tiistai 17. marraskuuta 2020

Jouluinen piparkakkukranssi

 

Jouluinen piparkakkukranssi on helppo tehdä. Sen voi tehdä itse tehdyistä piparkakuista tai ostaa kaupan valmiita pipareita. Kannattaa vain katsoa, että piparit ovat sen verran paksuja ettei kovin helposti halkea.

Pohjan voi halutessaan tehdä myös piparista, jos haluaa kokonaan syötävän version. Ihan välttämätön pohja ei edes ole, mutta se auttaa kyllä pipareita pysymään helpommin kasassa. Piparit voi kyllä sinänsä laittaa vain toisiinsakin kiinni.

Itse tein version jossa olen tehnyt pyöreän pahvisen alustan. Käytin vain pahvilaatikosta ylijäämäpahvia. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä reikä ja pujottaa naru, siima tai ohut rautalanka ripustuslenkiksi.
Hahmottele ensin miten haluat piparit asetella. Sitten alimmaksi tulevat piparit liimataan kiinni pahviin. Kuumaliima on yksi vaihtoehto. Jos kuitenkin haluaa syötävän version niin silloin suosittelen sokerisulaa. 

Sokerisulan valmistaminen:

Kuumenna paistinpannulla sokeria (n.0,5 dl riittää hyvin yhteen kranssiin). 

Itse en sekoita lusikalla ollenkaan (koska sulasokeri tarttuu niin kiinni) vaan nostan vähän pannua ja kääntelen sitä sen verran edes takaisin, että sokeri sekoittuu ja sulaa joka kohdasta. Kun se on hyvin sulanut niin levyn voi sammuttaa tai laittaa ihan pienelle. Sokeri on hyvää, kun se on hieman juoksevaa. Jos siitä tulee paksua ja liian tahmeaa niin laita vähäksi aikaa takaisin levy päälle. 

Muista olla varovainen kuuman sokerin kanssa, sillä se on hyvin polttavaa! Älä myöskään päästä sokeria niin kuumaksi, että se kiehuisi/kuplisi.

Vasta tässä vaiheessa laitan metallisella ruokalusikalla sokerisulaa hieman pahviin kohtiin joihin laitan piparin päälle. Paina kevysti kiinni. Seuraavaksi teen uuden kierroksen pipareilla ja nyt laitan sokerisulaa hieman päällimmäiseksi tulevan piparin taustan reunoihin ja painelen sen alle alevien päälle. Sokerimassa kovettuu nopeasti. 

Päälle voi sokerimassan avulla liimata myös esim. karkkeja koristeeksi. Itse ripottelin vain hieman tomusokeria.


Tervetuloa myös seuraamaan blogia facebookissa ja Instagramissa!
1 kommentti:

  1. Onpa kiva idea! Mulle tuli heti mieleen, että tossahan vois olla pipariukkojakin käsi kädessä...

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!