lauantai 24. maaliskuuta 2018

Milloin virvotaan? Miten virvotaan?

Omassa lapsuudessani pääsiäisen yksi suurimmista kohokohdista oli virpominen. Pukeuduimme noidiksi ja joskus joku taisi olla pääsiäispupukin. Asiaan kuului myös punaiseksi meikatut posket ja pisamat. Isä teki meille hienot luudat, johon saimme roikkumaan vanhat kahvipannumme tai pienen maitotonkan, joihin palkkamme keräsimme. Virpomisvitsoja tehtiin antaumuksella ja niiden tekemiseen käytettiin aikaa. Täällä meillä päin (Turku-Salo) on tapana virpoa juuri palmusunnuntaina.

Lapsen kanssa ei vielä varsinaisesti olla käyty virpomassa, mutta isovanhempien luokse olemme pukeutuneet. Kuvat viime vuodelta.

Virpomisessakin on erilaisia tapoja eri puolilla Suomea. Meillä on tosiaan ollut tapana käydä palmusunnuntaina virpomassa.

Vanha tapa on ollut, että palkka haetaan vasta viikon päästä (ainakin osassa Suomea), mutta siitä on taidettu oikoa monin paikoin. Muistan lapsuudestani miten kylällä osa vanhuksista kysyi, että tulemmeko viikon päästä hakemaan palkan vai nyt hetikö se annetaan. Idän ja lännen perinteet ovat sekoittuuneet keskenään tässäkin asiassa.

Kaikkialla ei myöskään ole tapana pukeutua tai meikata itseään trulliksi/noidaksi. Virpomisvitsatkaan eivät ymmärtääkseni ole ihan kaikkialla kuuluneet (ainakaan ennen) virpomiseen.

Viime vuonna kuulin yhdeltä Porista Turkuun muuttaneelta, että siellä päin ei ole tapana virpoa ollenkaan vaan hieman vastaava tapa on jo tammikuussa jolloin nuuttipukit ovat liikkeellä ja saman tyylisesti kiertävät talosta taloon.

Ruotsinkielisillä alueilla virvotaan usein vasta seuraavalla viikolla lankalauantaina. Pohjanmaalla päin ymmärtääkseni myös on tapana sytyttää pääsiäiskokko. Minä taas miellän kokot juhannukseen.


 Olisi kiva kuulla millaisia perinteitä ja tapoja teillä päin on pääsiäisen vieton suhteen. Käydäänkö teillä  päin virpomassa ja milloin virvotaan? Saako palkan heti vai vasta viikon jälkeen?

12 kommenttia:

 1. Palmusunnuntaina on virvottu ja palkka haettu viikon päästä. Harmittaa, kun tästä oiotaan – meillä oli tapana tarkkaan valita oksat virvottaville ja yleensä palkkakin tuli sen mukaan, oliko varpu hieno vai ei. Toki virvottavat oli sen verran tuttuja, että naapurin tätejä ja setiä vain, ei ventovieraita. Näin siis Espoossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Mietin tuossa vähän tuota palkan hakua. Ehkä siinäkin näkyy nykyajan hektisyys. Virpojat eivät ehkä ehdi hakemaan palkkaa tai palkan antajalle ei ole mahdollista olla viikon päästä kotona päivystämässä palkan hakijoita.

   Hyvää pääsiäisen aikaa! :)

   Poista
 2. Minulle palmusunnuntai on aina ollut se päivä kun virvotaan :) Juuri kirjoittelin omankin blogin puolelle meidän tavoista ja uudelleen muovautuvista perinteistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on taas pääsiäisen lähestyessä suosittu aihe ja huomasinkin, että oli pariin kommenttiin jäänyt vastaukset laittamatta tai eivät jostain syystä näy :(
   Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, varmaankin! :D

   Ihanaa kevättä! <3

   Poista
 3. Me ollaan virvottu palmusunnuntaina ja saatu palkka heti mukaan :) Ei olla vielä meidän tyttöjen kanssa lähdetty virpomaan, lähinnä kyllä omien tyhmien työvuorojeni takia :( Ensi vuonna täytyy varmaan jo mennä! Ehkä karataan mummolaan ja virvotaan siellä tuttuja paikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kovin samanlaiselta tavalta :)
   Katsotaan jos tänä vuonna uskaltautuvat jo jonkun oven taakse virpomaan.

