keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Pikkuapuri keittiössä


Meillä ollaan jouluihmisiä (tai ainakin tää äiti on). Ollaan ekan kerran tänä vuonna leivottu pipareita jo lokakuun lopulla. Nyt leivonta ja kokkailut ovat saaneet aivan uuden ulottuvuuden, kun meillä on pieni reipas apuri mukana.

Haluan itse opettaa lapselleni jo pienestä pitäen leipomista ja kokkailua. Itselläni on ihania muistoja lapsuudesta, kun olemme perheen kanssa yhdessä leiponeet pipareita ja pullia. Näitä mukavia hetkiä tahdon jatkaa myös lapseni kanssa. Haluan, että hänelle ruoan valmistaminen on tuttua puuhaa ainakin siinä vaiheessa, kun hän joskus muuttaa omilleen (kauhea tässä vaiheessa ajatella tuollaista, meidän pikkuinen!)


Meidän 2v. on ollut innokkaasti mukana, kun olemme pipareita leiponeet. Ostimme jo kesällä hänelle oman pienen puukaulimen käydessämme Piparkakkumuseossa. Taapero katsoo tarkkaan miten me ollaan pipareita tehty ja matkii perässä.

Piparkakkutaikinan pyörittelyssä käsin ja kaulimisessa ei ole oikein vain vielä tarvittavaa voimaa. Hän tekee vähän omalla tavallaan ja välillä sanoo "auttaa", kun kaipaa apua. Piparkakkumuottien painaminen taikinaan on lempparipuuhia. Pipareista tulee vain välillä vähän hassun muotoisia, kun muotti painetaan vain osittain taikinaan. Toinen on se, että muotti painetaan ihan keskelle taikinaa. 
Taaperolta kuuluu ähinää ja puhinaa, kun hän painaa muotteja taikinaan. Eikä ne siltikään aina tahdo mennä taikinasta läpi.


Ihme kyllä piparkakkutaikinan syöminen ei ole se taaperon juttu. Vähän on kyllä maistanut. Muistan miten me siskojen kanssa usein vain syötiin taikinat, kun saatiin omat pienet palaset leivottavaksi.

Taaperosta on paljon apua ja hän onkin todella taitava nostamaan valmiiksi painettuja pipareita käsin. Siitä hän ne sitten ojentaa isälleen asennettavaksi pellille.

Meillä leivotaan yhdessä, mutta ruoan valmistuksessa taapero ei vielä ole kauheasti ollut mukana. Nyt hän alkaa olemaan sen ikäinen, että hänelle voisikin jotain pientä puuhaa kehittää. Viime aikoina hän on kyllä reippaasti auttanut pöydän kattamisessa ja kantanut tavaroita pöytään.

Tämän kuun Mammalandian postausaiheena oli leipominen lasten kanssa vai ilman. Miten teillä on? Leivotteko mielellänne lasten kanssa vai onko se teistä turhauttavaa tai liian sotkuista? Jollei vielä tullut selväksi niin meillä tosiaan leivotaan ihan mielellään koko perheen voimin. Vielä ei ole ainakaan mitään sen suurempia sotkujakaan syntynyt. 

Vielä ehdit tänään (30.11.-16) osallistua Mammalandian facebook -sivuilta löytyviin kilpailuihin.2 kommenttia:

 1. Leipominen on hurjan mukavaa puuhaa :) Meillä suositaan paljon helppoja reseptejä, joissa aineet lähinnä vaan sekoitetaan keskenään. Niissä kun eskarilainenkin voi tehdä jo kaiken ihan itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset helpot reseptit ovatkin kivoja!

   Meillä on taas tänään ollut piparkakkujen leivontaa :)

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!