lauantai 3. lokakuuta 2020

Katariinanlaakson luontopolkuVain muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsee ihana meren äärellä oleva lehtometsäinen Katariinanlaakso. Se on 17 hehtaaria laaja metsäinen alue, jossa kulkee leveät polut. Siellä kulkee hyvin lastenvaunuilla ja varmaan myös pyörätuolilla. Tosin ainakin yksi jyrkempi mäki löytyy (jos metsän ympäri aikoo mennä) ja sateisimpina aikoina voi paikoin olla märkiä ja mutaisia kohtia.

Alueella on paljon vanhoja tammia ja lehmuksia sekä erilaisia lehtokasveja. Keväisin aurinkoisilta rinteiltä löytyy ensimmäisinä sinivuokkoja ja hieman myöhemmin alue on valkoisenaan valkovuokkoja.
Yksi viehättävimmistä kohdista alueella on Katariinan kivi. Se on tasainen iso kivi, siirtolohkare. Katariia Jagellonica kävi siellä picniceillä hovinsa kanssa. Kivi on kuin pöytä ja varmasti ollut upeat renessanssi pidot picnicilläkin. Se on aivan upean kolmihaaaraisen tammen juurella. Täytynee itsekin joskus mennä tuonne picnicille.

Hieman vastaava tasainen kivi löytyy lähempää rantaa menevää polkua, jota itse kutsun oravakiveksi. Siellä näkee usein oravia ja pikkulintuja syömässä kivelle jätettyjä ruokia.


Alueella on 
Kauniin kasvillisuuden lisäksi alueella on paljon erilaisintuja ja eläimiä. Yksi alueen tunnetuimpia harvinaisuuksia on ollut pähkinänakkeli, joka on hyvin kesy lintu. Se on käynyt monen kädestä hakemassa ruokaa. Tosin alueella käy paljon lenkkeilijöitä, kävelijöitä ja valokuvaajia ihastelemassa paikkaa ja ruokkimassa eläimiä. Oravat ja pikkulinnut ovat tottuneet ihmisiin ja ne tulevatkin melko uskaliaasti ottamaan kädestä ruokaa. Toisinaan tarvitsee vain ojentaa käsi ja pikkulintu lentää siihen.

Myös tikkoja näkyy usein. Itse olen monta kertaa nähnyt pikkutikan. 


Katariinanlaakson luontopolut ovat yhteensä parisen kilometriä pitkiä. Se soveltuu kivasti pienille lapsille ja usein siellä näkeekin päiväkotiryhmiä retkellä.

Pidempi lenkki on helppo tehdä, sillä polut jatkuvat kahteen suuntaan. Ilpoisiin päin mentäessä pääsee jatkamaan Luolavuoren lenkkipoluille, jotka sijaitsevat Luolavuoren luonnonsuojelualueella. Kaarinaan suuntaan jatkaessa taas pääsee kävelemään pitkospuilla ja katselemaan maisemia lintutornista. 

Polku jatkuu Vaarniemen laavulle ja lintutornille asti. Ne sijaitsevat korkean mäen päällä, jonne on jyrkät pitkät rappuset. Laavulle löytää polttopuita rappujen alhaalta katoksesta. Kaarinan puolella on Pyhän Katariinan polut -retkeilyreitti.


Katariinanlaaksossa on kaunista kaikkina vuoden aikoina.

Parkkipaikalta on lyhyt matka Ispoisten (Uittamon) uimarannalle. Siellä pääsee ympäri vuoden uimaan ja saunomaan.Aivan Katariinanlaakson polun alkuun pääsee Turun keskustasta suoraan bussilla nro 13.
Omalla autolla tullessa hiekkakentältä löytyy yleensä hyvin parkkipaikkoja vaikka alue onkin suosittu. 


Liikkuminen muualla kuin merkityillä poluilla on kiellettyä 15.4.-31.7.
Alueella marjastus ja sienestys ovat myös kiellettyjä.  
Pysyt paremmin mukana matkassa, kun seuraat blogia facebookissa ja Instagramissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!