sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Retkeilemässä Teijolla, JeturkastiPerniöstä, Teijon kylästä löytyy kauniita paikkoja. Suuntasin pienelle kävelylenkille. Teijolta löytyy useampi kiva kierros metsässä ja järvien rannoilla kuljettavaksi. Kauniita paikkoja, jotka on hyvin hoidettu. Nimettiinhän paikka muutama vuosi sitten kansallispuistoksikin.

Tällä kertaa valitsin reitiksi Jeturkastin kierroksen. Jeturkastissa on enemmän metsämaisemaa. Ajattelin sen olevan näin vetisenä talvena parempi vaihtoehto. Muuten noita järvien rantoja pitkin on kiva kulkea ja ihailla maisemia. Tähänkin kierrokseen kuuluu pieni pätkä Matildanjärven rannalla kulkemista.

Tämä kierros on hieman vajaat viisi kilometriä pitkä. Kivan pituinen siis vaikka lastenkin kanssa.
Reitti on merkitty hyvin oransseilla merkeillä puissa melko tiheästi. Suunniteltu kuljettavaksi myötäpäivään.

Pirunpelto eli muinaisranta Teijolla.

Aloitimme kierroksen tien varren pysäköintialueelta, jossa lukee Jeturkasti. Ensimmäinen vajaa kilometri (700m) on helppokulkuista, esteetöntä maastoa ja sopii vaikka lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi.

Sitten on yksi kierroksen päänähtävyyksistä. Sieltä löytyy pirunpelto, Jeturkastin. Se on muinaisrantaa ja on 9000 vuotta vanha.

Tämän jälkeen kulku hankaloituu ja on pienen matkaa hyvin kivikkoista. Matkalla oli monenlaista maisemaa ja maastoa.


Noin puolessa välissä matkaa vastaan tulee järvi ja taukopaikka. Matildanjärven rannalla on kiva iso grillikatos istumapaikkoineen ja vessa (omat paperit mukaan). Rannalla on laituri, jossa on varmasti kesäaikaan kiva nauttia eväitä. Ainakin viimeisimmän tiedon mukaan vesi on ollut epäpuhdasta ja siinä ei suositella uimista.

Järvessä ei saa kalastaa ilman lupia. Grillikatoksessa on myös kalanperkauspaikka. Katoksessa on kaksi tulipaikkaa vierekkäin. Viereisestä vajasta löytyy puita. Ne pitää vain ensin itse sahata. Saha on kiinni seinässä. Lisäksi löytyy retkeilijän klapikone.

Jeturkastin kierros kulkee taukopaikan ohi. Puita löytyy valmiiksi. Ne pitää vain itse sahata.

Nautimme hieman eväitä ja ihailimme järvimaisemaa. Seuraavaksi polku johtaa isommalle parkkipaikalle. Täältä lähtee muitakin reittejä (voit halutessasi aloittaa kierroksen täältäkin). Jatkoimme Jeturkastin kierrosta. Loppuvaiheessa oli melko pitkä matka melko kapeata pitkospuuta, jota pitkin kulkea.

Jeturkastin kierroksella on monenlaista maastoa.

Ei olisi uskonut, että elätään helmikuuta. Maisema oli lumeton ja vehreä. Matilda järvessä oli paikoin ohuen ohut jää, mutta sekin jäänyt veden alle.

Jeturkastin parkkipaikka on osoitteessa Skoilantie 354. Tuolta on helppo käydä jos haluat vain pirunpeltoa katsomaan.

Matildanjärven tie 86 on isompi parkkialue, opastetaulut ja grillipaikat löytyvät tämän lähettyviltä. Täältä on hyvä aloittaa jos haluat vasta reitin lopussa (tai alussa) grillata.

Pidätkö sinä luonnossa liikkumisesta?

Tien vieressä on hyvät opasteet. Jeturkastin pirunpellolle on parkkipaikalta 700 m matkaa. Se on esteetöntä. 

Kirjoittelen varmasti kevään aikana muistakin kivoista reiteistä.

Blogia voit seurata myös Instagramissa ja facebookissa.


2 kommenttia:

 1. Tässäpä hyvä retkeilyvinkki Etelä-Suomesta! Täytyypä laittaa muistiin ensikesää ajatellen... 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Teijoa. Siellä on monta kivaa kierrosta ja kauniita paikkoja.
   Samalla voi käydä Mathildedalissa herkuttelemassa kahvilassa, käydä katsomassa alpakoita tai tehdä ostoksia sataman pienissä putiikeissa.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!