keskiviikko 12. joulukuuta 2018

SuolataikinaSuolataikina on helppo ja nopea valmistaa. Tarvikkeet löytyvät peruskeittiöaineksista. Se on myös ekologinen ja myrkytön. Näitä voi siis huoletta valmistaa pienten lastenkin kanssa.

Suolataikina

3dl (peruna)jauhoja
1,5dl suolaa
1,5dl vettä
1 rkl ruokaöljyä.

Jauhot ja suola sekoitetaan keskenään. Perunajauhoja käyttämällä saat puhtaan valkoisen taikinan. Muutoin perusvehnäjauhot käy hyvin. Vettä lisätään pikku hiljaa. Lopuksi lisää öljy. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, jotta siitä tulee tasainen kiinteä massa.

Taikinan on hyvä antaa olla vähän aikaa vaikka jääkaapissa. Valmista kuin pipareita. Taikinaan voi halutessaan painaa kuvioita (esim. lasin pohja, pitsiliina, kastehelmi kynttilä, kuivatut lehdet) tai kirjoittaa jotain leimasimilla. Muista tehdä myös reiät ripustamista varten. Itse käytin reikien tekemiseen pilliä, kun sellainen kotoa löytyi. Sillä sai näppärästi pyöreitä ja tasaisia reikiä.

Kuivatus onnistuu huoneenlämmössä, mutta on hidasta. Parikin päivää voi kestää. Uunissa saa nopeammin valmiiksi kovia suolataikinateoksia. Paista 125 asteessa noin tunnin verran.


Perinteisesti tein taas joulun alla suolataikinaa ja käytin piparkakkumuotteja kuvioiden tekemiseksi. Tänä vuonna ostin uuden lumihiutaleen muoteisen piparkakkumuottisetin. Niistä tulikin aika kivoja. Metsästä raahasin maasta löytyneen vanhan oksan. Lumihiutaleet löysivät paikkansa risun oksilta. Pieni näyttävä jouluinen yksityiskohta kodissa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ripustusnauhat löytyivät kaapin kätköistä.

Taikinaa jäi vähän yli ja säilöin sen jääkaapissa. Lapsi sai seuraavana päivän vielä käyttää muovailuvahan tavoin.

Kuivuneet teokset voi maalata ja koristella oman maun mukaan. Näissä versioissani ei ole mitään lisäyksiä.


Lisää askarteluvinkkejä löydät blogin ylälaidasta kohdasta diy.
Blogia voit seurata myös Instagramissa ja facebookissaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!