perjantai 22. huhtikuuta 2016

It´s taco time - tacon monet muodot!

Tacot, tortillat, burritot, fajitakset, nachot, enchiladat, quesadillat ja mitä nyt muita texmex-ruokia olikaan... 

Meidän perheessä tykätään texmex-ruoasta ja on myös taaperon lempparia. Syömme melko usein tacoja tai jauhelihatäytteisiä tortilloja. Niitä voi nauttia monella eri tapaa. Ne ovat helppotekoisia ja hyviä. Lisäksi ne ovat melko terveellisiä sillä onhan niissä suurin osa vihanneksia (toki voihan halutessaan tehdät täysin vegeversion) . Sen lisäksi me valitaan usein kaupasta se vähärasvaisin naudan jauheliha. Juustonkin voi halutessaan jättää pois, mutta mun mielestä se antaa siihen mukavan lisämaun. 


Meillä laitetaan useimmiten tacoihin salaattia, tomaattia, kurkkua, avocadoa, sipulia, maissia, oliiveja, jalapenoja ja juustoa. Lisäksi tietysti vielä kuoret, jauheliha (joka on maustettu tacomausteella) ja tacokastike. Välillä meillä on myös ananasta (viipaleina tai murskana), paprikaa. Mulla on myös tapana laittaa maustamatonta turkin jogurttia sekaan. Myös kermaviili ja smetana sopivat kivasti. Monissa ruokapaikoissa täytevaihtoehtona on erilaisia papusekoituksia ja kastikkeita (esim.juustokastike) , mutta itse en ole niin niiden ystävä.

Mulla on pari tuollaista Tupperwaren kätevää tarjoiluastiaa, joihin saa näppärästi tarjolle kaikki täytteet. Se vielä pyörivän tarjoiluvadin päälle niin on helppo jokaisen ruokailijan ottaa haluamiaan täytteitä. Taaperokin tykkää kovin texmex-ruoasta. Myös pienemmille on helppo koota lautaselle sormiruokaa näistä vaihtoehdoista.
Asteen verran terveellisemmän vaihtoehdon saa, kun taco/tortillakuorien sijaan käyttää cosmopolitan salaattia (tai jotain vastaavan tyylistä). Sen lehdet ovat mukavan rapeat ja lehdet ovat hieman tacokuorien malliset. Yleensä vielä taittelen sen tortillan tapaan, jolloin sitä on helpompi syödä.

Myös fajitakset ovat samantyylisiä kuin tortillat. Oikeastaan tortilla tarkoittaa sitä maissi-tai vehnäjauhoista valmistettua lättyä. Usein kuitenkin puhuttaessa tortilloilla tarkoitetaan jauhelitäytteistä ruokaa. Fajitaksissa käytetetään tortillalättyjen sisällä esim. kanasuikaleita tai lihapaloja, jotka maustetaan esim. fajitas mausteella. Meillä nautitaan niitä aina välillä ettei tule liikaa jauhelihaa syötyä. Burritoissa tortillalätty kääritään rullalle. Enchiladoissa puolestaan rullien päälle laitetaan usein juustoa ja tomaattikastiketta sekä gratinoinoidaan vielä uunissa.


Kauppoihin on viime aikona ilmestynyt myös uudenlaisia taco settejä. Ollaan ehditty Baja Fish -setti testaamaan. Ihan hyvää oli ja kiva vaihtoehto välillä laittaa kalaa tacoihin. Oletteko te näitä jo testanneet? 


Ollaan tehty muutaman kerran myös tacosalaattia. Siinä täytteet laitataan salaattikulhoon ja tacosipseja rikotaan sekaan. Salaatin kastikkeena on tietysti tacokastike. Tacosipsit olen ihan käsin murskannut pienemmiksi salaatin päälle. Seassa ne hieman vettyvät ja eivät ole enää niin rapeita. Salaattia on helpompi syödä kuin perinteisiä tacoja ja soveltuu hyvin vieraillekin tarjoiltavaksi (ei ole niin sottaista puuhaa). Olen nähnyt ns. tacolaatikoita valmistettavan uunissa, mutta vielä en ole sellaista itse testannut tehdä. Täytyy varnaan joku päivä testata. 


Tortilla sipsit ja cuacamolekastike ovat meidän lempiherkkuja leffailtaan.Miten teillä nautitaan tacoja tai tex-mex -ruokaa yleensä? Onko teillä vielä jotain muita täytevaihtoehtoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!