keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Miten sitä Pilttiä valmistetaan? -Tutustumassa Turun lastenruokatehtaalla.

Oltiin kesällä taaperon kanssa leikkipaikalla. Nälän yllättäessä siirryimme paikan sisätiloihin syömään ja leikkimään. Huoneeseen tulee äiti kahden pienen lapsen kanssa. Hymähdämme ja tervehdimme, mutta keskitymme muuten omiin lapsiimme (mä olen se vähän hiljaisempi/ujompi, joka ei heti juttele niitä näitä tuntemattomien kanssa). Äiti kaivaa esille pari purkkiruokaa ja selittää minulle (kuin häveten) miten tänään joutuu antamaan lapsilleen purkkiruokaa ko. paikassa. Jonkun syynkin hän siihen taisi antaa, mutten enää muista tarkasti keskusteluamme.

Olin itse juuri ennen hänen tuloaan ruokkinut lapseni valmishedelmäsoseilla. Mielessäni kummastelin äidin puolustelevaa kantaa ja korostusta siitä, että vain nyt on purkkiruokaa tarjolla. En usko, että olin mitenkään arvostelevan näköinen, sillä arvosteleva en ainakaan ollut. Äiti taisi vain tuntea jonkinlaista syyllisyyttä siitä, että tarjoaa lapsilleen purkkiruokaa. Meillä on käytetty purkkiruokia vauvasta saakka. Se sai minut ajattelemaan miten me äidit voidaan olla susia toisillemme. Ei meidän pidä joutua puolustelemaan tai edes selostamaan tekemisiämme ja päätöksiämme muille äidille. Sen sijaan voisimme ehkä kannustaa (mäkin olisin voinut ehkä avata suuni ja sanoa jonkin kannustavan sanan).

Kyllä myönnän itsekin joskus tuntevani ehkä hieman huonoa omaatuntoa siitä, että annan lapselleni valmiita purkkiruokia silloin tällöin. Varsinkin vauva-aikana turvauduin niihin useammin, kun lapsi ei vielä syönyt samaa ruokaa kuin me aikuiset. Vaikka pohjoismaissa käytetäänkin paljon purkkiruokia ja monet meistä ovat niitä jo itse lapsena syöneet niin silti meillä on hieman negatiivinen mielikuva lasten purkkiruoista.


Mutta millaista ruokaa se lapsen purkkiruoka on? Millaisia raaka-aineita käytetään? Paljonko se sisältää säilöntäaineita? Onko se turvallista? Pitääkö niiden käyttöä hävetä?

Näihin asioihin pääsin ottamaan selvää, kun sain blogin kautta kutsun tutustumaan Turun Piltin tehtaalle. Asiantuntijat kertoivat meille mm. lastenruokien valmistamisesta, kehittelystä ja saimme esittää kysymyksiä. Lisäksi pääsimme tehdaskierrokselle ja maistelemaan uutuuksia.


Tehtaalla on todella korkea hygieniataso. Olin saanut jo etukäteen hieman tietoa miten tehtaalla toimitaan. Pyyhin siis pinkit kynsilakkani pois kynsistä ja jätin sinä päivänä korut kotiin korulippaaseen.

Kierroksen ajaksi peitimme omat vaatteemme vaaleisiin kertakäyttöisiin kokopukuihin, saimme toiset kengät, korvatulpat ja huomioliivit. Hiukset suojattiin vielä hiusmyssyillä. Sen päälle tuli vielä erikseen burgha. Tehtaalla kiertäessä oli myös omaa turvallisuuskäytäntöä. Alueelle mennessämme harjattiin vielä mahdolliset irtohiukset pois olkapäiltä.

Linjoilta löytyy magneetteja, metallinpaljastimia, siivilöitä ja röntgen jotka estävät mahdollisia vierasesineitä päätymästä lopputuotteeseen. Myös kaikkien tyhjien purkkien laatu tarkistetaan ennen käyttöä. Ruoan höyrykuumentaminen ja ilmatiivis purkki takaavat ruoan säilyvyyden.

Raaka-aineet puhdistetaan käsin.
Lasten ruoissa on todella tarkka valvonta ja sitä säätelee erilaiset lait. Vain pieni osa raaka-ainevirrasta soveltuu lasten ruoan raaka-aineiksi (noin pari prosenttia). Raaka-aineet pyritään saamaan Suomesta niin pitkälle kuin se on mahdollista. Suomesta löytyy kymmenkunta sopimusviljelijää, jotka viljelevät perunaa, porkkanaa, herneitä ja sipulia. Viljelijät valitaan tarkasti. Peltojen ja viljelytapojen pitää täyttää korkeat laatuvaatimukset, joita lastenruokien valmistaminen vaatii.

Raaka-aineille tehdään monia erilaisia tarkastuksia ennen tehtaalle tuloa. Purkissa oleva ruoka pystytään jäljittämään yksityiselle pellolle asti useimmissa raaka-aineissa. Lastenruoissa edes luomu ei ole tae hyvästä laadusta. Lisää tietoa täältä.

