tiistai 26. tammikuuta 2016

Apinaeväspiparit

Tänään jaan teille apinaeväspipareiden reseptin. Staffan naposteli niitä matkalla mummolaan, jossa vietimmekin koko päivän. Me oltiin tavallaan evakossa siellä, kun isännälle tuli iltapäivällä kaveri kylään. Ei meitä kyllä mitenkään kotoa pois ajettu, mutta ajattelin, että voitaisiin ihan hyvin mennä mummolle kylään niin mieheni ja hänen kaverinsa voivat rauhassa pelailla ja jutella miesten juttuja.

Tein jo pari päivää sitten näitä pipareita. Monille pienten lasten vanhemmille apinaneväs on tuttu sormiruoka. Se on todella helppo ja nopea tekoinen. Aineitakaan sen tekemiseen ei tarvitse suurta kasaa. Eli juuri sellainen mistä mä pidän!

Mulla ei noista apinaeväistä ole kovin kauniita yleensä tullut. Ne ovat olleet sellaisia epämääräisi möykkyjä. Siitä inspiroituneena mä päätin testata tehdä vähän erinäköisiä niistä tällä kertaa. 



Päätin tehdä näitä, kun meidän hedelmäkulhossa näytti baniinit jo olevan aika tummia. Muutenkin yritän keksiä vanhaksi meneville ruoka-aineille jotain käyttöä ettei tarvitsisi roskikseen heittää.



Apinan eväiden resepti on helppo:

1 banaani
1dl kaurahiutaleita

Muussaa banaanit ja lisää sekaan kaurahiutaleet. Vasta sormiruokailua aloittavalle pienokaiselle kaurahiutaleet voi halutessaan hienontaa esimerkiksi sauvasekoittimella.

Halutessaan sekaan voi lisätä mausteita, pähkinöitä, siemeniä, hilloa tai vaikkapa Pilttiä. Olen usein nähnyt, että ohjeessa suositellaan ceylonkanelia. Sitä ei kannata korvata normaalilla kanelilla, sillä se sisältää myrkyllistä kumariinia. Pähkinät ovat myös sellainen allergisoiva raaka-aine, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Lisäksi pähkinät voivat mennä helposti väärään kurkkuun.


Mä olen yleensä käyttänyt vain noita kahta pääraaka-ainetta. Tällä kertaa päätin kuitenkin lisätä hieman juoksevaa hunajaa ja lisäsin vielä avatun hedelmäsoseen lopun. Muistathan kuitenkin, että hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille botuliinin vuoksi.

Levitä uunipellille leivinpaperi johon laitat taikinanokareita tai halutessasi voit tehdä pitkulaisia keksejä. Itse päätin tällä kertaa levittää taikinan tasaiseksi massaksi leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kun taikina on vielä hieman pehmeää uunista pois ottaessa, niin saat muotoiltua piparkakkumuoteilla kauniin muotoisia pipareita. Jätin piparit yön ajaksi kovettumaan huoneilmaan.



Osan pipareista annoin pojalle sellaisenaan. Mielestäni nuo ovat ihan hyviä vaikka aikuisen naposteltavaksikin. Mulle oli vielä joulupipareiden koristelusta jäänyt sokerimassaa jäljelle joten päätin osan koristella sillä.

Meidän poika ainakin on tykännyt näistä kovasti. Näitä on helppo ottaa matkaan mukaan ja lapsi saa niitä kätevästi syötyä missä vain.




Muistan jo lapsuudesta, että meillä oli aina leikkokukkia keittiön pöydällä sekä olohuoneessa. Tällä kertaa mummolassa oli kauden kukkasia eli tulppaaneja ihanan hempeissä väreissä. Myös Fammo oli käymässä äitini luona. Staffanilla oli kivaa, kun sai viedä leluja kummankin luokse vuorotellen. Mä ostin matkan varrelta laskiaispullia, joita kaffen kanssa syötiin. Fammo oli ostanut pussillisen wienereitä ja mummolla oli pipareita pöydässä montaa sorttimenttia. Onneksi siskoni tuli myös käymään kaffella siellä.


Postiluukusta oli juuri tippunut uusia Hesen tarjouskuponkoja ja siskoni sai houkuteltua meidätkin sinne syömään. Mun piti antaa Staffanille vain maissinaksuja, mutta sai varastettua tarjottimeltani pari ranskalaista. Sitten ei enää maissinaksut kelvanneetkaan, kun pääsi noiden makuun. Sitten vielä kierros kauppakeskus Plazassa ja takaisin mummolaan. Sen verran taas tarttui tavaraa mukaan, että piti vähän ennen kotia soittaa Frejlle, että tulee auttamaan kantamisessa.




4 kommenttia:

  1. Uuu noi piparit kuulostaa tosi hyviltä! Ja voin vaan kuvitella että maistuvatkin myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meillä ainakin maistuu :D ja mikä kivointa, että helppo lisätä sekaan jotain pientä ekstraa omien mieltymysten mukaan.

      Poista
  2. Oi nams, tämä tulee heti testaukseen !
    Tästä saan Navalle evästä huomiseksi kerhoon ja sormiruokailua Massulle.

    Mukavaa loppu viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, kannattaa kokeillä näitä jos vielä ei ole testannut. Meidän vauvapiireissä ainakin ollut todella tykättyjä.

      Ihanaa viikon jatkoa myös sinulle! (näistä ilmoista huolimatta). =)

      Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!