torstai 23. helmikuuta 2017

Mitä saan ottaa lapselle lentokoneeseen?Moni pohtii mitä ottaa lapselle mukaan lentokoneeseen. Lentomatkustamisessa on niin paljon kieltoja ja sääntöjä. Pitää miettiä mitä saa ottaa mukaan, mitkä ovat kiellettyjä ja sitten on vielä erikoistapaukset (kuten lastenruoat). Kokosin tähän mun vinkkejä lentomatkustamiseen lapsen kanssa ja siitä mitä kaikkea lentokoneeseen voi lapselle viedä.

Useimmiten kaksi vuotta täyttäneille lapsille pitää ostaa oma istumapaikka koneeseen. Sitä nuoremmat matkustavat yleensä vanhemman sylissä (ellei osta maksullista paikkaa). Toki jos koneessa on tyhjää tilaa niin voi pyytää sopivampia paikkoja.

Lapsiperheet pääsevät yleensä ensimmäisinä koneeseen, joten kannattaa olla portilla ajoissa. Toisaalta viimeisenä koneeseen menemisessä on se etu, että lapsi saa viimeiseen asti jaloitella kentällä ja ei joudu istumaan niin kauan.


Turvakaukalo/turvaistuin mukaan?

Yleensä turvakaukalon saa ottaa ilmaiseksi mukaan, kun sen laittaa ruumaan. Mieti kuitenkin tarvitsetko välttämättä turvakaukaloa matkalle. Siinä on oma raahaamisensa. Itse en ainakaan uutta ja kallista turvaistuinta veisi koneen ruumaan, sillä siitä ei ole takuuta miten sitä käsitellään. Matkalaukkujakin näkee välillä melkein heitettävän.

Ystäväni on joskus ostanut halvan käytetyn turvaistuimen ja vienyt sen mukanaan ulkomaille. Heillä on ollut siellä vuokra-auto. Joskus lastenistuimen vuokrahinta voi olla suurikin. Ystävälläni olisi viikon autovuokran yhteydessä lastenistuin maksanut 80e. Istuimen he ovat jättäneet kohdemaahan niin ei ole tarvinnut enää raahata takaisin Suomeen.

Me ollaan taas mieheni kanssa vältetty autojen vuokrafirmoja joissa joutuu istuimesta maksamaan. Monella yhtiöllä sen saa ihan ilmaiseksi käyttöön. Kannattaa vain hyvissä ajoin ilmoittaa turvaistuimen tarpeesta. Mieluiten samalla, kun vuokraa auton (me teemme sen siis yleensä jo etukäteen netin kautta Suomessa).

Olen kuullut, että joku on saanut ottaa turvakaukalon mukaan sisälle koneeseen. Tällöin koneessa oli hyvin tyhjiä paikkoja ja sylivauva sai istua omassa paikassaan kaukalossa. Yleensähän vauvat ovat lennon ajan aikuisen sylissä. Tätä voi tietysti aina kysyä.


Rattaat mukaan matkalle

Jos mukana on vauva tai taapero niin itse ainakin ottaisin aina mukaan rattaat. Rattaat saa ottaa mukaan lennolle (ruumaan) ilmaiseksi. Meillä on erilliset matkarattaat, jotka menevät pieneen tilaan kasatessa ja on helppo kuljettaa. Itse en halua kalliita rattaita ottaa mukaan matkalle. Ne ovat myös niin isot, että veisivät vuokra-autossa paljon tilaa.

Mikäli lentoyhtiö jotenkin rikkoo rattaat niin se tietysti on velvollinen ne korvaamaan. Lentoyhtiöillä on usein tietyt liikkeet, joista ne haluavat uudet rattaat hankittavan tilalle. Tällöin et välttämättä saa enää samanlaisia/ samanmerkkisiä rattaita kuin sinulla on. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon jos lähdet liikenteeseen lempirattaidesi kanssa.

Jokaisella lentoyhtiöllä on hieman omat tapansa, mutta yleensä vaunut pakataan isoon muovipussiin. Jollakin lentoyhtiöllä tämä pussi saattaa olla maksullinen (jollei sinulla ole omaa pussia). Halpalentoyhtiöistä Norwegian ainakin antaa pussin ilmaiseksi Helsinki-Vantaalla.
Isot tavarat kuten vaunut jätetään lentokentällä yleensä erilliselle luukulle. Check-innistä neuvotaan kyllä mihin pitää viedä.

