan hotelliin pientä naposteltavaa ja juomia. Meillä oli hotellin vieressä aidattu parkkialue, jossa oli porttivahti vuorokauden ympäri ja se maksoi vain 2€/vrk. Hotellista kannattaa aina kysyä (mielellään jo etukäteen) mahdollisesta pysäköintimahdollisuudesta tai neuvoista mihin auto kannattaa jättää.

Riian kaupungissa liikuimme pääasiassa kävellen sillä ihastelimme paikkoja. Heti ensimmäisenä iltana kävelimme katsomaan joulumarkkinoita vanhaan kaupunkiin (n.15min kävelymatka hotelliltamme). Ihastelimme tunnelmaa ja joimme lämpimät glögit. Taapero oli jo nukahtanut kärryihin ja päätimme etsiä taksin. Taksi matka maksoi vain n.5€ hotellille (muutama kilometri). Isäntä sai kyllä neuvoa mistä sinne hotellille ajetaan, kuski olisi ainakin muuten ajanut rampin ohitse.

Näppärintä on ottaa hotelli vanhasta kaupungista, jos viettää aikaansa vain siellä. Riian nähtävyydet ja turistikohteet sijaitsevat pääosin juuri Vanhassa Kaupungissa. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että siellä on omalla autolla ajaminen on pääosin kielletty.

Vanhassa kaupungissa on paljon matkamuistomyymälöitä.

Muutoin käytimme autoa käydessämme isommissa kauppakeskuksissa keskustan ulkopuolella. Vaihtoehtoja löytyi kivasti ja kävimmekin muutamassa kauppakeskuksessa matkamme aikana. Kauppakeskuksissa on isot parkkialueet, jotka ovat ilmaisia. Varsinkin illalla ne olivat tupaten täynnä, mutta asiaan varmaan vaikutti lähestyvä joulu. Autoja oli parkkeerattu jopa lumikasojen päälle.

Osasta kauppakeskuksia löytyy lapsille kivaa puuhaa. Osa on maksullisia leikkipaikkoja, mutta ne ovat kuitenkin edullisia.


Jottei tämä postaus veny ihan älyttömän pitkäksi niin koitan jossain vaiheessa ehtiä kertomaan teille erikseen vähän ruokapaikoista, joissa kävimme ja muista pienistä vinkeistä mitä tulee mieleen. Täältä pääset lukemaan aikaisemmat jutut joulumarkkinoista:

Riian joulumarkkinoilla
Tallinnan joulumarkkinoilla
Joulutunnelmaa Tallinnassa

Kotimatkalla Latvian ja Viron rajalta (tai miksei jo Riiasta) saa ostettua halvat juomat. Superalko oli juuri valmistumassa parin sadan metrin päähän rajasta (nyt jo avattu). Me kävimme tekemässä ostoksia ihan rajalla vanhassa raja-asematoimistossa.

Mitkä ovat teidän joulumarkkinavinkkinne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!