keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Muinaistulien yö




Laitoimme illan hämärtyessä kynttilöitä ja lyhtyjä terassille ja mökkiin.

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään muinaistulien yötä. Mekin vietimme sitä mökkisaaressa. 
Vasta mökkeilyn myötä saaressa tämä tapa on tullut minulle tutuksi. Oikeastaan sitä onkin juhlittu vasta varsin lyhyen aikaa. Juhlan perinteet ovat vuodessa 1992, jolloin uhlittiin Suomen itsenäisyyden 75. juhlavuotta. Seuraavana vuonna kokkoja poltettiin myös joissain Virolaisissa rantakylissä ja tapahtuma sai nimensä. 

Meidän tulipadan tuli.

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään myös venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä. Itse tutustuin tähän vasta vuonna 2018, jolloin mieheni työn vuoksi vietimme aikaa Pohjanmaalla. Venetsialaisia vietetään varsinkin Pietarsaaressa ja lähialueilla. Sieltä se on levinnyt myös muualle. 

Meillä ei kuitenkaan juhlittu venetsialaisia, sillä täällä Etelä-Suomessa mökkikausi jatkuu edelleen. En tosin tiedä päättääkö tuolla seudullakaan kuinka moni oikeasti mökkikauden elokuuhun. 

Pari kertaa kuulimme ilotulitteiden ääniä ja kerran ne näkyivät myös meidän mökkisaarellemme asti. Vaikka itse pidän enemmän tulien katselusta. 

Lämmin loppukesän ilta oli mitä upein ja syötiin ulkosalla. 
 

Muinaistulien yönä tulet sytytetään 21.30. Suomen aikaa. Meilläkin oli saunanrannassa tulipata.
Sytytimme myös kynttilöitä ja lyhtyjä mökissä ja terassilla. Saimme nauttia niistä, sillä sää oli mitä ihanteellisin. Oli lämmintä, ei tuullut eikä ollut itikoita. Söimme ulkona terassilla ruoan. Lapsikin tykkäsi olla ulkona vaikka useimmiten haluaa syödä sisällä mökin lämmössä. 

Taas mukavia muistoja kerätty, joita voi kantaa loppuelämän mukanaan. On se mökkeily vaan ihanaa ja rentouttavaa. Mukavaa syksyn alkua kaikille! 









 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!