keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Stressitön joulu -blogihaaste


Sain joku aika sitten blogihaasteen Nannalta Kotiäidin elämää -blogista. Tämän blogihaasteen tarkoituksena on kertoa/vinkata stressittömästä joulusta. Rakastan joulua, jouluaaton odotusta ja tietysti kohokohtana on jouluaatto. Siksi ehkä haluankin kodin jo hyvissä ajoin joulukuntoon (vaikka joulupyhät vietämmekin usein lähisuvun luona).

Joulunajan ei tarvitse olla stressaavaa, kun laittaa asiat järjestykseen ajoissa ja osaa aina välillä ottaa rennosti. Tässä mun kahdeksan vinkkiä stressittömään tai ainakin stressittömäämpään jouluun.

1. Aloita jo nyt miettimällä mikä tekee sinulle joulun.
Missä ja Miten ajattelet joulupäivien kuluvan? mitä teillä syödään? tuleeko joulupukki ja mistä tilataan/kuka on jne. Tee lista asioista mitä jouluksi tulee hankkia ja tehdä.

Hanki ja tee jo nyt pikku hiljaa jouluaatoksi valmiiksi. Jouluiset laatikkoruoat voi tehdä jo etukäteen ja pakastaa (jos haluat itse valmistaa). Kuten myös monet pullat, piirakat ja kuivakakut. Mielestäni kaupan valmislaatikot ovat oikein hyviä. Kotileipureita löytyy paljon joulumarkkinoilta. Anna lasten osallistua jouluaskareisiin. Näin heillekin tulee joulumieltä ja oppivat jouluna. Lapsille (ja mahdollisille jouluvieraille) voi myös delegoida tehtäviä jos joulua vietetään isommassa porukassa.


2. Panosta niihin asioihin mitkä ovat sinulle tärkeitä ja tuovat joulutunnelman.
Jätä muu joulutohina pois. Tai ainakin tee ne vasta sitten, kun kaikki sinulle tärkeät jouluvalmistelut on tehty valmiiksi.


3. Jouluvalmisteluiden ohessa rentoudu!
Itse tiedät mikä sinulle oikea tapa on. Itse ajattelin istahtaa juomaan kuumaa glögiä ja pipareita ja kuunnella joululauluja. Näin voi tehdä vaikka joulushoppailujen lomassa tai ihan kotisohvalla. Myös omat harrastukset, ystävien tapaaminen ja jouluohjelmien katsominen saa minut rentoutumaan.


4. Hanki joululahjat ajoissa.

Osta tai tee itse tarpeellista/toivuttua. 
Parempi yksi hyvä kuin kymmenen turhaa krääsää. Osta vain sen mukaan mihin sinulla on varaa.
Jos joululahjojen keksiminen ei ole juttusi niin kysy suoraan lahjansaajan toiveita.
Aineettomat lahjat ovat ihania aikuisille.
Jos kaupoissa kiertely ei ole juttusi niin tee ostokset nettikaupoista.
Joulumarkkinoilta löytyy kivoja joululahjaideoita ja pääsee joulufiilikseen.
Käytä kauppojen paketointipalveluja jos et itse pidä paketoimisesta.
Säästä kuitit mahdollisia palautuksia/vaihtoja varten.

Joululahjat voi tehdä/ostaa jo hyvissä ajoin (vaikka pitkin vuotta alennuksista). Itselleni paketointi tuo joulufiilistä, mutta jos se ei ole jotain mistä nautit niin käytä kauppojen paketointipalveluja. Lahjalistan tekeminen helpottaa ja muistat mitä kenellekin on hankittava/on jo ostettu.


5. Nauti joulun tunnelmasta 

Laita Jouluradio soimaan, käy erilaisissa joulutapahtumissa kaupungilla, joulumarkkinoilta ja kauppakeskusten tapahtumissa. Niissä tekee samalla kivoja jouluostoksia lahjaksi tai joulupöytään. Myös kauneimpien joululaulujen laulaminen kirkossa saa mukavasti hiljentymään joulun tunnelmaan.


6. Jos sinulla on tapana lähettää joulukortteja niin tee ne valmiiksi hyvissä ajoin.

Helpointa on tilata joulukortit valokuvista teksteineen tai ostaa kaupasta valmiit kortit. Korttiaskartelut voi myös askarrella hyvissä ajoin. Sitten vain osoitteet päälle joulupostimerkeillä (osoitteet kannattaa pitää osoitekirjassa tai tietokoneella muistissa ja päivittää aina tarpeen tullen) ja joulukuoreen, jonka posti tuo/löytyy postista. Itse asiassa meille tipahti postiluukusta sellainen juuri tänään.

Sähköisetkin kortit voi usein ajastaa lähtemään tiettynä ajankohtana, joten nekin voi kirjoittaa jo valmiiksi.


