perjantai 18. syyskuuta 2020

Virnamäen luontopolku ja muinaisjäännösalue


Kävin pienellä kävelyllä Turun Halisten kosken läheisyydessä. Ensin ajelin toiselta puolelta Turkua Halisten sillan kupeeseen, jossa sijaitsee komea pato. Keskustasta padolle on nelisien kilometriä. Ihana kesäkahvila Padolla oli vielä auki, mutta parkkipaikka löytyi silti hyvin.

Lähdin siskoni ja poikani kanssa kävelemään pienen lenkin padon yläjuoksulle päin. Tuolta lähtevä Virnamäen luontopolku (ja muinaisjäännösalue) on kaunista vanhaa maisemaa. Saimme ihailla komeita maisemia vaikka olimmekin vain melko lyhyen matkan päässä kaupungin keskustasta ja kauempana näkyi autoja. 

Aurajoen varrella on komeaa jylhää maisemaa. Toisinaan voi kuvitella esi-isiemme tuolla tallustaneen. Reitillä oli hyvät leveät hiekkapolut, mutta osan reitistä voi kulkea metsä- ja kalliopolkuja pitkin. 


Reitin varrella oli opasteita, joissa luki luonnonpaikoista ja luonnosta sekä alueen historiasta. Mukava opetuksellinen reitti lapsille (ja myös aikuisillekin). Pääsimme etsimään mm. kuppikiviä.

Alueelta löytyy Virnamäen muinaisjäännösalue, Virnamäen kalmisto ja asuinpaikka, kuppikivet ja Komosten kummut. Nämä kaikki ovat muinaismuistolain mukaisesti suojeltuja. Nämä ovat nuoremman rautakauden aikaisia ( 550 - 1150 jKr.). Nämä eivät erityisesti erotu maastosta, mutta kyllä alueen mukaan voi kuvitella tuolla muinaista elämää.

Komosten kummuista ei olla täysin varmoja ovatko ne vain kaksi poikkeuksellisen säännöllisen muotoista kumpua vai ovatko ne vanhoja hautakumpuja. Koekuopasta on kaivettu esille rautakautista keramiikkaa. Se on siis voinut olla ollut leiripaikkakin.


Suunnittelijat Saana ja Olli ovat tänä kesänä sulostuttaneet Turkulaisia paikkoja hauskoilla pöytäryhmillä. Tänne oli tuotu hauska pinkki pöytäryhmä. Tosin alkukesän komeudessaan se ei enää varmasti ollut, kun oli valitettavasti kokenut pientä ilkivaltaa.

Lapsi löysi takana olevasta puusta keinun johon oli päästävä kiikkumaan. Yllättäviä löytöjä keskeltä lenkkimaisemia.Pysyt paremmin mukana matkassa, kun seuraat blogia facebookissa ja Instagramissa
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!