Pilttiä on valmistettu Suomessa jo vuodesta 1952 alkaen. Nykyään vuodessa valmistetaan 80 miljoonaa ruokapurkkia. Kaikki Piltin purkkiruoat valmistetaan Suomessa. Pilttipurkeista voitkin bongata avainlipun, joka kertoo kotimaisuudesta. Piltti kuuluu Nestlén brandeihin.
Turusta lasten purkkiruokia lähtee myös vientiin mm. Venäjälle ja muihin Pohjoismaihin.
Turun tehdas on ainoa, joka valmistaa Suomessa lasten purkkiruokia. Piltin lisäksi siellä valmistetaan Bonaa. Venäjälle purkkiruokia viedään Gerper-nimellä.

Piltin Ensimaut uutuuksia. Lastenpurkkiruoat eivät sisällä säilöntä- eikä väriaineita. Sen kieltää jo Suomen lakikin.
Vierailusta jäi tunne, että siellä halutaan valmistaa juuri sellaista lastenruokaa, jota kuluttajat toivovat. Ja ennen kaikkea turvallista, laadukasta ja hyvää lastenruokaa, joka täyttää aikakauden ravintosuositukset.

Näimme pienen videon, jossa on haastateltu äitien toivomuksia purkkiruoan suhteen. Vastauksissa oli mm. koostumus, ainesosat, terveellisyys, lähellä tuotettua, kotimaisuus, raaka-aineet, eettisyys ja ei lisättyä sokeria. Näitä toiveita on kuunneltu ja nyt lokakuun kauppoihin ilmestyy Piltin Ensimaut uudistuneena. Piltti Ensimaut on nimensä mukaisesti tarkoitettu n.4-5kk ikäisille vauvoille, jotka aloittelevat maistelemaan ruokia.

Resepti, maku ja pakkauksen ulkonäkö ovat uusia. Niihin ei ole lisätty ollenkaan sokeria. Ne sisältävät vain luonnollisia ainesosia ja c-vitamiinia. Niihin ei myöskään ole lisätty tärkkelystä. Itse pidän tyylikkäästä ulkoasusta, jossa sose näkyy etikettitarran takaakin.

4kk soseisssa on käytetty vain yhtä raaka-ainetta. Se on mielestäni todella kiva, sillä vauvanhan olisi tarkoitus alkaa maistelemaan yhtä makua kerrallaan. Makuina löytyy porkkana, omena ja mango. 5kk soseista vaihtoehtona ovat banaania ja puolukkaa sekä omenaa ja porkkaa. Niissä on siis käytetty kahta raaka-ainetta. Nämäkin ovat Makuraadin hyväksymiä.

Tiesitkö, että suosituin Piltin hedelmäsose on mango. Monet aikuiset syövät sitä välipalana ja käyttävät leivontaan.
Piltit valmistetaan juuri lapsien makuun sopiviksi. Siksi ne eivät välttämättä maistu aikuiselle. Kaikki tuotteet testataan Makuraadissa ennen myyntiin laittoa. Makuraatiin kuuluu yli 4000 lasta.

Olen aina ihmetellyt miksi monissa purkkiruoissa on omenaa. Omena kuulemma antaa hyvää koostumusta. Se on myös luonnostaan hieman makea ja sopii siten hyvin yhteen hieman happamienkin raaka-aineiden kanssa. Jotkut raaka-aineet ovat luonnostaan niin vetisiä, että niitä ei sen vuoksi käytetä paljona (tulisi niin löysää sosetta). Tällainen on esimerkiksi päärynä.

Piltin uudet Ensimaut ovat juuri tulleet kauppoihin.
Suomessa ja Pohjoismaissa yleensä käytetään suhteellisen paljon valmispurkkiruokia lapsille. Tähän vaikuttavat ehkä perinteet. Pilttiäkin on valmistettu jo yli 60 vuoden ajan Suomessa. Olemme monet myös itse saaneet näitä pienenä. Suurimmassa osassa lapsiperheistä käytetään lasten purkkiruokia kotiruoan ohella. Silti meillä on trendi, jossa tunnetaan syyllisyyttä tästä asiasta. Nämähän ovat tehty juuri helpottamaan sitä arkea. Mitä pahaa siinä on?

Meidän perheessä on kyllä käytetty Pilttiä ja muita purkkiruokia. Itsekin olen soseita valmistanut. Valmiit purkkiruoat ovat olleet todella näppäriä, kun liikumme ja reissaamme paljon. Niin ja kyllä meillä on niitä tarjottu ihan kotonakin.

Monet lapsiin, kasvatukseen ja varsinkin ruokaan liittyvät asiat ovat äideille tärkeitä. Ne jakavat mielipiteitä. Aina löytyy niitä puolesta ja vastaan paasaajia, oli kyse sitten ruoasta, imetyksestä tai vaikka kotihoidosta. Jokainen talsii tavallaan. Mitä lasten purkkiruokiin tulee niin tämän vierailun myötä Turun Piltin tehtaalla annan lapselleni entistä luottavaisemmin mielin Suomen Turussa valmistettua purkkiruokaa. Kaiken lisäksi se on meitä lähellä valmistettua ja käytetty suomalaista työvoimaa. Turhaan tunnemme huonoa omaatuntoa siitä, että lapsemme saa näitä purkkiruokia.

Käytetäänkö teillä purkkiruokia?

Yhteistyössä Piltin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!