torstai 14. tammikuuta 2021

Lisäikää kukkasille leikkokukkina

 


Kukkaset ovat ihania kodin kaunistajia. Monet kukkaset (varsinkin sipulikasvit) saavat lisäaikaa, kun varren leikkaa irti ja laittaa kukkasen maljakkoon. Tämäkin kuvassa oleva amaryllis sai lisäaikaa, kun oli jo niin painava ja melkein varsi katkesi, kun kaatui kukkien painosta. 

Leikkasin varren ja laitoin kukkasen maljakkoon. Leikkokukkana se ilahduttaa vielä päiviä. Monet kukkaset tykkäävät haaleasta vedestä. Lisään sekaan sokeripalasen. Se auttaa kukkaa säilymään hyvänä ja vesi pysyy kauemmin puhtaana. Aina minulla ei ole sokeripaloja ja silloin laitan vain veden sekaan hienoasokeria noin yhden sokeripalan verran.

Vesi kannattaaa aina välillä vaihtaa (itse vaihdan noin parin päivän välein) ja leikata kukkasen varteen uusi imupinta eli leikata varresta pieni pala pois. Varsinkin ruusuihin teen viillon veitsellä poikittain, jolloin imupintaa tulee enemmän. Kukkakimpusta voi myös ottaa jo kuihtuneet kukkaset pois ja säilyy yllättävän pitkään nättinä. Yleensä niissä on sellaisia vihreitä mukana, jotka säilyvät vaikka ilman vettä.

Äidiltäni olen oppinut, että leikkokukat kannattaa laittaa yöksi vähän viileämpään huoneeseen esim. eteiseen niin säilyvät paremmin. 

Kukkien sipulit voi säilöä viileässä pimeähkössä paikassa ja keväällä istuttaa ne ulos. Vaihtoehtoisesti ne voi ottaa esille loppusyksystä lämpimään ja kasvattaa uusi kukkanen jouluksi.Tervetuloa myös seuraamaan blogia facebookissa ja Instagramissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!