keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Satokausikalenteri +arvontaItse kuulin viime vuonna kovasti puhuttavan satokausikalenterista. Nyt sain tutustua siihen kunnolla. Satokausikalenteri on alkujaan syntynyt vuonna 2011, jolloin sen perustaja Samuli Karjula halusi alkaa lisäämään kasvisten osuutta ruoassaan. Tietoa kauden kasviksista oli kuitenkin vähän saatavilla ja hän alkoi itse kerätä tietoa kasviksista. Hänen veljensä muutti taulukon kalenterin muotoon.

Vuonna 2013 perustettiin jo oma facebooksivusto, jossa jaettiin tietoa sesonkikasviksista. Suuren suosion ansiosta kalenteri julkaistiin. Nykyään kalentereita voi ostaa verkkokaupan (huom. tilapäisesti loppu verkkokaupasta) lisäksi myös kivijalkaliikkeistä (mm. Citymarketit, Prismat ja R-Kioskit).


Satokausikalenteri on selkeä kalenteri, josta löytyy kivasti tilaa omille merkinnöille. Kalenteriin on merkitty mm. suomalaiset nimipäivät ja juhlapäivät. Kunkin kuukauden aukeamalta löytyy kauden kotimaiset ja ulkomaiset sesonkikasvikset. Lisäksi on vinkkejä mitä ainakin kannattaa kokeilla.

Kalenterista löytyy myös erilaisia vinkkejä ja neuvoja mm. herkkävatsaisille, ravintoaineista ja villiyrttien käyttämisestä. Itseäni kiinnostaa kovasti villiyrtit. Varmasti tulen niitäkin testaamaan, sillä kalenterissa on lueteltu monia villiyrttejä käyttötapoineen ja hyötyineen. Nekin on lajiteltu sesongin mukaan.

Lisäksi löytyy kalojen ja kasvisten ravintoainesisältöä helposti luettavista taulukoista.
Kalenterin lopusta löytyy monta sivua kuvauksia kasviksista. 
Satokausikalenteria seuraamalla löydät helposti kauden kasviksia (=vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä) Täten raaka-aineet ovat hyvälaatuisia, tuoreita, maukkaita ja kivan hintaisia. Kauden tuotteet ovat myös ekologinen vaihtoehto. Itse tulen ainakin käyttämään tätä kalenteria ahkerasti. Oma lautanen on kyllä kaivannut enemmän kasviksia ja tästä inspiroituneena katselinkin hevi-osaston tarjontaa uusin silmin. Mukaani tarttui heti joulukuun tuotteita (kuten kuvista näkyy). Myös pienen lapsen äitinä haluan tarjota lapselleni mahdollisimman monipuolista ja terveellistä ruokaa.

 Sain Satokausikalenterin blogiyhteistyönä. Lisäksi sain tutustua Hanna Hurttan Sesonkireseptit -kirjaan. Siitä löytyy melkein 200 reseptiä, satokausiajattelua hyödyntäen. Kivoja reseptejä löytyy ympärivuoden. Joulukuussa taidan vielä testata kastanja-suklaakakun (ehkä uudenvuoden juhliin). Myös ananasmuffinit ja granaattiomenaposset kuulostavat herkullisilta. Tämä kirja on oiva pari kalenterille.

Onko Satokausikalenteri sinulle ennestään tuttu? Haluaisitko vuoden 2017 Satokausikalenterin omaksesi? Nyt se on mahdollista saada, sillä mulla on ilo ja kunnia arpoa yksi kalenteri lukijoideni kesken. Arvontaan pääset osallistumaan blogini facebook-sivuilla.
Satokausikalenteri painetaan Suomessa.
Yhteistyössä mukana Satokausikalenteri ja Mammalandia ( Mammalandia myös facebookissa).

Seuraa blogia myös Instagramissa @kotonajakaupungilla ja facebookissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!