perjantai 4. toukokuuta 2018

Tallinnan merimuseo Lentosatama, Lennusadam
Pari viikkoa sitten oltiin miehen kanssa kahdestaan käymässä Tallinnassa. Pari tuntia laivassa ja sitten satamassa hypättiin taksin kyytiin. Suuntasimme suositulle Kalamajan -alueelle, jossa on merimuseo. Tilataksi maksoi 8€ (normitaksi olisi ymmärtääkseni ollut 5€). Paikka on myös kävelymatkan päässä.

Vanhassa Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee nykyään merimuseo, Lentosatama eli viroksi Lennusadam. Museossa kerrotaan virolaisesta merenkulusta, merisodankäynnistä ja merestä. Museossa on käytetty viimeisintä tekniikkaa. Museo on avattu 2012. Siellä ei ole pelkästään esineitä, joita vain katsoa vaan pääsee itse tekemään, kokeilemaan ja katsomaan lähemmin.


Kierros aloitetaan yläkerroksesta. Siellä ollaan ikään kuin meren pinnan tasossa. Alakerrassa taas nähdään kaikki meren pohjasta katsottuna. Museon "pohjassa" maka puurunkoinen laivanhylky. Maasilinn-hylky on 1500-luvulta. Se on purjehtinut Viron mantereen ja Saarenmaan väliä.


Merimuseo Lentosataman päänähtävyys sisätiloissa on Lembit-sukellusvene. Viron valtio tilasi sen Englannista ja se valmistui vuonna 1936. Nyt sukellusvene on entisöity 1930-luvun mukaiseksi. Lembit oli vesillä vielä vuonna 2011 ja se oli silloin mailman vanhin vesillä oleva sukellusvene. 600 tonninen sukellusvene oli tositoimissa Neuvostoliiton lipun alla.

Sukellusveneen sisälle pääsee katsomaan. Miehistön olot ahtaissa tiloissa ei kyllä kummoiset ole ollut. Katossa ja sivuilla oli paljon kaikenlaisia nippuloita, nappuloita ja mittareita. Sukellusveneeseen mennään sisään jyrkähköjä tikkaita pitkin, joten se ei ole helpoin vierailukohde ihan pienimpien lasten kanssa.


Itse merimuseo rakennuksenakin on mielenkiintoinen. Se on mailman ensimmäinen noin suuri betonikuorirakennus. Se rakennettiin vuosina 1916-17 osaksi Pietari Suuren merilinnoitusta.

Merimuseon katosta roikkuu vesitaso, joka on täydellinen kopio Short Type 184:stä. Yhtään alkuperäistä ei ole säilynyt ja tämä onkin ainoa täysikokoinen kopio tästä mallista maailmassa.
Short Type 184 oli ensimmäinen lentokone, joka hyökkäsi vihollislaivaa kohti ilmassa laukaistavalla torpedolla.


Museorakennuksen ulkopuolellakin on nähtävää. Rannalta löytyy useampi laiva, joista suurin on jäänmurtaja Suur Tõll. Suomen lipun alla se kulki nimellä Wäinämöinen. Se kaapattiin venäläisiltä Helsingin lähellä vuonna 1918 ja luovutettiin Tarton rauhansopimuksen perusteella vuonna 1922 Viroon.

Vuoteen 1987 asti alus toimi Leningradin ja Kronstadtin satamamurtajana. Sen jälkeen se oli tarkoitus muuttaa uivaksi polttoainesäiliöksi. Sen kuultuaan alus ostettiin Viron merimuseolle. Aluksesta maksettiin 300 tonnia romurautaa. Ulkona oleviin laivoihin ei ole esteetöntä pääsyä.

Lentosimulaattorissa on kiva testata lentäjän taitoja.
Museossa on myös keltainen sukellusvene. Sen sisällä on muutama penkkirivi ja edessä on näyttö, jossa sukellusveneen kapteeni toivottaa tervetulleeksi sukellusveneeseen ja vie pienelle kierrokselle. Sukellusveneen painetta saa tuntea, sillä penkit tärisevät välillä melko kovinkin. Perheen pienimmät voivat ehkä vähän pelästyä, mutta meistä miehen kanssa se oli mukavaa hierontaa jaloille.

Museosta löytyy myös pari lentosimulaattoria ja voi ohjata pienoisveneitä vesialtaalla varoen miinoja. Museosta löytyy myös leikkiase, jolla ampua isolla näytöllä näkyvää helikopteria. Se näytti olevan kovassa suosiossa. Lisäksi pääsee ajamaan virtuaalisesti vesiskootteria. Lapsille on myös piirustuspöytiä välineineen. Myrskyhuonekin näytti olevan, mutta se ei ainakaan nyt ollut käytössä.

Täytyy vähän vielä harjoitella tuota tervehdystä.
Museokävijät voivat pukeutua erilaisiin uniformuihin (löytyy niin aikuisille kuin lapsillekin) ja valita siihen sopivan taustan, jossa kuvauttaa itsensä automaatilla. Kuvan voi sitten lähettää haluamaansa sähköpostiin.


Paikka sopii tosi hyvin koko perheelle. Se on kiva, kun kaikkea saa koskea ja tutkittavaa on paljon. Ei siis mikään perinteinen museo. Museon pihalla on myös kiva leikkipaikka. Tänne me varmasti mennään joku kerta uudestaan ja otetaan poika mukaan.

Osoite:
 Vesilennuki 6, 10415 Tallinna

aukioloajat:
ma-su klo 10-19
(kesäaikaan)

ti–su klo 10–18
(talviaikaan)

hinnat:
0-8 -vuotiaat ilmaiseksi
9-18 -vuotiaat 7€
aikuiset 14€Lisää tietoa paikasta löydät Lentosataman nettisivuilta täältä.6 kommenttia:

 1. Kun seuraavan kerran menen kipparin kanssa Tallinnaan, niin Lennusadam pitää ottaa kohteeksi.
  Mielenkiintoinen museo. Olipa kiva postaus!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula! <3
   Kannattaa tosiaan käydä kurkkaamassa tuo paikka!

   Lennusadam on tosiaan kiva museo ja löytyy kiinnostavaa kaiken ikäisille. Itsekin innostuin pari kertaa testaamaan lentäjän taitoja. Ei kannata ehkä päästää minua ihan heti lentokoneen puikkoihin. Ei meinaan ollut kovin helppoa se ohjaaminen ja huonostihan siinä aina pienen lennon jälkeen jo kävi.

   Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

   Poista
 2. Tämä paikka on meilläkin suunnitelmissa, kun seuraavan kerran Virossa käydään. :)
  Mukava oli jo nyt lukea kokemuksesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan tuonne suunnata :)
   Me tykättiin ja varmasti joku kerta mennään myös koko perheen voimin, kun nyt poika ei päässytkään mukaan.

   Mukavaa viikkoa! :)

   Poista
 3. Tänne ollaan mekin suuntaamassa. Kiva kun teit jutun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutun arvoinen paikka :)
   Tykkäsin varsinkin, kun oli interaktiivisia laitteita, joilla pääsi itse
   kokeilemaan taitojaan.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!