keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Alppiruusuja ja muita alkukesän kasveja pihallaKeväinen onnenjännitys on ohi, kun lumien sulaessa kovin seurasin mitä kaikkea uuden kotimme pihamaalta löytyy. Aluksi kukkivat pihan sinivuokot ja valkovuokot sekä pienet nurmikoilla olevat sipulikukat. Jännitys muutti muotoaan, sillä sitten alkoi odotus siitä minkä värisiä pihamme kukkien ja pensaiden kukat ovat. Jännittävintä oli seurata komeiden alppiruusujen nuppujen aukeamista. 

Pihan alkaessa vihertää enemmän tuli esille myös epämieluisa kasvi. Yksi ehkä pahimmista rikkaruohoista, vuohenputki on vallannut monilta osin pihamme. 


Pihaltamme löytyy löytyy ainakin yhdeksän alppiruusua. Suurin osa niistä on pinkkejä ja liloja. Yksi alppiruusu oli nupulla todella tumma, melkeinpä musta. Sitä oli jännä seurata mikä väri siitä aukeaa. Nupulla, kun ovat yleensä tummempia kuin auenneena. Oikein komea syvän tumman violetti sävy siitä tuli. Monet ovat sitä ihastelleet. Itsekään en ole ennen tuon väristä nähnyt. En edes Raision alppiruusupuistossa sellaista nähnyt vaikka yritin katsella.Meidän ja naapurin välissä on komea vanha kiviaita/pengerrys. Olen karsinut sen edestä turhia puiden alkuja ja leikannut kaikki kuolleet mustikanvarvut pois. Näyttää paljon siistimmältä nyt. Vieläkin on kyllä hommaa jäljellä. Pieni omenapuu kaipaa myös karsintaa. 

Kiviaidan edessä on myös ruusupensasta. Pelkästä varresta en tunnistanut lajiketta. Jännityksenä oli myös se ettei pensas olisi kiellettyä kurtturuusua. Sitä se ei onneksi ollut.


Olen kiertänyt pihaa melkeinpä joka päivä maaliskuisen muuttomme jälkeen. Vielä pari päivää sitten huomasin uusia kukkia. Juuri, kun luuli tietävänsä pihan kasvit. Mutta hyvä niin, sillä ihanaa, kun on kukkia ja pensaita pihalla.


Olen jättänyt nurmikon leikkaamatta, jotta näen mitä kaikkea sieltä nousee. Monenlaista kukkaa onkin ja annan niiden kukkia ja osan myös siementää ennen kuin ajan ruohikon. Näkee mitä pihalla on ja pörriäiset kiittää.

Omenapuut kukkivat keväällä aika vähän. En tiedä johtuiko tästä keväästä vai ovatko muuten vain nuo meidän yksilöt huonoja kukkimaan (ovat jo vanhoja ja rungot varmasti vetelevät viimeisiään). Ne kyllä kaipaisivat oikeanlaisen leikkauksenkin. Nyt ovat hyvin tuuheat ja uudehkoja suoraan ylös päin kasvavia oksia on paljon. Se on varmaan jossain kohtaa leikattu väärin.


Tässä pieni katsaus  (osaan) alkukesän kukkijoihin 1500 neliön pihallamme. Tällä hetkellä on myös nättejä kukkia kukinnassa. Saa nähdä onko meidän pihalla mitään loppukesän kukkijoita. Tuntuu, että vähän kaikki olisi jo kukkinut. Toisaalta tuntuu, että tuo piha aina välillä yllättää.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!