7. Jos koti on jo perussiisti niin turhaan sen suurempia joulusiivouksia mielestäni tekee.

Siivota voi pitkin vuotta. Joulun jälkeen pitää kuitenkin puunata paikat, kun kuusen neulasia on siellä täällä. Myös ostettu siivouspalvelu voisi olla hyvä vaihtoehto kiireiselle tai miksei vaikka etukäteisjoululahja. Mikäli haluat tehdä suursiivouksen niin tee se pienissä erissä ja laita kaikki perheessä siivoamaan oman osuutensa.

8. Relax. Älä ota paineita!

Kaiken ei tarvitse olla tip top viimeisen päälle tai itse tehtyä. Antaa lasten (tai muiden aikuisten) tehdä asioita omalla tavallaan. Jouluruokia (mm.laatikot) voi ostaa valmiina ja piparitaikinat sekä torttutaikinat löytyvät kaupan pakastealtaasta. Ne ovat kyllä tosi hyviä. 
Joulutunnelma löytyy sieltä omien korvien välistä.


Jouluaatto taitaa olla se joulun kohokohta, jota varten laitetaan kodit kuntoon, ostetaan lahjoja ja tehdään herkkuja. Mitä aikaisemmin saat kaiken valmiiksi niin sitä varmemmin vältät joulustressin ja pystyt nauttimaan joulun tunnelmasta. Itse nautin ennen kaikkea siitä joulun odotuksesta. Kun kaikki on valmiina niin on kiva vain istua ja nauttia kauniista kodista ja joulun fiiliksestä. Sitten näin jouluihmisenä voi vielä tehdä jotain jouluextraa aina, kun tulee mieleen.

Haastaan stressittömästä joulusta vinkkaamiseen seuraavat blogit: Anniina/Mami ja sen rinsessaNea/ Raparperipolkua pitkin ja Emmi/Kaaos kahdessa kerroksessa.

Ihanaa ja stressitöntä joulunodotusta kaikille!


13 kommenttia:

 1. Kiitos, kun otit haasteen vastaan ja jaoit hyviä vinkkejä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Nanna haasteesta <3
   Joulujuttuja on niin kiva miettiä ja tuli vanhoja joulukuviakin koneella samalla selattua :)

   Poista
 2. Ihana pikkutonttu tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa <3 Ja true indeed - joulumieli löytyy omien korvien välistä! Mukavaa joulunodotusta sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Meidän pikkanen on siinä vasta vajaat kolme kuukautta vanha <3 Näytti silloin ihan kivasti lunta olevan. Toivottavasti myös tänä vuonna olisi valkea joulu.

   Sinulle Ansku myös ihanaa (ja tietenkin stressitöntä) joulunodotusta!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Yritän toteuttaa mahdollisimman pian, ilman stressiä tietysti ;)

  VastaaPoista
 4. Kyllä on ihania vinkkejä! :) Vielä kun osaisi näitä noudattaa, kun aina tuntuu että kaikki jää ihan viime tippaan. Nytkin olisi vielä perinteisten jouluvalmistelujen lisäksi blogin oma joulukalenteri puolitiessään, eli kiire meinaa tulla taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivottavasti oli jotain hyödyllistä!
   Tuo on kyllä usein ongelmana. Monissa asioissa tietää kyllä tasan tarkkaan miten pitäisi toimia, mutta se toteutuspuoli onkin vähän haastavampaa. Nimim. huomenna aloitan laihdutuksen.

   Poista
 5. Hyvät vinkit!
  Ja olipas kauniit kuvat!
  Minä tein myös tämän haasteen.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kuvat ovat aiemmilta jouluiltamme, jotka Tammisaaressa olemme viettäneet.
   Täytyykin käydä kurkkaamassa sinun vinkkisi stressittömään jouluun :)

   Ihanaa viikonloppua myös sinne! <3

   Poista
 6. Olipa hyvät vinkit. Täällä vielä auki, missä joulun vietämme ja minä päivinä tapaamme keitäkin.
  Kaksi lahjaa on hankittu - pikkuväen toivomukset on huomioitu :)
  Ja joulumyyjäisissä tuli käytyä, joten joulumieltä on hankittu.
  Ihastuttavat talviset kuvat jutussasi.
  Mukavaa tulevaa viikkoa! Lienee aika minunkin ryhtyä tarkempiin suunnitelmiin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, toivottavasti saataisiin tänäkin vuonna nauttia yhtä valkeista maisemista.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne sekä tietenkin stressitöntä joulun odotusta! <3

  VastaaPoista
 8. Ää ihana! Sairaan hyviä vinkkejä, mutta koska olen jouluihminen niin en osaa olla stressaamatta, vaan vaadin itseltäni, kodiltani, lapsiltani, mieheltäni, joulukorteiltani, ruuiltani ja ihan kaikelta sitä täydellisyyttä, vaikka oikeasti täydellistä taitaa olla vaan lapset ♥

  VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!