sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Tukholman joulumarkkinat

 


Meillä on ollut tapana käydä jossain joulumarkkinoilla fiilistelemässä joulua. Tänä vuonna perheemme kohteena oli Tukholman vanhassa kaupungissa sijaitsevat joulumarkkinat.

Lähdimme laivalla perjantai-illan lähdöllä Turusta. Matkustajia näytti olevan kivasti, sillä terminaali oli aika täyden oloinen. Söimme laivan buffetissa ja sekin oli ihan täynnä. Oli vähän turhan pitkät jonot ruokiin mielestäni.

Laiva on hyvin aikaisin Tukholmassa. Kävelimme hiljalleen sataman lähellä olevaan hotelliin, jonka olimme etukäteen varanneet. Veimme sinne kassimme ja jäimme aulaan vähäksi aikaa viettämään aikaan leikkien ja pelaten. Odottelimme hieman, että käyntikohteemme avautuisivat. Kävimme mm. eri museoissa, mutta niistä lisää toisella kertaa. 


Lauantai-iltana menimme vanhaan kaupunkiin tarkoituksenamme fiilistellä hieman joulumarkkinoiden iltatunnelmissa ja nauttia lämpimät glögit. Muutama kapea kuja oli jyrkkä ja hyvin liukas, joten saimme varovasti kävellä. Päästyämme toriaukiolle saimme todeta torikojujen olevan kiinni. Ilmeisesti markkinat menivät jo klo 18 kiinni, mikä minusta on hieman hassua, sillä itse tykkään ainakin aina iltasella mennä joulumarkkinoille tunnelmoimaan. Tuolloin näkyy kauniista jouluvalot ja on mukava nauttia lämmintä juomaa illan viiletessä. 

No saimme ainakin olla perheen kanssa lähes tulkoon yksin tuolla. Ihailimme komeaa kuusta ja taloja torin laidalla. Sitten jatkoimme matkaa hotellillemme. Seuraavana päivänä sitten valoisaan aikaan uudestaan.


Sunnuntaina sitten pääsimme katsomaan joulumarkkinatunnelmaa kojujen ollessa auki. Myynnissä oli mm. erilaisia käsitöitä. Ihmisiä oli hyvin paljon ja torilla oli ahdasta. Montaakaan kojua en ihan läheltä katsonut, kun en jaksa jonotella. Lapsi näki kojun, jossa myytiin kaakaota. Mieheni ja lapseni jäivät jonottamaan, sillä jonoa oli parin kymmenen metrin verran. Itse ehdin sillä aikaa napsia muutaman kuvan ja kiertää vähän paikkaa. 

Manteleiden myyjän kojusta tuli ihana tuoksu ja se olikin houkutellut luokseen toisen pitkän jonon. Glögiä meinasin mennä hakemaan kuusen luona olevalta kojulta, mutta tajusinkin sinne olevan aikamoinen jono. En sitten mennyt siihenkään. Kiersin kulman taakse ja sieltä löysin toisen glögikojun, jossa oli vain pari ihmistä minua ennen.

Sain glögini piparkakun kera. Yritin kulkea pahvikippo kädessäni ihmisväen keskellä ja suuntasin korkeiden rappujen eteen, jossa sai olla vähän rauhallisemmin paikoillaan. Myös kaakaon herkuttelijat tulivat sinne luokseni. Kuusen vieressä oli yksi seisomapöytä tarjolla asiakkaille, mutta muuten minusta oli vähän tylsää seisoa rappusilla glögiä nauttimassa. Yrittää olla poissa ihmismassasta. 

Tukholman vanhan kaupungin joulumarkkinat olivat meille pieni pettymys. Pieneen paikkaan ahdettu, ihmisiä ahtaasti (varsinkin näinä aikona), meni aikaisin kiinni ja ei ollut istumapaikkoja tai edes pöytiä (kuin se yksi), jonka ääressä nauttia glöginsä. Odotin vähän enemmän, onhan Tukholma iso kaupunki. Tallinnassa ollaan oltu useasti joulumarkkinoilla ja niistä olen tykännyt. Ajattelin, että Tukholmassa olisi vielä paremmat. No, annan vielä joku kerta Tukholmalle mahdollisuuden ja suuntaan Skanssenin joulumarkkinoille. Tällä kertaa ei sinne menty, kun ei muuten haluttu Skansseniin (oltu jo jokunen kerta) ja liputkin perheeltämme olisivat olleet yli 50 euroa.

