perjantai 13. lokakuuta 2017

Kohokuvia taidetta partavaahdolla -Puffy painting

Me kokeillaan lapsen kanssa aina välillä erilaisia askartelutapoja ja muutoinkin askarrellaan niin kerhoissa kuin kotonakin. Viimeisimmäksi innostuimme kokeilemaan kohokuvio piirtämistä/maalaamista (engl. puffy paint). Kai tälle on jokin hieno suomenkielinen nimikin, mutta ei ole minun tiedossani.Kohokuvio maalaamisella tarkoitetaan siis sitä, että kuva jää koholle. Tämä on hauskaa ja voi tehdä monenlaisia kuvioita.

Taikinakin on helppo ja nopea tehdä. Tässä meidän käyttämässämme taikinassa oli kolmea ainetta:

1. Partavaahtoa  (kolme kupillista)
2. valkoista liimaa (yksi kupillinen)
3. jauhoja (yksi kupillinen)

Kävin vähän varastamassa kylppäristä miehen tavaroista partavaahtoa. Tähän tarvitsee siis nimen omaan vaahtoa ei geeliä. Sitä laitetaan johonkin kulhoon. Lisätään juoksevaa valkoista liimaa ja jauhot. Jauhot voivat olla melkein mitä tahansa jauhoa jota kaapista löytyy. Itse käytin tässä vehnäjauhoja.

Halutessaan sekaan voi laittaa myös

4. väriainetta
5. kimalletta. 

Itse lisäsin hopeaa kimalletta. Se ei kuitenkaan näkynyt niin hyvin, joten ripottelin kimalletta vielä valmiin kostean kuvan päälle.


Massan voi värjätä haluamakseen esim. elintarvikeväreillä. Lumiukkoon tarvitsin valkoista, joten en tällä kertaa lisännyt väriä. Myös vesiväriä voi laittaa hieman sekaan antamaan väriä. Elintarvikeväri on kuitenkin voimakkaampaa ja antaa helpommin vahvemman värisävyn.


Me ollaan levitetty massa vain lusikalla, mutta lapselle voi olla kivaa laittaa näitä värejä pussiin kermavaahtopursottimen tavoin. Jos kotona ei ole muovisia kertakäyttöisiä pursotinpusseja niin joku isompi minigrip pussi toimii ihan hyvin, leikkaa vain yhteen kulmaan aukon.

Kohonnut taideteos.

Lumiukko Olafin napit, nenä, silmät ja kulmakarvat on leikattu paperista. Tukka ja kädet on piirretty tussilla. Lisää taianomaista fiilistä luomaan lisäsimme vielä sinistä kimalletta Olafin ympärille. Paperiliimapuikolla liimaa ja sitten ripoteltiin kimalteet.

Sitten vain annetaan taideteoksen kovettua.


Muoks. Meillä on nyt tämä taikina ekaa kertaa kokeilussa. Joissain versioissa kuvio lähtee heti lässähtämään, mutta tämä versio näytti yön aikana saaneen uudet entistä uhkeammat muodot. Kohosi siis vielä entisestään ja nyt näyttää aika upealta lumiukolta.

Massa on myös yön aikana kivasti kovettunut. Hieman jotain pientä halkeamaa lumiukkoon tuli, kun paperi taittui. Saa nähdä miten sitten lopulta käy, kun massa on ihan kokonaan kuivunut. Tähän asti tämä versio vaikuttaa oikein kivalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!