keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Lapsen kanssa ulkoilu

Mammalandian bloggaajat kirjoittavat joka kuukausi yhden postauksen samasta aiheesta. Nyt postauksen aihe on lapsen ulkoilu. Kuukausittaiset postaukset löydät Mammalandian kotisivuilta.

Lasten ulkoilu on tärkeää. Me yritetään olla mahdollisimman paljon ulkosalla lapsen kanssa. Kuitenkin talvella, kun on kylmää, koleaa, pimeää ja sataa räntää niin ei aina tee mieli ulos (meillä vanhemmilla). Välillä on päiviä, kun ei ulkoilla. Silloin meillä on onneksi kivoja sisäleikkejä.

Koen kuitenkin tärkeäksi, että lapsi pääsee mahdollisimman paljon ulos leikkimään ja tutkiskelemaan luontoa ja lähipaikkoja. Haluan opettaa lapselleni luonnonläheisyyttä ja että hän tuntisi hyvin luontoa ja kokisi sen tärkeäksi (myös isompana).

Ulkoilusta on myös monia hyötyjä lapselle, kuten se, että hän yleensä nukkuu paremmin ulkoiltuaan ja saa raikasta ilmaa ja liikuntaa.

Viime keväänä Kupittaan puistossa.
Itse olen maalta kotoisin, joten luonto on minulle hyvin tärkeä ja läheinen paikka. Maalla olen ollut paljon ulkona leikkimässä. Nyt asumme kaupungissa ja kerrostalossa. Täällä on vähän erilaista lapsen kanssa. Pientä lasta ei uskalla yksin päästää pihalle samalla tavalla kuin maalla. 

Toisaalta lapsen myötä olen itsekin ollut enemmän ulkona täällä kaupungissa. Varsinkaan taloyhtiön pihalla ei muutoin ole tullut pahemmin oleskeltua ennen lapsen syntymää. Nykyään ollaan paljon pihalla ja meillä onkin onneksi tosi iso ja kiva taloyhtiön piha. Sieltä löytyy niin leikkimökki, keinuja, keinuhevosia, liukumäkeä, kiipeilytelinettä ja hiekkalaatikko. Myös asfaltoitu koripallokenttä ja nurmikkokenttä jalkapallomaalein löytyy.

Pihalla leikkimässä samalla kun grillailtiin Helatorstaina. Muut kuvat ovatkin sitten yli vuoden vanhoja.
Me asutaan myös ihan metsän reunalla ja siitä alkaa hyvät poruradat. Metsässä on paljon kivoja polkuja ja erilaista maastoa. Välillä käydään ihan vain kävelemässä ja välillä retkeilemässä. Ensi talvena mennään  myös hiihtämään (jos vain on lunta). Taaperollekin on nyt omat sukset valmiina.

Me ollaan mieheni kanssa taas muutaman vuoden tauon jälkeen alettu geokätköilemään. Ajateltiin, että se voisi olla taaperollekin hauskaa puuhaa, kun pääsee metsään kävelemään ja etsimään aarteita. Meidän lähimetsässä on todella paljon geokätköja ja osa niistä on vielä etsimättä.


Me ollaan myös jonkin verran reissussa, varsinkin, kun isovanhemmat ja muut läheiset asuvat vähän kauempana. Silloin koitetaan käydä paljon erilaisissa leikkipaikoissa leikkimässä tai muutoin ulkoilla. Fammolla ja Fafalla on myös kiva piha, jossa saa vapaasti leikkiä.


Kesällä viihdytään huomattavasti paremmin ulkona. Mökillä kesäpäivät oikeastaan ollaankin vain ulkona jos on hyvä ilma. Mikäs siinä rannalla leikkien ja tutkien sekä välillä vedessä polskien. Saaressa vaan saa lapsen kanssa olla tarkkana. En kyllä ole sitä itse kokenut mitenkään erityisen hankalaksi vaikka useat sitä ovatkin ihmetelleet.


Ulkoilu on kivaa, kun on säähän sopivat varusteet (niin lapsella kuin vanhemmillakin). Sadekaan ei haittaa. Muistan omasta lapsuudestani, että silloin vasta olikin riemua olla kesällä ulkona vesisateessa. Lapsia ei pahemmin haittaa millainen ilma on. Huomaan, että näin vanhemmiten olen mieluummin sisällä, kun sataa vettä tai räntää tai on tosi kylmä. Lapsen vuoksi koitan kuitenkin tsempata.


Me ollaan matkustettu lapsen kanssa jonkin verran. Lapsestakin huomaa, että hänestä on ihanaa olla, kun ei ole niin paljon vaatteita päällä mitä talvella pitää olla. Etelässä riittää yksi vaatekerros ja sandaalit. On kyllä ihana katsoa miten lapsikin nauttii. Varsinkin rantahiekalla elämästä nauttiminen näkyy. Silloin kirmataan rantaviivaa pitkin edes takaisin ja maataan rantahiekassa venytellen.

Kesällä ulkoilu on vain helpompaa!

Viime kesän 70-luvun juhlissa kesäisissä tunnelmissa.

Nyt kesällä mökkeillään ja kaupungissakin yritetään käydä usein rannalla. Staffan rakastaa vettä ja on nopeasti ottamassa kenkiä ja sukkia pois jalasta, jotta pääsisi uimaan. Hänen uiminen tosin vielä tarkoitttaa vedessä olemista.

Miten teillä ulkoillaan?


2 kommenttia:

 1. Ulkoilu on tosiaan niiiin paljon helpompaa kesällä kuin talvella! Tosin aurinkorasvan laittaminen tietysti hidastaa hiukan, mutta siitä huolimatta. Ihana kun on kesä! Tai onko, eilen tuli rakeita... ;)
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakeita, jaiks! No, tämä Suomen kesä on välillä mitä on :/ Viime päivät ovat onneksi olleet kivoja (ainakin täällä päin).

   Itsekään en tuosta rasvaamisesta niin tykkää. Yritänkin oikeastaan käyttää peittäviä, mutta kevyitä vaatteita. Aina se ei tosin ole mahdollista.

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!