Helsinki-Vantaan lentokentällä vaunuja ei ole saanut viedä portille vaan ne on pitänyt jättää baggage droppiin. Monilla ulkomaiden kentillä vaunut on saanut halutessaan viedä portille/lentokoneen luo. Me ei olla kyllä sitä nähty niin välttämättöminä. Vauvana lapsi kulki Manducassa ja lentokentällä on lainarattaita, joita voi käyttää portille asti.

Rattaille on myös myynnissä erillisiä kuljetuskoteloita. Sellaisia voi myös vuokrata lentokentältä, kurkkaa täältä.  

Meillä on kulkenut rattaiden alaosassa mukana sadesuoja. Jos haluaa hyttysverkkoa ja muita rattaiden lisäosia niin ne voi näppärästi laittaa rattaisiin kiinni tai sinne alaosaan. Olen kuullut muutamalta, että ovat siellä kuljettaneet myös jotain muuta kuten rantapyyhkeet tai vaippapakkauksen kohdemaahan. Niitä ei niin tarkkaan ole tarkistettu.

Jos sinulla on pienet rattaat, jotka ovat mitoiltaan käsimatkatavaroihin niin ne voi usein viedä matkustamaan. Itse en kyllä näe sitä kovin tarpeellisena, sillä itse lentokoneessa ei vaunuja voi käyttää. Jotkut lentoyhtiöt voivat kieltää näidenkin tuomisen matkustamaan. Tarkista aina lentoyhtiön säännöt ettei tule yllätyksiä.Nesteet, ruoat ja juomat

Lentokoneeseenhan ei saa viedä kuin max. 1dl kokoisia nestepurkkeja (ruumaan voi toki laittaa isompiakin nestepulloja). Ne pitää näyttää turvatarkastuksessa, joten ne on hyvä olla käsimatkatavaroissa päällimmäisenä siten, että ne on helppo ottaa esille turvatarkastusta varten.

Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyy ilmaisia mini-grip -pusseja joihin pienet nesteet voi pakata. Kaikkien nesteiden on mahduttava tähän litran pussiin.  Pussit on hyvä säilyttää kotiin paluutakin varten, sillä harvemmin olen muilla lentokentillä niitä nähnyt.

Turvatarkastuksen jälkeen lentokentältä voi ostaa isompiakin pulloja juomia, hajuvesiä tms. Ainankin Helsinki-Vantaalta löytyy myös vesipiste, jossa voi täyttää oman pullonsa. Lapsilla on hyvä olla oma juomapullo mukana koneessa. Näin välttyy kaatuvilta mukeilta ja hankalalta juomiselta turbulenssin yllättäessä.

Poikkeuksen tekevät lasten ruoat ja juomat. Ainakin vauvan ruokia ja juomia saa viedä koneeseen, jotka ovat isompia kuin 1dl. Ne on näytettävä turvatarkastuksessa ja oltava avaamattomia purkkeja (alkuperäispakkauksissaan).

Meillä piti vauva-aikana olla aina paljon maidon korviketta. Myös lapsen soseita kannattaa ottaa mukaan riittävä määrä. Periaatteessa tarkoitus olisi, että käsimatkatavaroissa olisi lennon ajaksi sopiva määrä ruokia ja juomia. Meillä on kyllä aina ollut paljon enemmän, sillä koskaan ei tiedä jos lento on vaikka monta tuntia myöhässä ja joutuu kentällä odottamaan. Meillä on ollut mukana vauvan lempiruokia ja juomia. Ruumaan voi toki laittaa vielä matkatavaroihin lisää lapsen ruokia jos pelkää ettei kohdemaasta löydy sopivaa ruokaa tai juomaa. Meillä on ollut välillä vaikea löytyy korvikemaitoa. Jauhemaisena sitä kyllä löytyy helposti. Varsinkin jos lapsella on allergioita niin omat eväät ovat helpoin juttu. Ainakaan jos kohdekieltä ei osaa niin hyvin, että kaikki tuoteselosteet pystyy ymmärtämään.

Ulkomailla purkkiruoat ovat usein kalliimpia kuin Suomessa. Valikoimakin voi olla pieni tai hyvin erilainen. Jos lapsi on kovin nirso ruoan suhteen niin kannattaa viedä omat ruoat mukanaan. Myös pikakaurahiutaleet olen ottanut kotoa mukaan. Lentokoneissa ei usein ole tarjolla erikseen mitään lastenruokaa.

Lentoemännät lämmittävät vauvanruoat koneessa pyydettäessä.

