tiistai 21. helmikuuta 2017

Mukava retkikohde Tukholmassa -Aquaria VattenmuseumKun käy päiväreissulla Tukholmassa niin aikaa ei ole kovin paljon. Jotain kivaa olisi silti mukava tehdä lasten kanssa. Me testattiin taaperon kanssa pari viikkoa sitten viime Tukholman käynnillä Djurgårdenin alueella sijaitseva Aquaria vattenmuseum (huom. älä sekoita Skanssenin akvaarioon).

Itse ajattelen kohteen enemmän pienenä akvaariona, jossa on kiva katsella erilaisia kaloja. Tai ainakin meille se oli sellainen kalojen katselu kohde taaperon kanssa. Nimensä mukaisesti se on kuitenkin paljon muuta, vesimuseo, jossa saa paljon tietoa mm. vedenelävistä, veden kiertokulusta ja kierrätyksestä.

Djurgårdenin alueella on paljon kivoja paikkoja, joten näkemistä ja tekemistä varmasti riittää. Suurin osa niistä on kuitenkin kivoimpia kesäaikaan, kun ulkona on mukavat kelit. Aquaria on kuitenkin sisätiloissa, joten siellä on kiva piipahtaa talvellakin tai sään muutoin ollessa huono.

Pahoittelen kuvien hieman huonoa laatua. Ne on otettu kännykällä.

Ensimmäisenä alueella on trooppinen sademetsä. Vesi solisee lammessa, kauniita vihreitä kasveja on paljon ja on pimeää. Ukkonen jyrisee ja sataa kaatamalla. Me kävellään pientä polkua pitkin katoksen alla, johon sade ei yllä. Tajusimme vasta pimeässä kompuroituamme ja mäkin kävelin melkein seinää päin, että siihen oli tarkoitus pysähtyä ihmettelemään ja seuraamaan sademetsän kiertokulkua, yötä ja päivää, sadetta, usvaa ja aurinkoa.

Satuttiin vain sisälle juuri sateisena ja pimeänä aikana. 12 minuutin välein on sadekausi. Valojen tullessa käytäväkin näkyi hyvin. Sademetsä päättyy ihastuttavaan riippusiltaan, josta voi ihastella vedessä olevia kaloja.


Samat kalat näkyvät myös alakerrasta, johon rappuset johdattavat. Alue ei ole siis kokonaan esteetön. Lastenrattaille on oma paikka heti eteisessä, johon ne tulee jättää. Aulassa on myös vaatenaulakot ja lukollisia kaappeja.

 Sademetsän jälkeen on pieni mangrovesuo, jossa uiskentelee kaloja. Taustalla näkyy jo pääkohde (ainakin mun mielestä se on päänähtävyys) 80 000 litrainen meriallas. Siellä uiskentelee haita, klovnikaloja, rauskuja ja muita eksoottisempia kaloja.

Suuren altaan toisesta päädystä löytyy läpinäkyvä haitunneli. Siinä lapset voivat ryömiä ikään kuin akvaarion sisälle ja tuntea olevansa kalojen keskellä.


Yhden ison altaan lisäksi on useampi pienempi akvaario, josta löytyy erilaisia kaloja, sammakoita, meduusoja ja muita vedeneläviä. Ekstoottisempien jälkeen siirrytään skandinaavisiin kaloihin. Siellä on hieno vuoristojoki.

Ulos on rakennettu lohiportaat, jota pitkin Aquarian lohet pääsevät avomerelle. Niitä pitkin ne myös pääsevät myöhemmin takaisin synnynsijoilleen Aquariaan kutemaan. Voin kuvitella miten kesäaikaan ihmiset istuvat portailla nauttien välipalaa ja  ihastelemassa Tukholman merellisiä maisemia, jotka siitä aukeaa.


Viihtyisästä kahvilasta löytyy suolaista ja makeaa purtavaa monenmoista. Myös pienestä myymälästä löytyy kaikenlaista kivaa matkamuistoa. Kahvilan puolellakin on pieni allas, jossa on kaloja. Osa altaista on ihan maantasalla ja avonaisia, joten pienimpien ja vilkkaimpien lasten kanssa saa kyllä olla varovainen ja tarkkana tuolla.