   Ihanaa pääsiäisen aikaa! <3

   Poista
 4. Meillä virvottu aina palmusunnuntaina ja on tärkeä pääsiäisperinne. Palkka , munat on saatu heti. Paljon oli taas eilen noitia liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun tämä perinne jatkuu. Tai no kyllähän lapset varmaan mieluusti suklaamunia ja muita palkkoja ottaa vastaan :) Tosin kyllä mä muistelen omasta lapsuudesta, että ei se ollut pelkästään se, että sai kaikkea hyvää vaan myös se fiilis ja valmistelut.

   Meillä ei käynyt yhtään virpojaa. Olin kyllä varmuudeksi valmistautunut pienin yllätyspussein. Ehkä näin isossa kaupungissa ja kerrostalossa ei niin käydä virpomassa kuin ne tutut. Meille olisivat kyllä olleet tervetulleita.

   Törmäsin pari päivää sitten Nappi Naapuri appiin, johon voi ilmoittautua joko virpojaksi tai virvottavaksi (nappinaapuri.fi). Täytyy varmaan ensi vuonna ottaa käyttöön jos vain muistan sen olemassa olon/ ollaan kotona.

   Poista
 5. Olen itse Pohjois-Karjalasta kotoisin ja siellä virvottiin palmusunnuntaina. Palkan sai heti mukaansa. Aikuisena muutin Ouluun ja myös täällä virvontaperinne on sama kuin Itä-Suomessakin. Siskoni taas asuu Etelä-Pohjanmaalla ja siellä virvotaan vasta tulevana lauantaina eli pääsiäisviikon lauantaina. Myös kokkoa poltetaan, toisin kuin Pohjois-Karjalassa, missä kokko kuuluu juhannuksen perinteeseen. Avomieheni taas on kotoisin Länsi-Lapista ja siellä kokkoa poltetaan Vappuna!! Hauskoja ja joskus häkellyttäviä nämä erot :D

  Kiitos kun olit vieraillut blogissani ja kommentoinut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuossa tulikin jo monta aluetta! :)

   Jännä myös tuo kokon polttamisen tapa, kun vaihtelee monin paikoin. Täällä Varsinais-Suomessa se kuuluu juhannukseen. En olekaan kuullut, että sellaista poltetaan myös Vappuna.

   Oikein ihanaa alkanutta viikkoa sinulle! :)

   Poista
 6. Omassa lapsuudessani ei virvottu. Tällaisia turkulaisia perinteitä täällä :)
  Mutta nykyään meillä käyvät pikkutrullit ahkerasti. Nyt palmusunnuntaina meillä kävi viisi eri trullikuntaa. Onneksi olin varustautunut suklaapalkoilla. Minua niin hymyilyttää, kun pikkutrullit ovat niin tosissaan. Isommat taitavat olla mukana vain palkan vuoksi.
  Suloinen tuo teidän pikkutrulli :)
  Hyvää pääsiäistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula!
   Ehdin nyt vasta vastailemaan niin en enää toivota hyviä pääsiäisiä vaan ihanaa alkanutta huhtikuuta. Eiköhän nämä ilmat pian parane (ainakin toivon mukaan) ja jossain vaiheessa pääsee mökkeilemäänkin :)

   Meillä ei käynyt yhtään virpojia, mutta asutaan kerrostalossa niin varmaan vähän rajoittaa kävijöitä. Mulla oli kyllä jemmassa nannaa virpojien varalta, mutta nyt jäi omaan käyttöön :D

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!