keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Turku kuvina (ja vastaukset)


Kuva 1.  Turun linna.

Eilen julkaisin nämä kuvat blogissani, jotta voitte arvata turkulaisia paikkoja. Tässä kerron oikeat vastaukset niin voit tarkistaa menikö oikein. Samalla saatte vinkkejä mitä näistä paikoista löytyy lapsiperheille.

Ensimmäinen kuva oli mielestäni helppo. Se on Turun linnasta otettu keväällä. Linnan päädyt ovat kuitenkin ehkä enemmän kuvattuja ja tunnettuja. Siksi tämä sivulla oleva valkoinen seinä saattoi ehkä hämätä harvemmin linnassa vierailevia.

Turun linnassa on lapsille järjestettyjä ritarikierroksia. Lapset pääsevät myös pukeutumaan ajan henkeen sopiviin vaatteisiin. Jokunen toiminnallinenkin piste linnasta löytyy. Linnan kaupasta voi ostaa mukaan käsityönä tehtyjä miekkoja, keppihevosia ja muita kivoja muistoja. Myös ravintola löytyy.

Kuva 2. Aboa Vetus 
Tämä kuva Aboa Vetuksesta on aika rajattu, joten se saattoi olla siksi haastava. Siellä käyneet lapsiperheet ehkä kuitenkin tunnistivat tämän, sillä kuva on museossa olevasta isosta nukkekodista. Kuvan sivussa näkyykin poikani käsi. Näiden ääreen jäädään joka kerta leikkimään, kun Aboa Vetus ja Ars Novassa käydään.

Siellä pääsee tutustumaan vanhaan Turkuun. Sisällä on myös luutarha, piirustuspaikka ja erilaista pientä puuhaa pitkin museota. 

Tänä kesänä pihalla on myös päässyt näkemään oikeaa arkeologista kaivausta. Museon yhteydessä on hyvä ravintola, johon on helppo tulla myös lastenvaunuilla.

Kuva 3. Forum Marinum, Kruunumakasiini.
Jokisataman alueella sijaitsee kiva merellinen museo Forum Marinum. Museo jakautuu kahteen eri rakennukseen. Kuvassa olevassa rakennuksessa, Kruunumakasiinissa, on laivoja, ravintola ja kivoja leikkipaikkoja sekä tietysti paljon merellistä historiaa.

Kuva 4. Lasten oma merimuseo Tyrskyn Myrskyn ( Forum Marinumissa).
Tämä kuva liittyy edelliseen, sillä se sijaitsee Forum Marinumin sisällä. Siellä on ihana leikkipaikka, jossa on iso laiva salakäytävineen, majakka keittiöllä ja muuta mukavaa lapsille. Paikka on siis lasten oma merimuseo Tyrskyn Myrskyn. Alle 7-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Meidän lapsi voisi viihtyä täällä leikkimässä vaikka kuinka kauan.

Kuva 5. Merikeskus Pop up -näyttely.
Tämäkin liittyy tavallaan pariin edelliseen kuvaan. Kuvassa kolme esiintyvän talon vintillä on tämä Merikeskus pop up -näyttely. Se on ilmainen. Näyttelyssä pääsee tutustumaan Turun ja saariston merellisyyteen.

Turkuun on suunniteltu uutta merikeskusta ja tällä kerätään yleisön ideioita ja ajatuksia sinne. Tulevassa merikeskuksessa tiede, kulttuuri ja merelliset elämykset tuovat uudenlaisia kokemuksia.


Kuva 6. Museolaiva Suomen Joutsen.
Tämän kuvan pystyi arvaamaan vain jos on käynyt museolaiva Suomen Joutsenessa. Ja sielläkin on tarvinnut tarkkaavaisuutta. Nämä hauskat eläinhahmot kököttävät kannen alla keulassa, josta ankkurit lähtevät.

Laivat ovat usein lapsien mieleen. Suomen joutsenelta löytyy muutama hauska yksityiskohta kuten nämä hauskat eläimet ja keittiön komerossa on pari hiirtä, joiden äänet kuulee. Lapset voivat myös testata miltä tuntuu loikoilla riippusängyssä. Uusimpana juttuna on orkesteri, josta voi valikoida näppäimellä mitkä instrumentit soittavat. Siitä meillä tykättiin kovasti. Aurajoessa riittää laivoja tutkittavaksi.

Kuva 7. S/S Bore-laivan Cafe Navigare.
Aurajokeen on myös ankkuroinut S/S Bore. Laiva toimii nykyään opetustarkoituksissa ja siellä järjestetään mm. majoituspalveluita. Cafe Navigare on kannella viisi ja sieltä näkyy kivasti aurajoelle ja näkyy sieltä Turun linnakin.

