sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Turun linnan Turnajaisissa


Tänä kesänä Turun Linnan puistossa järjestettävät Turnajaiset olivat vähän isompi tapahtuma. Aikaisemmin tapahtuma on ollut vain viikonloppuna, mutta tänä vuonna ne kestivät koko viikon verran. Ja mikä parasta niin tämä tapahtuma on ihan ilmainen. Näytöksessä kilpailtiin samalla Euroopan mestaruudesta.

Lajeina olivat jousting ja skills at arms. Joustingissa "ritareilla" on pitkät peitset joilla he yrittävät osua vastustajan kilpeen. Tarkoituksena ei ole teilata vastustajaa vaan osua hänen kilpeensä. Pisteitä saa siitä miten hyvin peitsen kärki hajoaa osiin.


Skills at arms on laji, jossa vaaditaan erittäin hyvää hevosen hallintaa sekä ratsastustaitoa. Tässä on kaksi eri luokkaa. Huntingissa (metsästyksessä) ollaan vähän kevyemmin pukeuduttu, mutta war (sodassa) ollaan täydessä haarniskassa. Tuolla oli kuitenkin hieman kevyemmin eikä esim. haarniskojen kypäriä ollut käytössä. Lämpö haarniskan sisällä nousee korkeaksi ja voi vain kuvitella miten hikistä siellä on ollut näillä helteillä.

Skills at arms radalla on erilaisia tehtäviä joissa näytetään taitoja, joita sodassakin on tarvittu. Tarkkuutta näytetään mm. lyömällä miekalla vauhdissa omenia, ottamalla peitseen pieniä rinkuloita ja osumalla miekalla naruun, josta lentää sen jälkeen pää ilmaan (ei siis tietenkään nykyään ainakaan ole oikea) jne.


Mä olen viettänyt pojan kanssa paljon aikaa Pietarsaaressa kesäkuun lopusta lähtien. Välillä Turussakin käyty ja tuonne turnajaisiin piti myös mennä, kun Turussa satuttiin olemaan. Pari siskoani ja äitini olivat meillä kyläilemässä ja olimme yhdessä ihastelemassa turnajaisia. Pojallakin oli kivaa, kun serkkupoika oli kaverina. Paikanpäällä oli myös lisää serkkuja ja vielä yksi siskoni miehensä kanssa. Pieni sukukokous siis samalla.

Tänä vuonna puistossa oli enemmän tunnelmaa, sillä sinne oli tullut keskiaikaiseen tyyliin sopivia myyntikojuja. Mekin ostettiin mm. hedelmiä, jotka oli kuorrutettu suklaalla. Tosin arvasin ettei poika luultavastikaan halua omenaa syödä. Pari haukkua otti ja siihen jäi. Näin on käynyt aina keskiaikamarkkinoillakin.

Poika pukeutui kotoa löytyvään ritarin asuun, johon kuuluu myös miekka ja kilpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!