tiistai 1. lokakuuta 2019

Raaseporin linna


Raaseporin linna on yksi Suomen komeimmista linnan raunioista. Se sijaitsee Snappertunassa.
Raaseporin linna on rakennettu 1370-luvulla Ruotsin kruunun toimesta. Linna toimi Uudenmaan hallintokeskuksena, josta mm. kerättiin verot ja valvottiin Itämeren kaupankäyntiä.

Linna seisoo jykevän korkean kallion päällä, joka tuolloin oli saari. Sieltä oli hyvä suojautua hyökkääjiä vastaan. Se oli myös sotilaallinen tukikohta. Historiansa aikana siellä onkin muutamat taistelut käyty ja se on joutunut merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi.

Merivesi oli pari metriä nykyistä korkeammalla linnaa rakennettaessa. Alueelle oli myös juntattu puupaaluja pariin kehään 18 00 kappaletta, jotta suuret laivat eivät pääsisi lähemmäs. Isommat laivat eivät siksi edes päässet linnan lähelle vaan ne oli jätettävä kauemmas. Myös laivat muuttuivat vuosin saatossa yhä kookkaimmiksi ja maan kohoamisen myötä linnan ympärillä oleva merenlahti madaltui entisestään ja nykyään lähellä kulkee enää vain pieni kapea joki.


Raaseporin linna perustettiin Tallinnan kilpailijaksi, joka oli vilkas kauppapaikka. Raaseporin linna olikin Viipurin ja Turun linnan jälkeen tärkein Ruotsin vallan keskus maassamme. Kukoistuskautta olivat 1450-1460-luvut.

Meren paetessa yhä kauammaksi linnasta Kustaa Vaasa perusti Tammisaaren kaupungin,josta hän toivoi Tallinnalle kilpailijaa. Kuitenkin jo vuonna 1550 Kustaa Vaasa antoi käskyn rakentaa uusi uljas kaupunki Vantaanjoen suulle. Sille hän antoi nimeksi Helsinki. Hallintokeskus siirtyi Helsinkiin vuonna 1553 ja Raaseporin linna autioitui.

Juhana III (Kustaa Vaasan poika) halusi vuonna 1556, että linnassa asuttaisiin jälleen. Linnassa oli pidetty hieman lämpöä ja linna oli kunnossa. Olut oli tuolloin tärkeä energianlähde ja elintarvike. Olutta juotiin monta litraa päivässä. Tosin työläiset saivat laihempaa olutta kuin linnanvouti. Linnan olutkellari sortui 1558 ja juomavarasto tuhoutui. Sen jälkeen linna oli tyhjillään kauan.


Linna sai olla noin 300 vuotta autiona ennen kuin sitä alettiin vuonna 1890 restauroida. Tuolloin linnan sisäpihalla ja sen ympärillä kasvoi suuria, 30 metrisiä puita ja maakerrosta oli kertynyt kolme metriä. Linnan kunnostustöitä johti Magnus Schjerfbeck.

Hänen siskonsa Helene Schjerfberck oli parina kesänä käymässä työmaalla ja maalasi maisemia. Myös Magnus von Wright on maalauksessaan Raaseporin linnanrauniot kuvannut suuret kuuset kasvamassa linnan sisäpihassa vuonna 1863. Viimeisin restaurointi on tehty vuonna 1988. Nykyään aluetta hoitaa Metsähallitus. Ei ole tietoa miltä linna on aikoinaan näyttänyt.

Jokunen vuosi sitten paljastui, että alueella oli tehty luvattomia kaivauksia. Siellä oli monta sataa kuoppaa, joista oli ilmeisesti kaivettu metallinpaljastimella etsittyjä metalliesineitä.


Linnalla järjestetään vuosittain useampia erilaisia juhlia kuten juhannusjuhlat, muinaismarkkinat ja konserttejakin on välillä. Itse olen osallistunut pari kertaa joulun alla lyhtyjuhlaan ja ollut kuuntelemassa linna raunioiden sisäpuolella kaksikielistä lyhyttä Jumalanpalvelusta. Linna on inspiroinut myös juomissa ja löytyy myös alueen olutta ja Raasepore-limonadia.

Linnan lähellä on myös Raaseporin kesäteatteri, jossa näytelmät ovat ruotsiki. Yhtä näytelmää olen ollut katsomassa ja se oli ainakin hyvin tehty vaikka kaikki taitavatkin olla harrastelijanäyttelijöitä.
Alueelta löytyy myös lyhyt polku, jonka nimi on rakkauspolku. Se johtaa talomuseolla, jossa en valitettavasti ole vielä ehtinyt käydä.

Punainen linnavoudun tupa sijaitsee vasemmalla kukkulan päällä heti lipunmyyntipisteen jälkeen.
Tuvasta toimii ravintola ja kahvila kesän ajan (talvella sopimuksen mukaan). Linnanvoudin tupa kuuluu muuten Suomen ensimmäisiin turistilaitoksiin. Sen nimi oli Turistimaja ja se avattiin vuonna 1893.


Autoille löytyy iso nurmikkoinen parkkipaikka. Myös hieman edempänä tienvieressä on muutama paikka sillan vieressä. Sieltä on hieman kävelymatkaa linnalle, mutta maisemat ovat kauniita. Ennen lipunmyyntirakennusta (samassa sijaitsee myös pieni matkamuistomyymälä ja infopiste) vasemmalla on lampaita kesällä. Metsähallituksen tarkoituksena on saada alueelle perinnemaisemaa, jota lampaat hoitavat. Alueella on paljon vanhoja kasveja. Kurtturuusuja on kitketty alueelta.



Sijainti:

Raaseporin Linnantie.
Raaseporin linna sijaitsee Snappertunassa, Tammisaaren ja Karjaan välissä. Isolta tieltä ( tie nro 25) on viitoitus linnalle. Linnalle pääsee teitä 1102 ja 1050 pitkin.

Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi linnaan.
Aikuisten liput 7€ ja 7-15v. 3€.
Museokorttikohde.

Linna on avoinna 1.5-31.8. joka päivä ja syyskuussa viikonloppuisin.


5 kommenttia:

  1. Historiaa rakastavana olisi ihan unelma päästä kiertomaan Suomen linnoja <3

    VastaaPoista
  2. Tää on semmonen kohde minne on tarkoitus mennä ensi kesänä. Mielenkiintoinen paikka.

    VastaaPoista
  3. Haluaisin käydä tuolla, valitettavasti matkamme harvoin suuntautuvat Raaseporiin päin. Pitänee kerätä lista kaikista seudun nähtävyyksistä ja kiertää ne kaikki kerralla :)

    VastaaPoista
  4. vau miten mielenkiintoinen historia! Tuollahan pitäisi lähteä käymään!

    VastaaPoista
  5. Olispa ihana päästä tuonnekin. Kovati harkitsen pitäisikö ostaa itselle museokortti joululahjaksi ja ottaa seuraavan vuoden tavoitteeksi käydä tutustumassa mahdollisimman moneen museoon/linnaan mihinkä sillä pääsisi. Olisi aika huippua.

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!