torstai 29. joulukuuta 2016

Joulunvietossa 2016


Meidän kolmas joulu oikeana perheenä (siis lapsellisena) meni oikein kivasti. Isäntä oli vielä torstaina töissä, joten lähdimme vasta perjantaina kohti Tammisaarta, jossa pääosin vietimme joulumme. Matkan varrella asuu äitini, jossa kävimme toivottamassa hyvää joulua. Samalla ajelimme pikkusiskoni kautta viemässä joulutervehdykset ovelle. Isosiskoni luokse lapsuuden kotiini menimme pariksi tunniksi vaihtamaan kuulumisia ja lapset pääsivät leikkimään yhdessä.

Tammisaaressa kävimme jo illalla joulusaunassa (aatonaattona). Sitä ennen kuitenkin koristelimme kuusen, jonka Fafa oli käynyt metsästä hakemassa. Vanhaan taloon sopii vanhan ajan kuusi melko perinteisin koristein.

Laitoin muutaman paketin kuusen alle koristeeksi. Muut piti tietenkin olla säkeissä, kun joulupukkihan ne tuo.


 Jouluaattona syömme perinteisesti aamupalaksi riisipuuroa. Minä sain tänä vuonna puurossani mantelin. Taapero tykkäsi myös kovin riisipuurosta. Perinteisiimme kuuluu myös joulurauhan julistuksen katsominen televisiosta.

Meidän perhe kävi vielä pienellä autoajelulla viemässä sukulaisille Österbyhyn joulutervehdykset. Samalla taktiikkana oli saada taapero nukahtamaan. Tekniikka pelasi ja taapero saatiin päiväunille sopivasti ennen joulukirkkoa.

Tammisaaren kirkko sijaitsee muutaman sadan metrin päässä, joten sinne mentiin kävellen. Olen kyllä tosi iloinen miten hyvin meidän pieni Staffan oli joulukirkossa, sillä olimme siellä hyvissä ajoin ja muutenkin paikoillaan ja hiljaa oleminen on menevälle taaperolle varmasti vaikeaa. Hän istui kauniisti sylissäni koko Jumalanpalveluksen ajan ja laittoi myös kolehtia. Tämä oli ensimmäinen joulukirkkoni lapsen aikana. Oli mukava käydä parin vuoden tauon jälkeen.

Kirkon jälkeen veimme perinteisesti hautausmaalle kynttilät. Isäni haudalle olimme jo edellisenä päivänä vieneet kynttilän, sillä se sijaitsee vähän kauempana. Hautakierroksen kruunaa Draksvikin armeijan joulutervehdys. Sotilaat marssivat rivissä, tulee pieni puhe ja sankarihaudoille lasketaan seppele. Soittokunta soittaa kauniisti joululauluja. Upea tunnelma. Ja taas kerran taapero oli esimerkillisesti. Tosin hänellä oli rusinoita naposteltavana.

Sitten lämpimään sisälle (vaikkei siellä ulkonakaan mikään kylmä oikeastaan ollut)  ja nauttimaan joulupöydän antimista. Ensin kylmät ruoat (kalaa, mätiä yms.) ja sitten laatikot ja kinkkua. Aloitetaan tietenkin snapsilaululla.

Kun mahat on täynnä jouluruokaa niin alkaa jo kova joulupukin odotus. Tänä vuonna meillä olikin ensimmäisen kerran joulupukki tilattu, sillä totesimme taaperon innostuvan joulupukista. Joulupukki koputteli ensi salin ikkunaan ja vilkutteli sieltä. Taapero oli ihmeissään.


Pukki astui ovesta sisään ja koira juoksi vastaan. Taaperokin juoksi ovelle moikkaamaan. Pukin astuessa saliin päätti Staffan kuitenkin mennä Fammon viereen pariksi sekunniksi. Sitten saikin taas rohkeutta mennä Joulupukin luokse ja istui sylissä ihmetellen.

Joulupukki oli oikein ihana. Hänellä oli kunnon tamineet ja jaloissakin oli poronnahkaiset jalkineet. Myös aikuiset otettiin huomioon ja Pukki jakoi lahjat ensimmäisestä säkistä ennen seuraavaan taloon menemistä.

Tanssimme myös hieman piirileikkiä laulaen Morsgrisar är vi allihopa. Taapero oli minun ja Joulupukin välissä pitämässä käsistämme kiinni. Kultainen noutaja oli koko piirin keskellä innoissaan. Hänkin halusi olla mukana.


Joululahjoja oli taas kertynyt isot kasat vaikka meitä on vain neljä aikuista ja yksi lapsi. Staffan halusi vain leikkiä uusilla leluillaan ja ei innostunut pakettien avaamisesta. Puolet hänen lahjoistaan päätimme avata vasta joulupäivänä.

Joulupäivänä jatkoimme joulun herkkuruoilla. Jälkkärille menimme lapsuuden kotiini siskoni luokse. Sinne on onneksi vain noin 20 min. ajomatka. Siellä oli kova meininki sillä kaikki serkkupojat olivat koolla.

Illaksi menimme takaisin Tammisaareen. Siellä taas saunoimme ja nautimme rauhallisesta illasta leikkien ja katsoen tv:tä. Staffan on saanut nyt valvoa normaalia kauemmin, kun ei ole aamulla aikaista herätystä.


Tapanina olimme kävelyllä sillä aurinko paistoi kauniisti ja ruoho vihersi. Ei valkea muttei mustakaan joulu. Ruoaksi oli vielä jouluruokia. Jälkkäriksi Fammo oli tehnyt kakun, sillä vietimme Staffanin nimipäiviä. Tapaninpäiväajeluna oli matka kotiin Turkuun. Poikkesimme nopeasti Skanssiin ruokaostoksille ja hieman alennusmyynteihin.


Kotona ehdinkin taaperon kanssa vain pyörähtämään. Saatiin yksi yö nukkua omassa sängyssä ja sitten taas olimmekin matkalla kohti kotikontujani. Siellä odotteli siskoni hänen lapsensa kanssa. Olimme siellä yötä. Seuraavana päivänä mentiin yhdessä Mummolaan. Nyt ehtii taas vähän rauhoittua kotona. Toivottavasti myös ehdin blogin parissa olla enemmän. Enpä sitten ehtinyt myöskään hyviä jouluja täällä teille toivotella, mutta toivottavasti teillä kaikilla oli ihana joulu.

Meidän kuulumisia voi seurata myös Instagramisssa @kotonajakaupungilla.


2 kommenttia:

 1. Onpa komea pipariukkokakku! Mukavaa vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! <3

   Juu on tosi hauska tuo kakku. Siskoni teki sen. Hyvääkin oli :)

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!