Voit viedä koneeseen omia eväitä. Monilla lentoyhtiöillä ei nykyään ole enää ilmaisia ruokia ja/tai juomia tarjolla. Osassa ateriat pitää ostaa etukäteen. Hinnat ovat yleensä aika kovat (eivät kuitenkaan mitään mahdottomia) siihen nähden mitä ruoka sisältää. Kukkaro varmasti kaikilla on käsimatkatavaroissa ettei häviä mihinkään. Mukana kannataa olla käteistä rahaa ja pankki/luottokortti. Koneessa ostettaessa käteisellä on hyvä olla pientä rahaa mukana. Vaihtorahan saaminen voi kestää. Jollain lennoilla voi maksaa vain kortilla.

Meillä kulkee hoitolaukussa mukana pieni (max. sen 1dl) käsidesi, jota voi laittaa ennen ruokailua ja vessakäyntien/ vaipan vaihdon jälkeen käteen.

Lentokoneen vessoista löytyy laskettava hoitotaso. Vessat ovat muutoinkin tosi pieniä ja ahtaita, joten tuo alhaalla on vieläkin tiukempaa. Vaihdetaan kuitenkin kanssa matkustajien iloksi ne vaipat siellä vessassa. Vessaan kannattaa mennä heti, kun siltä tuntuu. Koska vain voi syttyä turvavyövalo, jolloin vessoihin ei saa mennä ollenkaan. Tämä voi kestää kauankin. Lisäksi vessoihin on yleensä jonoa, joten kannattaa ottaa huomioon, että pikkulapsen kanssa menee ajoissa.


Korvien lukkiutuminen

Jos ei ole aikaisemmin matkustanut lapsen kanssa niin on vaikea arvioida etukäteen miten hän tuntee nousut ja laskut. Monilla aikuisillakin menee korvat lukkoon tai voi sattuakin oikein paljon päähän.

Itselleni on riittänyt, että lonksuttelen suuta, syön purkkaa tms. etteivät korvat lukkiutuisi. Vauvaa (tai imeväisikäistä) kannattaa imettää jos vain maistuu laskun ja nousun aikana. Pienelle taaperolle olen antanut laskun ja nousun aikana tuttipullosta maitoa. Myös pillimehu tai jokin purtava esim. rusinat on myös hyvä vaihtoehto.

Lääkäriltä/ apteekista voi myös kysyä vaihtoehtoja. Aikuisille löytyy painetta tasaavia Earplanes-korvatulppia. Muistelisin, että niiden ohjeissa mainitaan, että pienet lapset eivät saisi niitä käyttää ilman lääkärin lupaa.


Viihdettä koneeseen

Parasta on jos lennot ajoittuvat siten, että lapsella olisi unien aika. Toki silloinkin kannattaa varautua jollain ajanvietteellä.

Meillä on ollut käsimatkatavaroissa pieni pussukka, josta on löytynyt pieniä lempileluja. Niitä ollaan otettu yksi kerrallaan ettei kaikki käy hetkessä tylsäksi. Vähän isommalle lapselle voi ottaa mukaan tarrakirjan tai piirustusvälineet mukaan. Myös jokin uusi juttu on aina jännä. Oli se sitten uusi kirja, lelu tai jokin vanhempien opettama hauska juttu. Lapsen voi vaikka antaa valita lentokentän myymälästä jonkin mieluisan lehden tai lelun mukaan matkalle.

Lisäksi meillä kulkee tabletti mukana, johon olemme ladanneet erilaisia lastenohjelmia, lastensatuja ja pelejä. Toki niitä voi olla omassa kännykässäkin. Kannattaa siis ladata ne pelit ja ohjelmat valmiiksi, sillä kaikilla lennoilla ei ole wi-fiä käytettävissä. 

Me ollaan annettu lapsen nauttia matkasta myös ruokapuolella ja hän on saanut nannaa. Pienenä ne oli maissinaksuja, muumikeksejä ja rusinapurkki. Myös erilaisilla pikkunaksuilla kuten Talk-muroilla pienen aika menee hyvin. Puurohiutalepussit ovat käteviä matkaeväitä. Lennolla voi pyytää kuumaa vettä mukiin, johon puurohiutaleet saa sitten sekoitettua. Meillä on aina hoitolaukussa lapsen omat aterimet ja silikoninen kauluri (menee pieneen tilaan) mukana.

Olemassa on myös jotain nenäsuihkeita ja nenätippoja. Myös puuduttavat korvatipat voivat olla yksi keino vähentää kipua korvissa.

