perjantai 30. joulukuuta 2016

Jouluperinteet -Mistä en luopuisi?

Joulukuun yhteispostauksen aiheena on Mammalandiassa jouluperinteet. Mistä jouluperinteistä sinä et ole valmis luopumaan? Onko sellaista vai onko joulu sellainen paketti tiettyjä juttuja?

Itselleni tärkeintä joulussa on se tunnelma. Tunnelman luo rauhallisuus, kiireettömyys, läheisten kanssa oleminen, herkulliset ruoat ja juomat. Kynttilät, jouluvalot, kuusi, piparit ja jouluaskartelut luovat sitä jouluista tunnelmaa. Joululahjat ovat kivoja, vaikka materiaa onkin. Tykkään varsinkin antaa joululahjoja.

Korkeat nietokset luovat upean talvisen/jouluisen tunnelman. Täällä etelä-Suomessa on kuitenkin totuttu mustiin talviin ja jouluihin. Tänä jouluna täällä ei ollut yhtään lunta. Oliko teillä valkea joulu 2016? Viime vuonna taas oli paljon lunta täälläkin. Tuohon lumiasiaan en pysty vaikuttamaan kuin matkustamalla, joten siitä on helppo   pakko tinkiä.

 Joulu koostuu mulle monista erinäisistä pienistä asioista. Tärkein niistä on ne läheiset. Tosin en kyllä näe mahdottomana, että joskus viettäisin joulun vain mieheni ja lapseni kanssa jossain matkalla. En kyllä oikein pysty kuvittelemaan viettäväni joulua missään lämpimässä, sillä mielestäni jouluun kuuluu lumi (vaikkei sitä nyt täällä Etelä-Suomessa ihan joka joulu olekaan). Lappiin tai kylpylään jossain Pohjoismaassa olisi ihan kiva joskus mennä joulunviettoon. En kyllä sano ei koskaan, sillä tiedä koska saadaan päähämme lähteä jouluksi etelään. Onhan se ns. helppo vaihtoehto.
Eilisessä postauksessani kerroin meidän joulusta. Se kulkee melko perinteisellä kaavalla joka vuosi: 
Aatonaattona joulusauna
aamupalaksi riisipuuroa
joulurauhan julistuksen katsominen televisiosta
valmisteluja ja olemista
joulukirkko (på svenska)
hautausmaalle kynttilät
hautausmaalla Draksvikin armeijan joulutervehdys
jouluruokien nauttiminen pitkän kaavan mukaan
joululahjojen jakoa ja avaamista
sitten nautitaan lahjoista ja rentoudutaan tv:n äärellä tms. 

Ihaninta joulussa on juuri ne perinteet ja vanhat tavat. Meillä on onneksi mieheni kanssa vietetty joulua kummankin kotona melko samalla lailla, joten mitään ihmettelyjä ei ole syntynyt kummankaan puolelta siitä mikä kuuluu jouluun ja tapoihin.


Mistä minä sitten olisin valmis luopumaan joulussani? Luulen, että väliaikaisesti voisin viettää täysin erilaisenkin joulun välissä. Olen aika sopeutuvaista tyyppiä. Tärkeintä mulle on kuitenkin perhe ja läheiset. Yksin en haluaisi jouluani viettää vietinpä sen sitten miten tahansa tai missä tahansa, joten vastaus siihen mistä en joulussani ole valmis tinkimään on lapseni ja mieheni seura. 

Onko teillä jotain mistä ette joulussanne olisi mistään hinnasta valmiita luopumaan? 


Yhteistyössä Mammalandian kanssa. Löydät Mammalandian myös facebookista.

2 kommenttia:

 1. Itselleni monet jouluun liittyvät asiat olisi pakon edessä helppo unohtaa, mutta joulu ilman perhettä ei olisi joulu laisinkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis mennään! :)

   Ihanaa uutta vuotta sinulle ja perheellesi! <3

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!