Boressa on myös pieni maksullinen museo, jossa pääsee katsomaan mm. ohjaamoa ja laivan kapteenin tiloja.


Kuva 8. Apteekkimuseo
Kahdeksas kuva on Turun Apteekkimuseosta. Vuonna 2018 museota uudistettiin ja se on nyt myös esteettömämpi. Kuva on museon sisältä seinästä. Talo on 1700-luvulta ja on Turun vanhin puutalo. Museossa lapset voivat ottaa esitteen ja etsiä vanhempiensa kanssa vastauksia huoneista niihin. Nappaa kassalta esite mukaan ja lähde kierrokselle.

Kuva 9.  Lasten apteekki (Apteekkimuseon pihalla).
Apteekkimuseon sisäpihalla on kesäisin lasten käytössä pieni huone, josta löytyy lasten apteekki. Siellä lapset saavat leikkiä apteekkaria. Myös piirustustarpeita ja hieman muita leluja löytyy. Ihanan tunnelmallinen paikka.

Kuva on otettu alkukesästä, kun apteekissa oli ohjelmaa lapsille. Silloin kävimme viuhkakoulussa ja poika harjoitteli pyörittelemään pillereitä opastuksella. Samassa pihapiirissä on ihana Cafe Qwensel, joka sijaitsee myös hyvin vanhassa talossa. Pihalla unohtaa olevansa aivan Turun keskustassa.

Kuva 10. Kuralan kylämäen sepän paja
Kuralan kylämäessä Info-rakennuksessa sijaitsee myös pieni sepän paja. Siellä pääsee aina välillä kurkkaamaan sepän puuhiin ja tuotoksiin. Esillä on upea haarniska ja erilaisia osia haarniskoista, miekkoja ja muuta mielenkiintoista.

Samaisessa rakennuksessa järjestetään myös erilaisia käsityökursseja. Tänä kesänä paikalla on saanut tehdä oman saapasrengin ihan ilmaiseksi. Meidän poika oli innoissaan.

Kuva 11. Kuralan kylämäki.
Kuralan kylämäki on ilmainen virkistysalue Turussa. Alueella on vanhoja rakennuksia, joissa pääsee tutustumaan entisajan elämään. Välillä on erilaisia teemoja, askartelua ja muuta mukavaa. Lapset voivat napata kartan ja lähteä etsimään "aarteita". Monesta paikasta löytyy leikkipaikkoja, joissa voi vapaasti leikkiä.

Kuva 12. Kuralan kylämäki.
Tämäkin kuva on Kuralan kylämäestä. Kuralassa on niin paljon kaikkea kivaa ja kauniita paikkoja, että se sai toisenkin kuvan tässä kuvasarjassa. Monet tulevat paikalle katsomaan eläimiä. Alueelta löytyy ainakin hevosia, lampaita ja kanoja.

 Alueelta löytyy kahvila Omena ja kaneli. Lasiverannalla on pieni leikkipaikka kahvilan pienille asiakkaille. Samassa yhteydessä on myös pieni käsityöpuoti.

Kuva 13. Seikkailupuisto Kupittaalla.
Turun seikkailupuisto on lapsiperheiden suosikkipaikkoja. Seikkailupuisto on ilmainen leikkipaikka, josta löytyy hiekkalaatikoita, erilaisia kiipeilypaikkoja ja muita kivoja leikkijuttuja. Kuvassa on ystävyyden silta taustalla ja kauempaa löytyy pomppulinna (maksullinen).

Alueella on välillä edullisia esityksiä ja perjantaisin on lasten ilmainen kirpputori. Sisätiloissa pääsee tutustumaan tiedejuttuihin. Alueella on kahvila ja grillausmahdollisuus. Kuumina päivinä lapset voivat vilvoittautua suihkusienen alla tai purossa uitellen veneitä.

Kuva 14. Liikennepuisto, Kupittaa.
Kupittaalla on kiva lasten liikennepuisto. Joillekin ulkopaikkakuntalaiselle voi tulla yllätyksenä, että se on maksullinen. Tiedän, että muutamassa muussa paikassa liikennepuisto on ilmainen. Liikennepuistossa riittää kyllä kävijöitä ja näin järjestyskin. Hinta on vain 2,50e/ 10min.

Liikennepuiston vieressä on Kupittaan lintulammikko (ilmainen), jossa voi käydä ihastelemassa erilaisia lintuja ja on siellä myös muitakin eläimiä.