Mikki Hiiri -korvat ovat keino auttaa lasta jos korvat ovat menneet lukkoon ja niihin sattuu. Lentoemäntiä voi pyytää laittamaan kahteen pahvimukiin nenäliinat, jotka on kostutettu lämpimällä vedellä. Mukit laitetaan lapsen korville, josta nimitys tulee.

Viihdettä ja lelutyyny, joka avautuu myös peitoksi.
Vaipat

Vaippoja löytyy ulkomaillakin tyyliin joka kaupasta, mutta helpolla pääsee, kun vie mukanaan lempivaipat. Kohteessa ei välttämättä ole samoja vaippoja tarjolla kuin täällä Suomessa. Meille on ainakin tullut välillä ihottumaa ja välillä vuotanut yli, kun ollaan ulkomailta ostettu jotain tuntematonta merkkiä. Ollaan sitten viety lomatarpeiden verran Suomesta vaippoja. Myös uimavaipat kannattaa ottaa Suomesta mukaan jos sellaisille on tarve. Ulkomailla vaipat yleensäkin ovat melko kalliita. Käsimatkatavaroissa kannattaa olla mukana normaalia tarvetta enemmän vaippoja. Ihan vain varmuudeksi.

Lennolla kannattaa olla hyvin paperia ja puhdistuspyyhkeitä mukana. Niitä on hyvä olla helposti saatavilla.


Vaatetus koneessa

Useimmiten olen kokenut, että koneessa on jossain vaiheessa kylmä ja jossain välissä tuntuu kuumalta (tällöin tulee myös juotua paljon). Kerrospukeutuminen on paras ratkaisu koneeseen. Meillä on aina käsimatkatavaroissa myös vaihtovaatteet jokaiselle. Koskaan ei tiedä jos ruoat tai juomat kaatuvat päälle, lapsi oksentaa tms.

Vaatteet kannattaa valita siten, että ne ovat mahdollisimman mukavat päällä.

Oma pieni matkatyyny/niskatyyny ja viltti ovat hyvä vaihtoehto, varsinkin pienelle lapselle mukaan. Lentokoneestakin sellaisia joskus saa lainaksi, mutta ne eivät riitä kaikille eikä varmasti kaikilla lentoyhtiöillä ole tarjota.

Trunki tai vastaava lasten matkalaukku on kätevä. Kulkee pyörillä, siinä voi istua, saa käsimatkatavaraan. Lasta voi vetää hihnasta, mutta sen saa myös kiinni, jolloin laukku kulkee aikuisen ollalla näppärästi.


Matka-asiakirjat


Pidä kaikkien passit ja matkaliput helposti saatavilla vaikka jossain uloimmassa taskussa käsimatkatavaroissa. Lähtöselvityksen jälkeen niitä kysytään teiltä usein vielä turvatarkastuksessa, lähtöportilla koneeseen päästettäessä ja vielä lentoemännät kurkkaavat koneeseen noustaessa.

Lentokentällä kannattaa liikkua ja leikkiä mahdollisimman paljon ennen koneeseen nousua. Juuri ennen käykää vessassa ja vaihtakaa lapselle kuiva vaippa.
Hoitolaukku

Meillä on yksi käsimatkatavaralaukuista lapsen hoitolaukku. Sen pidämme koneessa käden ulottuvilla. Sieltä löytyy kaikki tarpeellinen lapselle lentomatkan ajaksi. Se vain käteen ja lapsen kanssa vessaan vaihtamaan vaippaa ilman, että tarvitsee etsiä jokaisesta kassista jotain.

Hoitolaukku kannattaa olla sellainen missä on paljon lokeroita. Kaikille tavaroille on oma paikkansa esim. vaipan vaihtovälineet löytyvät yhdestä isommasta lokerosta. Tällä hetkellä meidän hoitolaukku on ihan tavallinen reppu, jossa on paljon lokeroita ja sivussa tilaa juomapullolle. Reppua on sitten helppo kantaa selässä ja kädet jäävät vapaaksi.

Tarkista aina lentoyhtiöstä matkatavarasäännöt ja miten laukkuja saa ottaa mukaan. Alle 2-vuotias ei aina saa ottaa omaa käsimatkatavaralaukkua. Muutoinkin kilomäärät ja laukkujen maksimikoot vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Ylimääräiset laukut ja kilot voivat maksaa aika paljon.


Oma asenne ja hyvät hermot ovat plussaa!

Lentoyhtiöiden sivuilta löytyy tietoa mm. kielletyistä aineista lentokoneessa.

