torstai 28. maaliskuuta 2019

Laadukkaampi äitiyspakkaus 2019Tämän vuoden äitiyspakkaus on julkaistu tänään. Tämän 81. äitiyspakkauksen kilpailutuksessa on kiinnitetty huomiota entistä enemmän laatuun hinnan sijaan. Vielä viime vuonna päätökseen vaikutti hinta ja laatu puolet ja puolet. Kun taas tänä vuonna laadun osuus on 70 prosenttia. Mielestäni tämä on hieno juttu, ettei pelkkä halpa hinta vaikuta päätökseen.

Uudessa äitiyspakkauksessa on 63 tuotetta. Mukana on tuotteita, jotka ovat jo kauan olleet mukana, mutta myös uutta löytyy kuten bodyja venepääntiellä ja lyhythihainen body. Jotain on myös poistunut. Huomasin ainakin huopatossujen poistuneen. Mielestäni harmi, sillä itse ainakin arvostan huopatossuja. Lisäksi oli poistunut lusikka, maistelututti ja unipussi.

Tänä vuonna on paljon ihania eläinkuoseja. Mielestäni tämän vuoden tuotteet ovat melko neutraaleja värimaailmaltaan ja ei ole niin poika/tyttövärejä.

Alla olevat kuvat ovat mun lempituotteita tästä pakkauksesta. Taitaa huokua toi harmahtava sävy, josta pidän. Vaikka pidän myös noista eläinkuoseista ja hihaton vihannesbody on myös kiva.

Viltti vuoden 2019 äitiyspakkauksesta. Kuvat Annika Söderblom @Kela

Aiemmin Finnwatchin selvityksessä havaittiin erilaisia työelämän oikeuksien loukkauksia 12 tuotteen kohdalla, vuoden 2018 äitiyspakkauksessa. Tällaisia olivat mm. elämiseen riittämättömät palkat ja laittomat määrät ylitöitä. Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista valmistetaan halpatyömaissa (Kiina, Pakistan, Intia ja Bangladesh). Lain mukaan tuotteet on kilpailutettava ja mitään yritystä ei voi suosia esim. vain sen perusteella, että se olisi kotimainen. Kaikkien tuotteiden on täytettävä Suomen ja EU:n lainsäädännön asettamat turvallisuusvaatimukset.

Uuteen vastuullisempaan linjaan kuuluu, että tuotteita tarjoavan yrityksen on vakuutettava, että sen työntekijät täyttävät Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksen vähimmäisikää koskevat määräykset. Äitiyspakkausta kehitellään koko ajan ja sen suunta on ekologisempi ja vastuullisempi. Muutokset alkavat näkyä vuoden 2020 äitiyspakkauksesta alkaen.

Lempituotteisiini kuuluu leggingsit ja collegehaalari. Jutun kuvat: Annika Söderblom @Kela

Mitkä olivat sun lempituotteita tai mitä mielestäsi pitäisi olla lisäksi äitiyspakkauksessa?

2 kommenttia:

  1. Pitäisi mielestäni päästä pois tuosta poika/tyttöväri ajattelusta jo.

    VastaaPoista
  2. Mää tykkäsin tämän vuoden makuupussista enemmän entä viime vuoden, mutta musta vois vähentää noita kuvioita vaatteista. Tykkäsin kyllä tuosta sisällöstä kokonaisuudessaan, lemppareita oli yksi väriset tuotteet. Varsinki noi puolipallo legginsit! Oli aika sukupuolineutraalia väritystä mutta ehkä kuitenki enemmän pojalle sopivaa omasta mielestä. Sinänsä ei haittaa kun meille on poika tulossa.

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!