Kuva 15. Ruissalon kasvitieteellinen puutarha.
Turun Ruissalo on kaunista paikkaa. Sieltä löytyy paljon pitsihuviloita, ihania kahviloita ja rantoja. Myös kasvitieteellinen puutarha on Ruissalossa. Ulkona puutarhassa on paljon kasveja ja sinne voi mennä ihan ilmaiseksi kiertelemään. Sisätiloihin on pääsymaksu. Helmenä on upea lampi, jossa on jättilumpeita ja linnut visertelevät ja lentävät huoneessa. Lammessa on karppeja ja pieniä kaloja.

Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa on kuvattu Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa. Lapset voivatkin lähteä vanhempiensa kanssa omatoimiselle kierrokselle tutustuen samalla kasveihin ja kuvauspaikkoihin. Kartan ja tehtävät löytää Kasvitieteellisestä tai sen voi ladata puutarhan nettisivuilta.

Kuva 16. Turun taidemuseon Café Victor.
Tämä oli varmasti aika vaikea, kun ympäristö puuttuu kuvasta. Paikassa kahvilla käyneet ehkä saattoivat muistaa paikan. Kyseessä on siis Turun taidemuseon yhteydessä toimivasta kahvilasta, Café Victorista. Se on ihanan tunnelmallinen ja sieltä saa hvyää palvelua herkkujen lisäksi.

Kuva 17. Café Kakola.
Tämä kohde sijaitsee Kakolan mäellä. Vanhojen vankilarakennusten keskellä sijaitsee iso omakotitalo, jonka toisessa päädyssä toimii pieni kahvila. Rakennus on vanha vankilan johtajan talo, joka on rakennettu vuonna 1879.

Kahvilasta saa herkullisia leivoksia, jotka ovat myös hauskan näköisiä. Tai miltä kuulostaa pieni kakkuleivos, jossa on viila. Tai funikulaarin mallinen leivos, joka tuosta tarjottimeltakin löytyy. Nämä on valmistanut Suomen paras leipomo, paikallinen M´Bakery.

Kuva 18. Turun Tuomiokirkko.
Tässä on ehkä helpoin kuva?! Mutta ainakin tunnettu, vanha ja kuvattu kohde. Turun Tuomiokirkko siis. Tuomikirkko itsessään on nähtävyys, mutta lapsille löytyy hieman puuhaa myös. Oikealla puolella on syvennys, josta löytyy keinulampaita, hieman leluja ja voit vaikka kuvauttaa itsesi Mikael Agricolana. Katso myös lattiaan niin voit löytää eläinten jalanjälkiä.

Kirkon yläkerrassa on museo (maksullinen) ja ulkona portaiden oikealla puolella pieni kahvila.

Kuva 19. Funikulaari.

Viimeinen kuva on (surullisen kuuluistasta) funikulaarista. Funikulaari sinänsä on ihan kiva ja onhan se käyttäjille ilmainen hupi. Helpottaa varmasti Kakolassa asuvia ja turistit löytävät paremmin Kakolan palvelut.

Kakola ja Läänin vankila olivat ennen mäen päällä toimivia vankiloita. Nykyään Kakolan mäki on muuttunut kalliiksi asuinalueeksi.

Funikulaarin rakentaminen viivästyi ja se avattiin vasta keväällä 2019. Sen jälkeen se on ollut useaan otteeseen poissa käytöstä toimintaongelmien vuoksi. Netissä myös levisivät kuvat, joissa näkyi, että funikulaari oli aivan erinäköinen kuin sen havainnekuva. Sitä verrattiin mm. roskalaatikkoon. 

Funikulaarin arvioitu rakennussumma oli 2,5 miljoonaa euroa, mutta turkulaisille veronmaksajille lankesikin 5,6 miljoonaa euroa maksettavaksi. Toivottavasti niitä turisteja nyt tulee! 

Kakolan mäeltä löytyy ravintola Kakolan ruusu, kahvila ja panimo. Myös vankien tekemiä tuotteita on myynnissä mäen päällä. Sinne on tulossa myös leipomo ja kylpylä. Kuulostaa aika kivalta!

Tunnistiko monta oikein? Oletko monessa näistä käynyt?


2 kommenttia:

  1. Olipas tosi hauskasti toteutettu blogi, ensin tuo kuva-arvoitus ja sitten kaikki tuo tieto noista kohteista! Taidankin tehdä samantyylisen paikkojen esittelyn myös Hämeenlinnasta. :)

    VastaaPoista
  2. Kaikissa olen käynyt. Jopa funikulaarissa kaksi kertaa. Ei se aina ole rikki, vaikka viime aikoina siitä onkin yli paljon kirjoiteltu.

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!