Jäikö jotain oleellista mainitsematta? Olisi kiva kuulla jos sinulla on vielä jotain hyviä vinkkejä lisättäväksi!

katso myös aikaisemmat juttuni aiheeseen liittyen: Lentäen lapsen kanssa ja Lentokoneessa taaperon kanssa.

10 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä tosi kattavasti! Sattuikin sopivasti, olen juuri hahmottelemassa omaa postaustani matkustamisesta lasten kanssa. Pitääkin linkata tämä juttu siihen myös!

  Vaikka ollaan lennetty monta kertaa lasten kanssa, niin aina jotenkin mennään suunnittelematta ja sähläten. :D Ja silti aina mennyt hyvin! Ollaan kyllä pidetty huolta, että naposteltavia ja juotavaa on (koko perheelle) paaaaaljon, jotta matka menee mahdollisimman rennosti. Ja on mennytkin. Myös aikuisilta. ;)

  Ensi kuussa meitä odottaa melkein 11h mannertenvälinen lento, saas nähdä miten meidän 1,5v ja 4v siitä tuumaavat... ja miten mä saan pakattua. Sillä se pakkaamisvaihe on minusta kaikista ahdistavinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit :)

   Mullakin tuo pakkaaminen on aina se tylsin vaihe. Tavallaan tiedän mitä otan mukaan, mutta silti aina miettii, että onko nyt sitä ja sitä mukana...

   Me ei olla vielä noin pitkää lentoa menty, mutta toivottavasti lapset nukkuvat sitten kauemmin lennolla :) Tsemppiä jo etukäteen niin pakkaamiseen kuin lennoillekin! <3

   Poista
 2. Kiitoksia hyvistä vinkeistä! Olen yrittänyt näitä lentokonepostauksia lueskella, koska meidän ensimmäinen lentomatka pojan kanssa on edessä huhtikuussa. Ja tälle vuodelle pari muutakin reissua jo tiedossa, joten lentäminen tulee tutuksi. Mielenkiinnolla odotan miten meidän ensimmäinen lentomenee, lukkiutuuko korvat, onko poika tullut äitiinsä vai isäänsä mitä lentämisen suhteen tulee ja mitä pakata mukaan. Kyllä se siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, mukava jos vinkeistäni on jotain apua! :)

   Ihanaa, kun on matkoja mitä odottaa! Toivon mukaan kaikki menee oikein hyvin! <3

   Poista
 3. Ainakin Lontoossa kaikilla kentillä on ollut tarjolla ilmaisia pusseja. Sen sijaan rattaille ei ole ollut pusseja tarjolla ilmaiseksi eikä yleisesti kai muuallakaan maailmassa,joten Helsinki-Vantaalta saatu pussi kannattaa säätää. Toisaalta useimmin kuin kerran matkustavan kannattaa jo investoida kunnon ratas/turvaistuinlaukkuun. Oikein hyvän löysi Amazonista hintaan £15.

  Tässä jutussa ei mainittu vaihtovaatteita. Vaihtovaatteet niin itselle kuin vauvalle ja lapselle. Murphyn lakien mukaisesti juuri kun varavaatteet ei ole mukana, niin tulee niskakakka ja sotkua on niin vauvan kuin vanhemman vaatteissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :)

   Vaihtovaatteet ovat kyllä tärkeät. Ne on jutussani mainittu vain lyhyesti yhdellä lauseella niin ehkä mennyt ohi. Tuo on niin totta, että ne kauheat löysät lapselle tulee juuri silloin kuin sitä vähiten kaipaa. Toinen on se, että lapset oksentavat lentokoneessa.

   Meille ei onneksi ole kumpaakaan käynyt, mutta ollaan varauduttu juuri noilla varavaatteilla käsimatkatavaroissa. Eiköhän sitten niitä tarvita, jos joskus unohtuu...

   Poista
 4. Todella kattava selvitys lapsen kanssa matkustaen lentokoneella. Itse olen viimeisen vuoden aikana oman lapsen (05/11) kanssa opetellut lennolla olemista ihan kotimaan lennoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin varmasti hyvä jos pystyy aloittamaan vähän lyhyemmillä lennoilla niin näkee vähän miten menee (esim. miten herkät lapsen korvat ovat jne.). Lapsi myös vähän tottuu siinä sitten lentämiseen ja käytäntöihin.

   Poista
 5. Tästä on varmasti iloa perheille, jotka ovat vielä noviiseja lasten kanssa matkustamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin! :)

   Itse juuri siksi tätä postausta lähdin alun perin kirjoittamaan, kun jouduin
   monesta eri lähteestä etsimään erilaisia tietoja.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!