keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Perhe matkustaa Baltiassa: Jurmala, ihastuttava rantakaupunki


Perhe matkustaa Baltiassa -sarjassa saavumme nyt Latvian pääkaupunki Riian jälkeen Jurmalaan. Jurmala on ihastuttava rantakaupunki. Se tunnetaan Baltian Rivierana, joten hiekkarantaa riittää. Siellä kannattaa ehdottomasti käydä kauniina kesäpäivänä.
Riiasta matkaa Jurmalaan on vajaat 30 kilometriä.

Jurmala koostuu pienistä kylistä meren rannalla. Sen keskus on Majori, jossa pääpalvelut sijaitsevat.Jurmala tunnetaan upean rannan lisäksi ihastuttavista pitsihuviloistaan. Myös upeaa uutta rakennuskantaa löytyy. Uudemmissa rakennuksissa voi ihastella uuden ja vanhan hienoa yhteensovittamista. Jurmalassa on paljon historiallisesti arvokkaita puuarkkitehtuurin perintökohteita. Myös vanhempaa ja huonokuntoista asumusta näkyy.


Kaupungissa järjestetään paljon myös erilaisia tapahtumia.


Jurmala on kylpyläkaupunki. Parasta kaupungissa on upea pitkä hiekkaranta ja se tunnetaan leudosta ilmastostaan. Valkoista hiekkarantaa on pituudelta 26 kilometriä. Hiekkarannalta löytyy varmaan tekemistä kaikille. Se on hyvässä kunnossa ja siellä pääsee (ainakin osittain) kulkemaan myös rattailla/pyörätuolilla.Rannalla liehuvat EU:n myöntämät siniset liput. Ne tarkoittavat takuuvarmasti puhdasta vettä. Ilma on myös raikasta. Rantaviivaa pitkin voi kävellä ja etsiä pihkaa, ottaa aurinkoa, pelata erilaisia kesäpelejä, purjelautailla tai vaikkapa nauttia juomista ja ruoasta rannalla.
Jurmala oli suosittu kylpyläkaupunki neuvostoaikana. Nyt Jurmala on kokenut uuden tulemisen.

Ei niin onnistunut laajakuva kännykällä, mutta vähän käsitystä siitä, että kyseessä tosi pitkä ranta.
Puistossa verryttelyä.
Mukava ja leppoisa paikka kävelukadun varrella ruoalle tai vaikka vain oluelle. Ulkoa löytyy myös pieni leikkipaikka.
Kävelykadun varrella oleva hastuttava talo rakenteilla, jossa yhdistyy tyyllikkäästi uusi ja vanha.


Jurmalassa on Pohjois-Euroopan suurin vesihuvipuisto Livu Akvaparks. Siellä voi olla vaikka ilmakin olisi huono, sillä osa aktiviteeteista on sisätiloissa. Vesipuistossa on paljon monenlaisia liukumäkiä ja erilaisia saunoja, porealtaiata sekä uima-altaita. Isommat lapset varmasti tykkäävät aalto-altaasta. Myös merirosvoalus vesikanuunoilla on hauska paikka leikkeihin. Me ei itse täällä käyty, kun lapsi oli vielä niin pieni (joten omakohtaista kokemusta ei ole).Jurmalassa on hyvä hiekkaranta. Myös pienten lasten on kiva temmeltää vedessä ja harjoitella uimista, sillä vesi on hyvän matkaa matalaa ja loivenee pikku hiljaa. Ainakin paikoittain kärryillä tai vaikka rullatuolilla pääsee kulkemaan kivasti myös rannalla.


Jurmalassa on kiva kävelukatu Jomas Iela. Sen varrelta löytyy paljon kivoja ruokapaikkoja ja kahviloita. Myös erilaista shoppailtavaa ja matkamuistoja löytyy hyvin.


Kävelykadulta ja rannan läheisyydestä löytyy paljon ravintoloita. Me pysähdyimme kävelykadulla sijaitsevaan Alus Krodzins -ravintolaan. Paikka näytti mukavalta ja päädyimme sinne. Hinnat olivat yllättävän alhaiset. Ruoat olivat muutaman euron luokkaa. Valikoimista löytyi myös vanhoja perinteisiä latvialaisia ruokia (merkitty erikseen menuun). Lasten aterian sai alle kolmella eurolla. Tosin meillä oli vauvalle omat soseet ja Hipp-vauvankeksejä mukana. Puolen litran olut tai siideri maksoi 2,15€.