Oletko käynyt Tukholman joulumarkkinoilla? Mitä pidit? 


Päästiin kuitenkin kivasti joulutunnelmaan. Tukholmassa oli ihanasti laitettu joulua ympäriinsä. Puistoissa näkyi upeita valoja, kahvilat oli koristeltu kauniisti jne. Olimme myös ihailemssa Åhlenssin jouluikkunaa, jossa oli upeita legorakennuksia. Åhlenssilla pääsi myös joulupukkia tapaamaan. Onni, että lapsi osaa myös ruotsia. Tontut tekivät lapsen poskeen kasvomaalauksen ja jätimme joulupukille lahjalistan. Itse ehdin myös tehdä pieniä joululahjaostoksia sillä aikaa kun mies ja poika katselivat heitä kiinnostavia juttuja. 

Sunnuntaina laiva lähti illalla kohti Turkua ja perillä olimme aikaisen maanantai-aamuna. Onneksi oli itsenäisyyspäivä ja vapaata niin saimme koko päivän rentoutua kotona. Matkailu on ihanaa, mutta kyllä siitä usein hieman väsyykin. Varsinkin, kun nyt oli niin aikaiset herätykset. 


5 kommenttia:

 1. Itse en ole tainnut ikinä käydä Tukholman joulumarkkinoilla. Kuvien perusteella pistin tosiaan merkille saman, että varsin tiiviisti ovat ihmiset pakkautuneet. Yleisesti se ei minua haittaisi, mutta nimenomaan "näinä aikoina" ei kovin miellyttävää.

  Tänään ajoimme Lapista kotiin etelään ja päätimme pysähtyä Oulun joulumarkkinoilla. Ihan mukava pysähdys, vaikka markkinat kyllä itsessään todella suppeat olivatkin.

  VastaaPoista
 2. Tukholman joulumarkkinat on vielä kokematta, mutta enpä tiedä olenko jäänyt mistään paitsi :D Aika tungosta tuntuu olevan, eikä ilmeisesti muutenkaan kovin hyvin järjestetty... Harmi, että jouduitte pettymään :/

  Tallinnassa on tullut käytyä monena vuonna, ja sieltä haenkin usein joulufiilistä :) Ja totta kai kotimaan joulumarkkinoita tulee myös kierreltyä.

  VastaaPoista
 3. Me olemme joskus tainneet käydä Tukholmassa myös joulun alla ja jotenkin tuossa vanhassa kaupungissa on ihan erityinen fiilis ja se toiseen potenssiin joulun myötä! Ruuhkat ovat kyllä kurjia, tähän maailman aikaan varsinkin ja siksipä emme ole viitsineet edes Helsinkiin asti joulumarkkinoiden tiimoilta tänä vuonna. Lohjan joulumarkkinoista jonain vuonna pidin kovasti, sillä ne oli toteutettu kivan väljästi, jopa siis aikaan ennen koronaa!

  VastaaPoista
 4. En oo käynyt ja Tukholmassakin vaan kerran kesällä ja silloin mietin just, että se vanhakaupunki olis tosi tunnelmallinen joulumarkkinoiden aikaan. Mua ainakin ahdistais nyt noin kauhea väentungos ja viime viikonloppuna kävin Tampereella joulumarkkinoilla ja laitoin suosiolla kyllä maskin sielläkin päälle vaikka ulkona olinkin. Hyvä tietää että voi tulla lässähdys, aina välillä on tosi suuret odotukset ja mielikuvat jostain paikasta ja sitten se ei tunnukkaan yhtään sellaiselta. Voisin kuvitella, että Tallinnassa oikeasti on tunnelmalliset joulumarkkinat, siellä käyty kerran ja on tykätty.

  VastaaPoista
 5. Olemme käyneet kerran ja ei todellakaan jäänyt sellaista mielikuvaa, että pitäisi ehdottomasti päästä uudelleen. Esimerkiksi Saksasta sellainen mielikuva ja haave jäi heti uudelleen. Onkohan jotenkin niin, että Tukholmassa ei oikein ole innostuttu asiasta, eikä siksi ole mitään erityistä paneutumista asiaan. Ja tällä hetkellä ahtaus ja tungos tuntuvat vielä poistyöntävämmiltä.

  VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!