tiistai 11. huhtikuuta 2017

Perunapainantaa taaperon kanssa


Vanha perinteinen tapa kuvien painamiseen on perunan käyttäminen leimana. Meillä ainakin lapsuudessa joskus painettiin kuvia perunoilla. Päätin taaperon kanssa testata ja tehdä pääsiäismaalauksia.

Perunapainantaan tarvitset:
-perunan (tai useamman)
-värejä (esim. sormivärit)
-sivellin tai useampi
-talouspaperi
-paperia/kangasta mihin painaaJääkaapista etsin pari mahdollisimman pyöreän ( tai oikeastaan soikean) perunan. Veitsellä koversin viillot. Talouspaperilla kuivasin perunan leikatun pinnan, jotta väri tarttuisi siihen paremmin. Sitten sormivärit esille ja sudilla väriä perunan kohokuvioille.

Taaperon kanssa yhdessä painettiin ja onnistui aika kivasti. Sai kyllä painaa vähän aikaa, että väri tarttui paperiin tasaisesti (ei ollut ehkä ihan tasainen leikkaus perunassa). Taapero olisi myös mieluummin vetänyt perunaa kuten sivellintä.

Perunan toista puolikasta en kuvioinut vaan se maalittaan kokonaan sinisellä värillä. Tuli ihan kivoja pääsiäismunan kuvia.


Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan niin kuin tää äiti kuvittelee. Me ei tällä kertaa tehty sitten sarjatuotantona kortteja tuolla tekniikalla. Oli ehkä vähän liian tarkkaa hommaa meidän 2,5-vuotiaalle.

Hän halusi mieluummin päästää sisäisen taiteilijansa (tai sottaajan) esille ja maalata ihan itse. Aluksi käytti sivellintä, mutta lopulta pieni taiteilija antautui työhön täysin ja kädellä sitä maalailtiin. Ehkä hieman sotkuista puuhaa, mutta pääasia, että taaperolla oli kivaa. Ehkä ensi kerralla jaksan levittää sen vahakankaan tai ainakin sanomalehden pöydän suojaksi kun askarrellaan.

2 kommenttia:

 1. Kiva muistutus! Eipä oo tullut tää perunapainanta mieleen, vaikka lapsuudesta muistaa sen hauskana puuhana. Pitääkin ottaa kokeiluun lapsen kanssa. Ihanan elämänmakuisia kuvia, kun saa lapsi toteuttaa itteensä noin. Ehtiihän sitä jälkiä sitten siivoomaan. :)
  http://viivyvierellain.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vanhat perinteiset tavat pääsevät vähän unohtumaan.

   Siivota ehtii, pääasia, että taaperolla oli hauskaa :D

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!