maanantai 2. heinäkuuta 2018

herkullinen focaccia kuivahiivalla


Focaccia on helppo ja herkullinen leipä. Tykkään tehdä kerralla pellillisen niin tulee tarpeeksi. Tein juuri töihin tarjolle focacciaa viimeisen työpäiväni kunniaksi. Sitä kovin kehuttiin ja muutamat kävivät pyytämässä reseptiäkin. Eli maistui hyvin työporukalle. Ja mä en mikään superkokki ole tai varsin harvoin tulee leivottua. Ei siis tarvii kovinkummosia kokkaajan taitoja, että saa hyvää focacciaa. Suosittelen kokeilemaan!

Itse sanoisin, että focaccia-leivän salaisuus on laadukkaassa oliiviöljyssä ja sormisuolassa. Hyvä oliiviöljy antaa paljon makua tälle leivälle. Sitä tulee niin taikinaan, leivinpaperille kuin pinnallekin. Sormisuolaa ripotellaan leivän päälle ja se antaa ihanaa lisämakua. Nykyään käytän (Maldon) sormisuolaa melkein kaikkien ruokien päällä. Se vain antaa niin hyvän lisämaun, tuo ruokien maut hyvin esille.


Tässä resepti jota tällä kertaa käytin:

taikina:

n.8dl vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa (11g)
1,5tl suolaa
1,5dl oliiviöljyä
(1rkl hunajaa)
4dl vettä


Päällinen:

n.0,5dl oliiviöljyä
sormisuolaa
laadukkaita oliiveja
fetajuustoa

Lämmitä vesi 45 asteiseksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään kulhossa. Kuuma vesi kaadetaan leivontakulhoon. Itse käytin Kitchen Aid monitoimikonetta, mutta käsinkin voi hyvin sekoittaa. Lisää kuivat aineet veden sekaan. (Jos kotoasi löytyy durumvehnäjaunoja niin voit korvata pari desiä vehnäjauhoja niillä.) Lisää myös oliiviöljy ja hunaja. Hunajan voi halutessaan jättää poiskin. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa 5-10min. Taikinan annetaan kohota liinan alla 30 min.

Laita pellille leivinpaperi ja levitä siihen oliiviöljyä.
Kaada kohonnut taikina pellille. Levitä se. Levittämistä helpottaa, kun kaadat taikinan päälle oliiviöljyä. Anna kohota vielä toiset 30 min.

Leikkaa täytteet valmiiksi. Itse pidän eniten fetajuustosta ja vihreistä oliiveista focacciassa. Päällisinä voi käyttää myös sipulia (esim. punasipuli), valkosipulia, minitomaatteja tai aurinkokuivattuja tomaatteja. Mausteet tuovat myös hyvää makua. Itse pidän eniten tuoreesta rosmariinista focacciassa.

Taikinan kohottua painele sormella pieniä kuoppia taikinaan. Voitele päällinen oliiviöljyllä. Laita päälle haluamasi täytteet ja sormisuola (n.2 tl).

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n.12 minuuttia. Leipään tulee pinnalle kaunis väri. Uunista otettuasi voitele vielä pinta oliiviöljyllä.

3 kommenttia:

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!