torstai 9. syyskuuta 2021

Kuusiston linnanrauniot Kaarinassa





Lähellä Turkua, Kaarinan Kuusistossa Piikkiönlahden rannalla sijaitsee vanhan linnan rauniot. Kuusiston linna on keskiaikainen linna ja se rakennettiin 1200-luvun lopulla. Linna toimi Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikkana ja se rakennettiin uskonpuhdistusta varten.


Linnaa käytettiin parisen vuosisataa, jonka aikana siellä ehti olla 15 katolista piispaa isäntänä. Linna oli ainutlaatuinen kukoistuksensa päivinä. 700 vuotta siten Kuusistonsalmessa kulki suomen ja ruotsin kieliraja. Kuusistossa puhuttiin ruotsia. Linnan loistokautta oli 1400-luku.

Muutaman vuosisadan ajan linnaa rakennettiin, laajennettiin ja korjaltiin (siinä on ainakin kahdesti ollut suuri tulipalo). Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa käänsi Ruotsin luterilaiseksi Västeråsin valtiopäivillä vuonna 1527. Vuotta myöhemmin hän määräsi Kuusiston linnan purettavaksi (sillä se oli katolilainen linna).

Nykyään linnasta on jäljellä vain pohjakerrosta. Vuosien aikana linnalta on otettu materiaali ainakin Turun linnan rakentamiseen. Museovirasto on korjannut paikkaa viime vuosisadan aikana. Paikka on suosittu retkikohde.

Aikoinaan linna sijaitsi saaressa. Nykyäänkin meri on aivan läsnä. Lähistöllä on myös lintutorni. Myös läheisillä pelloilla näkee usein muuttolintuja sekä peuroja.


Meidänkin perheellä tulee ainakin kerran pari vuodessa käytyä tuolla. Viimeksi olimme varhain keväällä picnicillä ja siellä oli muutama muukin samoin aatoksin. Paikalta löytyy myös grillipaikka, joka on viihtyisästi meren äärellä. 

Kesäaikaan paikalla on myös kahvila vanhassa puutalossa, joka on ollut vartijan tupa. Vahtitupa on rakennut vuosina 1903-1904. Samaan käyntiin voi yhdistää Kappelinmäen luontopolun. Luontopolun ja raunioiden kierros on n. 3,5 km pitkä. 


Nuotiopaikan vieressä on ulkokäymälä ja toukokussta lokakuun loppuun sähkövessa. Kuusiston linnan rauniot on suosittu retkikohde pyöräillen. Paikalle voi tulla myös vaikka veneellä, sillä rannassa on laituri.

Niin ja tuonnehan ei ole pääsymaksua vaan sinne voi vapaasti mennä. Linnan sisäosissa on portaita, välillä isommillakin askelväleillä. Linnan ympäri kulkee esteetön polku.





1 kommentti:

  1. Mekin käytiin tuolla kesällä matkalla kohti Teijon kansallispuistoa. Positiivista tavallaan tosiaan oli, että mitään pääsymaksua ei ollut. Toisaalta, mielellään olisin voinut jonkun maksun maksaakin, jos siihen olisi sisältynyt opastus. Näin vierailusta olisi tullut vielä mielenkiintoisempi. Toisaalta, eipä opastusmahdollisuutta ollut vastaavassa rauniolinnassa Kajaanissakaan. Kiva ja käymisen arvoinen kohde joka tapauksessa!

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!