lauantai 30. toukokuuta 2020

Senatsbergetin hyvinvointipolku Taalintehtaalla


Ajeltiin viime viikolla Kemiön saarelle. Kohteenamme oli luontopolku, sillä näinä aikoina ei oikein mitään muuta kauheasti ole matkaillessa tehtävissä. Olin liikkeellä kaksin siskoni kanssa. Kohteeksi otimme Senatsbergetin luontopolun. Se oli oikein mukava.


Auton jätimme parkkiin Taalintehtaan keskustassa sijaitsevalle vanhan masuunin pihalle. Siitä kävelimme polkua pitkin ylöspäin jossa saimme ihailla kaunista lampea. Senatsbergetin luontopolku on hyvin merkitty keltaisilla merkeillä puissa. Alueella on myös muita lyhyempiä luontopolkuja.


Polku kulkee osittain samaa reittiä parin muun lyhyemmän polun kanssa. Reitti oli mukavan vaihtelevaa maisemaa ja se kulkee pääosin metsäpolkuja pitkin. Reitti ei ole siis esteetön. Pituutta tällä reitillä oli noin 6,3 kilometriä.

Reitin alkuosassa oli kaunis järvi, jonka toinen laita oli suomaista. Siellä kuljettiin pitkospuita ja pieniä siltoja pitkin. Reitti on hyvinvointipolku. Sen varralla on kylttejä, joissa on erilaista tietoa mm. luonnon vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin.

Ennen laavulle pääsyä ylitetään autotie. Tuossa kohtaa on myös pieni parkkipaikka jos haluaa vain käydä laavulla tai ihailemassa maisemia korkean mäen päältä. Mäen alhaalla sijaitsee halkovaja, josta on kannettava omat puut laavulle. Parkkipaikalta laavulle on vain 600 metriä. Senatsbergetin hyvinvointikierroksella laavu on n. 3,5km kohdalla.

Laavu sijaitsee tosin melko korkean ja jyrkähkön mäen päällä. Sinne kipuaminen on kyllä kaiken vaivan arvoista. Ei se kuitenkaan niin kovin pitkä matka ole, mutta huonokuntoisemmalle tai jalkavaivaiselle voi olla hankala.

Laavu, näköalatorni ja hauska sääkivi sijaitsevat korkean kukkulan päällä, josta aukeaa upeat maisemat.

Laavu oli oikein siisti ja siinä oli hyvä grilli. Ainoa vain, että lyhyt henkilö saa vähän kurotella grilliin, jotta yltää hyvin asettelemaan sytykkeet ja puut. Laavun lisäksi on pari pöytäryhmää.

Mäeltä on upeat maisemat ja niitä kannattaakin käydä kallion reunalla ihailemassa merelle päin. Sieltä löytyy myös penkki paikkojen ihailuun sekä hauska sääkivi.

Mäen päällä on myös kolme kerroksinen lintutorni, josta näkee upeasti merelle ja voi ihastella kaunista metsää.


Reitti sinänsä käveltynä varmaan kestäisi parisen tuntia, mutta me olimme kauan ihailemassa maisemia ja vietimme aikaa laavulla grillaillen ja ihaillen maisemia sekä upeaa ritari perhosta, joka liihotteli laavun lähettyvillä.

Me emme tulleet kelloa seuranneeksi, mutta varmasti nelisen tuntia vierähti. Laavulla ja lintutornilla oli kolme muutakin retkiseuruetta sinne mennessämme, mutta muutoin emme reitillä muita nähneet.


Laavulta takaisin matka vaikutti lyhyemmältä kuin oli. Ehkä olimme saaneet niin paljon luonnosta ja eväistä energiaa. Lopussa saavuimme takaisin järvelle. Kalliolta oli komea näköala järvelle ja aurinkoisena päivänä melkein teki mieli uimaan.

 Olipa taas voimaannuttava kokemus. Tosiaan hyvinvointipolku. Luonto antaa niin paljon. Luonnossa liikkuessa unohtuu kaikki muu. Huomasin, etten ollut ajetellut pahemmin mitään muuta muutamaan tuntiin kuin ihaillut maisemia ja keskittynyt hetkeen. Mitä nyt vähän kuvia räpsinyt, mutta se on minulle mieluista puuhaa.


Taalintehtaan keskustassa on kaunista.

Lopuksi kävimme Taalintehtaan keskustassa kaupasta ostamassa jäätelöt ja ihailemassa hieman Taalintehtaan keskustaa, joka on kaunista vanhaa ruukki aluetta. Kaunis pieni merellinen paikka.

Liian vähän tuolla päin liikkunut vaikka en kovin kaukaa kotoisin olekaan. Tästä innostuneena vielä pitää tehdä ainakin yksi kesälomaretki Kemiöön saarelle. Jäi vielä kivoja pienempiä luontopolkuja tutkittavaksi pojan kanssa.


Voit seurata blogia Instagramissa ja Facebookissa


9 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, käydään usein Taalintwhtaalla mutta tästä en kyllä ollut kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan käydä! :)
   Niin kauniita maisemia tuolta kukkulalta ja muutenkin kiva luontopolku <3

   Itsekin toivottavasti ehdin vielä kesän aikana uudemman kerran Taalintehtaalle.
   Siellä on myös mukavia pienempiä luontopolkuja, jotka aion lapsen kanssa kiertää.

   Mukavaa kesää sinulle! :)

   Poista
  2. Kannattaa myös lainata lapsille maksutta kirjastosta tai Wahlstenin tavaratalosta luontopolkureppu, joka sisältää tehtäviä sille lyhimmälle polulle!

   Poista
 2. Näyttääpä kivalta ja monipuoliselta kohteelta! Tuillahan on jopa hieman suomaista maastoa. Ilmeisesti polku meni myös aivan meren rantaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suota löytyi järven laidasta.

   Meren rantaan polku ei kulje, mutta korkealle kukkulalle, jossa laavupaikka ja näköalatorni sijaitsevat. Sieltä on upeat maisemat merelle.

   Polun alku päässä (ja lopussa) on kaunis järvi, joka on lähellä Taalintehtaan keskustaa.

   Poista
  2. Kun katsoo jyrkänteeltä alas meren suuntaan, niin näkee tien ja laskeutuu sitten alas, sitten kun kulkee meren suuntaan tulee Grophagenintien kesämökkialue ja sieltä löytyy hyvä matala hiekkaranta.

   Poista
 3. Kiitos kivasta vinkistä! Taalintehdas listalla odottamassa vuoroon pitkästä aikaa, toivottavasti kesällä ehtii sinnekin maisemia ihailemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit tänä kesänä Taalintehtaalle. Oikein nättiä seutua.
   Itsekin toivon ehtiväni vielä uudestaan. Varsinkin, kun nyt palvelut ja museot ovat taas avautuneet :)

   Poista
  2. Suosittelen myös Taalintehtaan lähistöllä olevaa Purunpään aluetta ja siellä olevaa Glasbergetiä. Maisema Glasbergetin huipulta jää taatusti mieleen. Kesätien risteyksestä puomilta kävellen metsätietä ja lopussa lyhyt polku huipulle.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!