keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Luostarinmäki - Turun käsityöläismuseo
Yksi Turun ihanimmista museoista on Luostarinmäen käsityöläismuseo. Se sijaitsee aivan Turun keskustan tuntumassa, osoitteessa, Vartiovuorenkatu 2. Se on hyvin vanhaa Turkua, puutalokorttelialue, joka säilyi Turun palolta vuonna 1827. Ainutlaatuinen miljöö siis.

Korttelin nimi on Luostarinmäki. Nimi otettiin myös museon nimeksi vuonna 2020. Aiemmin sen nimi oli Luostarinmäen käsityöläismuseo. 

Museo avattiin kesällä tauon jälkeen. Alueella on viime vuoden aikana tehty sähkö- vesi- ja viemäritöitä. Sen yhteydessä alueelta löytyi vanhaa kivikatua 1800-luvun alusta. Arkeologien työhön pääsee tutustumaan heinäkuun 29. päivään asti ja sitten taas 8.-31.8. , jolloin he jatkavat katukiveyksen esiin kaivamista. Myös museon näyttelyitä on uudistettu. Alueella on erilaisia pihapiirejä ja taloissa pääsee tutustumaan siihen millaista elämä oli ennen vanhaan. Nyt voi myös tutustua siihen millaisia ihmisiä alueella on asunut ja tutustua heidän tarinoihinsa. Luostarinmäki on oiva tapa opettaa myös perheen pienimmille miten ennen elettiin.  Osassa taloista on museon henkilökuntaa kertomassa paikoista. 

Työntekijät ovat pukeutuneet aikakauden mukaisiin vaatteisiin (1700- 1900 -luvuilta). Usein erilaisina teemapäivinä pääsee tutustumaan tarkemmin vanhan ajan käsityöläisten ammatteihin näytöksin.Uudistetussa Luostarinmäessä myös perheen pienimmät pääsevät entistä enemmän tutuiksi entisaikojen asuintapojen yms. kanssa. Alueelta löytyy kiva piha, jossa on mm. puisia hevosia, joiden kyytiin hypätä leikkimään.

Tuvassa pääsee ihanasti leikkimään kotia ja keittiöleikkejä. Pikkuhöökarin puodissa taas pääsee leikkimään myynti- ja ostoleikkejä. Sisätiloissa on myös lapsille tehty kellosepän verstas ja erilaisia toiminnallisia juttuja. 

Näissä kaikissa siis saa koskea esineisiin ja pääsee leikkimään niillä. Myös lukunurkkaus löytyy. 
Ihanasti otettu lapset huomioon.


Yhdestä pihapiiristä löytyy myös tila, jossa pääsee pelaamaan erilaisia pelejä. Luostarinmäellä on oma posti ja pieni puoti sekä matkamuistomyymälä. Sieltä voi ostaa mm. erilaisia käsitöitä. Porttien ulkopuolella sijaitsee kahvila.


Talvella, joulun aikaan pääsee tutustumaan joulukoristeluihin ja erilaisiin joulupöydän kattauksiin.
Täältä pääset kurkkaamaan Luostarinmäen joulutunnelmia.

Suosittelen Luostarinmäkeä kaikille. Se sopii hyvin melkeinpä kaiken ikäisille. Rakennuksissa tosin on  mm. rappusia, jotka voivat olla joillekin vaikeakulkuisia. Alue ei ole esteetön, mutta siellä on suunniteltu reitti pyörätuolilla kulkeville. 

1 kommentti:

  1. Luostarinmäen käsityöläismuseo kuuluu Turun parhaimpiin ja ikimuistettaviin nähtävyyksiin. Tätä tietoa pitäisi saada esille valtakunnallisiin julkaisuihin ja eri paikkakuntien sanomalehtiin, esim. Tampereen Aamulehteen, esim. näin:
    Tervetuloa kesävierailulle Turun vanhaan kaupunkiin, joka on osa Suomen vanhinta kaupunkialuetta. Tämä kohde takaa parhaan ja ikimuistettavan kesälomamatkan. Samalla reissulla voit tutustua muihinkin Aurajoen kaupungin mahtaviin nähtävyyksiin.
    Nähdään Turussa.

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!