keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Luolavuoren luola ja Ispoisten luonnonsuojelualueLuola

Kolmisen kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsee Luolavuoren kaupunginosa. Se on saanut nimensä alueella sijaitsevasta luolasta, joka onkin yksi Suomen komeimpia. Luola sijaitsee korkeahkon kallion yläosassa.

Luolan muutama ensi metri on melko tilava, mutta sen jälkeen se muuttuu matalaksi ja ahtaaksi. Luolaan kannattaa ottaa mukaan taskalamppu tai otsalamppu, sillä siellä ei muutoin näe mitään luolan suuta kauempana.

Kapean ja matalamman osan jälkeen luolasta kuulemma löytyy ns. takahuone. Siellä mahtuu taas paremmin liikkumaan. Itse en ahtaanpaikan kammoisena ole uskaltautunut vielä tuolla perällä käymään, eteishalli riitti minulle nähtävyydeksi, kuten varmasti aika monelle muullekin kävijälle. Turun kaupungin sivuilta löysin tiedon, että luola olisi 45 metriä pitkä.

Luolavuoren luolassa on sanottu ennen olevan ryöstäjien piilopaikka. Se onkin hyvässä piilossa. Pelkällä tiedolla alueella olevasta luolasta ei luolan suuta kovin helposti löydä.Itse olen aikoinani parikin kertaa etsinyt luolan suuta, kun en tiennyt tarkkaa paikkaa. Nyt jo yli kymmenen vuotta tällä seudulla asuttuani on sekin vihdoin tänä koronakautena tullut tutkittua. Muutenkin on lähiseutua tullut paremmin koluttua.

Helpoiten luolan suulle löytää, kun sinne menee metsän reunasta ns. Luolavuoren puolelta. Luolavuoren tenniskentän luona on pieni parkkipaikka. Tenniskentän takana on hiekkakenttä. Kentän suunnilleen puolen välin kohtaa metsän reunasta lähtee polku. Siitä kun menee metsään ja kulkee melko suoraan ylös päin löytää luolan suun. Mikäli aiot mennä syvemmälle luolaan niin Retkipaikan jutusta löytyy hyvät ohjeet miten luolassa kannattaa kulkea.

Rinne luolan suulle on melko jyrkkä ja kivikkoinen. Kallio kohoaa 65 metriä meren pinnan yläpuolelle. Luolan suulla näkyy keltaisella maalilla opaste. Tämä ei kuitenkaan näy joka suuntaan hyvin, sillä edessä on isoja kiviä.


Ispoisten luonnonsuojelualue

Luola sijaitsee luonnonsuojelualueella. Alue muutettiin luonnonsuojelualueeksi Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Alue kattaa 25 hehtaaria Ilpoisten ja Luolavuoren välisellä metsäalueella.

Alue on komeaa mäntymetsää. Siellä on paljon kallioita ja kiviä. Metsästä löytyy paljon isojakin kiviä, siirtolohkareita. Siellä näkeekin mm. kiipelyharrastajia, sillä alueella on Turun parhaat kiipeilypaikat.

Metsän halki kulkee hyvä lenkkipolku, joka lumisina talvina muuttuu laduksi. Lenkkipolkua voi jatkaa aina Katariinan laaksoon tai vaikka Vaarniemen laavulle asti. Maastosta löytyy paljon polkuja, jossa paikalliset käyvät kävelemässä ja lapset leikkimässä. Siellä näkee myös usein maastopyöräilijöitä.

Tässä on hyvä harjoitella kiipeilyä. Vasemmalla puolella pieni lippaluola.

Metsäalueeseen kuuluu myös korkea kukkula. Se on aikoinaan ollut kaatopaikka ja myöhemmin maankaatopaikka. Nykyään se on täytetty ja toimii hyvänä näköalapaikkana. Sieltä näkyy kauas. Nuorempina kävimme siellä monen muun lailla ampumassa uudenvuoden ilotulitteet. Vieressä on uusi frisbeegolf-rata.

Luonnonsuojelualueella on muitakin kivoja näköalapaikkoja. Tietyistä paikoista näkyy merelle asti Katariinanlaaksoon päin.

Oletko käynyt Luolavuoren luolassa tai jossain muussa luolassa?Voit seurata blogia Instagramissa ja Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!