sunnuntai 6. elokuuta 2017

Tiedekeskus AHHAA Viron Tartossa


Meidän perhe teki kesä-heinäkuun vaihteessa pienen kesäreissun pitkin Baltiaa (kyllä, taas kerran). Viron Tartoon pysähdyimme pariksi yöksi. Matkoillamme haluamme ottaa myös lapsen hyvin huomioon ja tehdä myös hänelle kivoja juttuja. Mietimme hieman mahtaako Tiedekeskus AHHAA olla vielä kovin sopiva pienelle taaperolle, jolle ikää on n.2,5 vuotta.

AHHAA on Baltian suurin ja nykyaikaisin tiedekeskus. Sinne kannattaa varata aikaa, tunnissa parissa ei kyllä kauheasti ehdi näkemään/kokemaan. Siellä on 3000 neliötä täynnä tutkiskeltavaa ja tekemistä lasten kanssa.


"Isossa teknologiasalissa rohkeimmat kävijät voivat ajaa polkupyörällä salin yläpuolella olevaa turvaköyttä pitkin, vetää itsensä ylös kattoon asti ja tuntea vapaapudotuksen, ajaa hissillä maaperään, ottaa itsestään valokuvan puhkeavan ilmapallon kanssa, kävellä tunnelissa, jossa on helppo menettää tasapaino, tallentaa oman varjon seinään ja tehdä paljon muuta jännittävää."
-Ahhaa nettisivut


Ilma oli hieman epävakainen ja päätimme mennä katsomaan millainen se tiedekeskus on. Hotellimme sijaitsi Tarton kävelykadun päässä ja sieltä ei ollut pitkä kävelymatka Tiedekeskukseen. Se sijaitsee aivan bussiaseman vieressä ja hyvänä maamerkkinä on myös korkea valkoinen simpukkamallinen kerrostalo.

Tallinnasta pääsee siis ihan viereen vaikka bussilla, joka ei montaa euroa maksa. Matka kestää noin kolme tuntia.


Paikka osoittautui hitiksi! Taapero oli innoissaan ja puuhaa hänellä riitti koko ajan. Ehkä ne fysiikan lait ja muut ihmeet eivät tulleet opituksi, mutta leikkiä ja ihmeteltävää riitti. Sehän se tärkeintä olikin. Isommat lapset varmasti myös oppivat hyvin fysiikkaa kokemalla. Myös me vanhemmat innoissamme tutkimme ja katselimme eri juttuja. Siellä saa kyllä ajan kulumaan.

Ensimmäisessä isossa salissa pojan lemppareita olivat autot (yllätys, yllätys!). Näytillä oli sähköauto latauspisteineen. Siellä taapero vietti paljon aikaa. Kaikki autonpenkit varmasti tuli testattua. Vanha paloauto oli myös hauska ja äidin piti istua vieressä. Paineltiin kaikkia mahdollisia nappea.

Sisänpääsyrannekkeella saa halutessaan poistua välillä paikalta saman vuorokauden aikana. Aika näppärää. Alle 7-vuotias pääsee ilmaiseksi. Aikuisilta normaalihinta on 13 euroa. Perhelipun saa 29 eurolla.


Paikan päällä on myös tiedekauppa ja ravintola. Ravintolassa oli yllättävän edullista turistikohteeksi (mutta niin yleensäkin Baltiassa).


 Siellä on myös kiva leikkipaikka. Saatiin isännän kanssa syödä rauhassa, kun taapero leikki innoissaan. Me otimme vain pientä purtavaa, mutta tarjolla olisi olllut myös lounasta.


Yhdellä alueella oli paljon "pehmopalikoita", joista sai rakentaa vaikka taloa. Liivit ja turvahattu päähän.

Tällainen huone taitaa olla ainakin Linnanmäellä. Tuntuu, että kävelee sivuttain.

Seuraavassa salissa taapero viihtyi pääosin veden äärellä. Hän leikki pienillä veneillä ja Duploilla joita oli vedessä. Poika oli jo melkein litimärkä kunnes huomasimme, että toisella seinällä olisi sadevaatteita lainattavissa.

Pyörremyrskyn ytimessä.

Oho, pallo lensi veden voimasta ilmaan ja pysyi siellä.Puolen vuoden välein vaihtuu aina teemanäyttely. Me kävimme isännän kanssa vuorotellen tutustumassa ihmisen rakenteeseen ja syntymään. Ajateltiin, että se ehkä vähän synkeää taaperolle ja sai muutenkin sillä aikaa leikkiä innoissaan vettä läträten.

Yläkerrassa oli kaikenlaisia biologisia näytteitä. Ne tuntuivat kyllä vähän ällöiltä. Siellä oli kaikenlaisia eläimiä säilöttynä. Siellä oli myös erilaisia ihmisen ruumiin osia ja taisi siellä ihan jotain sikiöitä tms. myös olla. Ymmärsin ainakin, että ne olisivat ihan oikeita (alemmassa kuvassa possut).


Meneillään näytti olevan "koelaboratoriossa" suklaan valmistus. Se olisi varmasti ollut kiva kokea. Siellä pääsee valmistamaan kaikkea kivaa. Ne kestävät n.45 minuuttia.  Kyltissä ulkopuolella näytti seuraavat ajat olevan vähän myöhemmin ja olisivat olleet eestin ja venäjän kielillä. Ryhmät voivat varata oman aikansa tai kierroksia AHHAAseen.


Päivittäin on myös tiedeteatteri, jotka ovat pieni show. Siellä tehdään pamauksia ja paukkuja. Nekin kuuluvat sisäänpääsylipun hintaan.

Lisämaksusta voi mennä Planetaarionäytökseen tai lentosimulaattoriin. Me ei niitä tällä kertaa testattu. Tuonne Planetaarioon pääseekin vasta yli 5-vuotiaat. Mutta puuhaa riitti kyllä muutenkin.

Voit vetää itsesi korkeuksiin.

AHHAAn pihalla on auto, jota voi nostaa. Minäkin sain näytettyä voimani :-)

Oletteko te käyneet Virossa tiedekeskuksessa?


2 kommenttia:

 1. Mukavan näköinen paikka tuolla viihtyisi varmaan meidänkin koko perhe :) Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Uskon, että tuolla saa melkein kuka vain aikaa kulumaan :)
   Jäi ainakin tosi positiivisesti mieleen meidän reissultamme.

   Ihanaa alkanutta viikkoa! <3

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!