Ulkokautta pääsee vielä tutustumaan kalojen kasvatukseen. Siellä on myös hauska penkkiryhmä veden päällä eväiden syöntiin.

Ihan perällä on pienille puuhaa leikkien keittiössä tai kalastaen veneestä. Samalla voi opettaa kierrätystä ja luonnonsuojelua. Siitä on paljon tietoa. Paikalla näytti olevan yksi koululuokka, jolle opas kertoi paljon kaloista, kierrätyksestä ja luonnonsuojelusta.


Koko meidän perhe tykkäsi tästä kohteesta kovin. Siellä vierähti ihan kiva aika, mutta jäi kuitenkin vielä aikaa kaupungilla kävelyyn ja shoppailuun. Tai halutessaan voi käydä vielä jossain alueen muussa museossa esim. Vasamuseet.

Vesimuseo sopii hyvin jo pienille lapsille tai ainakin meidän 2v. taapero tykkäsi kovin. Isommille toki tietopuolta saa opetettua enemmän.

Kohde ei ole mikään kovin iso, joten sen kiertää kivasta noin tunnissa (ellei jää sen enempää istuskelemaan kahville tms.).

Aquariasta löytyy upea iso allas, jossa on haita, rauskuja ja muita kauniita värikkäitä kaloja. Sitä olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan.
Me mentiin satamasta näppärästi bussilla kohteeseen. Ostimme bussiliput jo laivan infosta. Pois alueelta menimme raitiovaunulla (raitiovaunu nro 7)  kohti keskustaa.

Aquaria vattenmuseum
Falkenbergsgatan 2,
115 21 Stockholm

Auki tiistaista sunnuntaihin klo 10- 16.30. Kesäisin aukioloa on pidennetty klo 18 asti.

Pääsyliput aikuisilta 120 kruunua, 3-15 -vuotiailta 80 kruunua. Alle 3-vuotiaat pääsevät siis ilmaiseksi. Club One -kortilla saa hieman alennusta.

Kotisivuilta löydät lisätietoja ja kalojen ruokkimisajat.

4 kommenttia:

 1. Päädyin tänne blogiini jättämäsi kommentin kautta. Taaperoille sopivista nähtävyyksistä on kiinnostava lukea. Tosi kivalta vaikuttaa kyllä tämä retkikohde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit katselemaan :)

   Koitan blogissani juuri vinkata kivoista paikoista ja tekemisistä lasten kanssa. Yleensä ne ovat juuri niitä taaperon juttuja, kun meiltä tuo 2v. taapero löytyy. :)

   Poista
 2. Kiitos Tukholma-vinkistä! Me käydään usein Tukholmassa ja Djurgårdenilla riittää silti tosi paljon mielenkiintoisia museoita! Junibacken on tietysti yliveto, mutta löytyy sieltä niin paljon muutakin. Mulle ei ollut ennestään tämä Aquaria Vattenmuseum tuttu, mutta tämän perusteella voitaisiin joskus käydäkin. Tuo pikkukeittiökin on sen näköinen, että toimii hyvin lapsille!

  Mä taasen suosittelen lasten kanssa käymään Vasa-museossa. Etukäteen en ollut kovin kiinnostunut, mutta se oli yllättävän monipuolinen ja hyvä! Niin aikuisista kuin lapsista! Tässä linkki, jos haluat vilkaista jutun meidän käynnistä:
  Tukholma-vinkki: Vasa-museo

  VastaaPoista
 3. Djurgården on kyllä kiva alue, kun siellä on niin paljon kaikkea tekemistä ja näkemistä. Mekin ollaan siellä isännän kanssa paljon käyty, mutta nyt lapsen kanssa tämä oli eka kerta alueella. Varmasti jossain vaiheessa kaikki paikat siellä hänenkin kanssaan käydään läpi.

  Tuo Vasamuseet on kyllä kiva myös. Siellä miehen kanssa käyty. Ajateltiin, että säästetään se taaperolle tulevaisuuteen, kun ei oltu varmoja miten paljon hän siitä tällä hetkellä olisi välittänyt. Täytyykin käydä lukemassa linkkisi :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!