Ravintolan pihalla oli lapsille leikkipaikka. Sisälläkin olisi ollut värityskirjaa, palikoita ja muuta pientä puuhaa.
Jurmalassa on paljon kaunista mäntymetsää. Niissäkin voi tehdä kivoja kävelyretkiä. Dzintarin metsäpuisto sijaitsee pienen kävelymatkan päässä kävelykadusta. Siellä voi ihailla kaunista mäntymetsää. Metsäpuistossa on myös paljon aktiviteetteja ja leikkipaikkoja. Sinne kannattaa siis suunnata lastenkin kanssa.
Jurmalassa käydessä kanttaa rannan ja kävelykadun lisäksi käydä vaikka pienellä autoajelulla ja ihastella taloja. Rannan läheisyydestä löytyy ehkä ne upeimmat pitsihuvilat, mutta muuallakin on katselemisen arvoista omakotitaloasutusta.Jurmalassa on helppo ajaa autolla. Jokainen autoilija joutuu maksamaan parin euron "veron" Jurmalaan mennäkseen. Varsinkin kauniina kesäpäivänä parkkipaikkoja voi olla vaikea löytää. Mikäli haluaa vain käydä päivävisiitillä Jurmalassa ja oleskella Riiassa niin sieltä pääsee monella tapaa kulkemaan.

Mikäli matkustat lentäen niin Riian lentokentältä pääsee taksilla 15 minuutissa. Hintakaan ei päätä huimaa (n.15€).


Riian ja Jurmalan väliä kulkee shuttle-bussi. Bussiin lippu ostetaan kuljettajalta. Myös junalla pääsee Jurmalaan helposti. Sillä kestää noin puoli tuntia ja lipun hinta 1,40€/suunta. Junaliput ostetaan etukäteen asemalta. Osta liput Majorin asemalle.


Jurmala on yksi kaupunki Latviassa, jota suosittelen ehdottomasti testaamaan. Oletko sinä käynyt Jurmalassa?Seuraavaksi automme pysähtyi vanhan ajan havinaa huokuvassa Kuldigassa. Kävimme mm. katsomassa Euroopan leveintä vesiputousta. Kuva alla Kuldigasta.

Matkallamme pysähdyimme seuraavissa kaupungeissa/kylissä:

Viro: Tallinna-Rapla-Pärnu,
Latvia: Riika-Jurmala-Kuldiga-Liepaja,
Lietttua: Klaipeda-Kuurinkynnäs (niemimaa)-Kaunas-Trakai-Vilna.
Takaisin menomatkalla pysähdyimme lisäksi Latviassa Siguldassa ja Viron puolella Pärnussa ja Tallinnassa, josta matka jatkui takaisin koti Turkuun Helsingin kautta.

Pysyt paremmin mukana matkassa, kun seuraat blogia facebookissa tai Instagramissa!

Olisi kiva kuulla myös jos sinulla on kivoja vinkkejä Baltiaan!

4 kommenttia:

 1. Jurmalassa ei olla käyty. Onko paljon eroa Pärnuun? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse ainakin tykkäsin enemmän Jurmalasta. Kylpylöissä ei kummassakaan olla käyty niin niistä en osaa sanoa. Pärnussa enemmän kauppoja jos shoppailusta tykkää. Ranta kyllä Jurmalassa upea ja edullisempaa Latviassa.Itse valikoisin Jurmalan jos nyt lähtisin.Se on vähän mistä ketäkin tykkää :D

   Poista
 2. Jurmala on ihana paikka, kävimme noin 5 vuotta sitten ja tuonne voisimme mennä joskus uudestaankin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin reissusta tosiaan jo pari vuotta. Tätä kirjoittaessani kummasti sain idean, että mentäis kesällä vähän ajelemaan Latviaan ja tuonne rannalle pitäisi päästä :)

   Katsotaan mihin päädytään! :-)

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!