sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Haunisten allas - Luontopolku RaisiossaKeväällä kävin ensimmäistä kertaa Haunisten altaalla retkeilemässä. Minulle paikka ei ollut ennestään tuttu vaikka paikka sijaitseekin hyvin lähellä Turun rajaa. Haunisten allas sijaitsee Raision Ikean lähettyvillä.

Ajaessa sinne paikkaa ei ole pahemmin mitenkään merkitty. Ihmettelimme mistä reitti alkaa, sillä jo hieman aikaisemmin on hiekkakenttiä, jonne jättää auto parkkiin. Emme kuitenkaan lähteneet tuota metsäpolkua kulkemaan. Kannattaa siis ajaa vielä koirankoulutuskenttien ohi ihan tien perälle, joka kaartaa oikealle. Sieltä löytyy myös parkkialuetta ja opaskartta Haunisten altaasta. Sieltä voi myös lähteä frisbeegolfradalle, joka näytti oikein hyvältä ja suositulta.


Haunisten allas on tekojärvi, joka on rakennettu vuonna 1973. Sitä käytettiin vuoteen 2012 saakka raakavesivarastona. Rantaviivaa sillä on 3,5 kilometriä. 

Kävelyreitti kulkee altaan ympäri ja suurimmaksi osaksi melko läheltä rantaa tai ainakin siten, että vesi on usein näkyvissä. Myös erilaisia metsäosuuksia on matkalla. Maasto on vaihtelevaa ja se ei ole esteetön. Oikealla puolella olevalle grillipaikalle on kyllä parkkipaikalta melko tasaista ja lyhyehkö matka. 


Reitin varrella on kaksi grillipaikkaa, joista kummastakin on kauniit maisemat altaalle. Omat puut mukaan (ymmärtääkseni näin korona aika puuvajoja ei tuolla täytetä ja olivat nytkin tyhjät). Luultavasti tästä johtuen alueella valitettavasti näkyi paljon nuotiopaikkoja kallioilla ja puita oli tuhottu polttopuuksi. Kummankin grillipaikan vierestä löytyy ulkohuussit.
Tervetuloa myös seuraamaan blogia facebookissa ja Instagramissa!


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mukavalta paikalta ja varmasti on vähemmän ruuhkainen kuin lähialueen kansallispuistot Kurjenrahka ja Teijo. Voisi harkita tätä tosissaan, kun seuraavaksi tulee Turun seudulla käytyä. Tuo puiden tuhoaminen polttopuiksi on kyllä todella kurjaa ja harmittavaa. Onneksi kovin usein sellaiseen tule törmättyä.

    VastaaPoista
  2. Haunisten allas ei ole tuttu, mutta yllättäen Hauninen paikannimenä sittenkin on. Turun seudulla aikoinaan vaikuttaneella sukua on asunut/asuu Raisiossa ja muistelen, että joskus kävimme Haunisissakin kylässä :-)

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!