maanantai 2. toukokuuta 2016

Perinteinen vappuaatto


Meillä vietettiin perinteistä vappua. Tai ainakin meille perinteisellä tavalla. Pari siskoani perheineen tuli meille Turkuun kylään. Teimme perinteisiä vappu tarjoiltavia. Tänä vuonna simakin onnistui ihan hyvin. Munkit ja sima kuuluvat suomalaiseen vappuperinteeseen. Meillä oli tarjolla myös erilaisia sipsejä ja naksuja, karkkeja, hedelmiä, popcornia ja saaristolaisnappeja katkaraputäytteellä. Vastapainona tuolle kaikelle rasvaiselle ja sokeriselle meillä oli myös fitcake =) Se olikin yllättävän hyvää.

Tänä vuonna sima tosiaan onnistui paljon paremmin kuin muutama vuosi sitten. Mulla oli varmaan ajatukset jotenkin jossain muualla, kun tein simaa. Kävi nimittäin pieni virhe siman teossa. Perinteiseen tapaan teen siman fariinisokeripussin kyljessä olevan reseptin mukaan. Tälläkin kertaa luin sitä (ainakin jotenkin). Liuotin hiivaa simaämpäriin. Sen jälkeen tajsin tehneeni virheen ja aloin siivilöidä siman pinnalta hiivapaloja, jotka eivät vielä olleet ehtineet liueta sekaan. Simaanhan tulee vain noin herneen kokoinen palanen hiivaa. Mäpä laitoin koko hiivan. Onneksi meillä ei silloin vielä ollut lapsia vappua viettämässä kanssamme. Tuo jaksaa naurattaa mua aina vaan ja ainakin opin kerrasta!


Asuntoa koristi perinteiset vappukoristeet eli ilmapallot ja serpentiini. Mulla on tapana laittaa ulko-oveen aina juhlan mukaan ovikranssi tai muu koristelu ja näin tein myös vappuna. Oli meillä myös suolaista purtavaa ne perinteiset nakit ja perunasalaatti. Niiden kanssa meillä oli tikkuperunoita. Parempaa vappusäätä ei olisi voinut toivoakaan! Se myös näkyi kaupungilla, sillä monet olivat lähteneet liikkeelle. Aloitimme lasten kanssa Seikkailupuistosta, jossa on paljon kaikkia kivoja liukumäkiä ja muita vempaimia tutkittavaksi. Sitten kävimme hieman huikopalalla Hesburgerissa, jossa lapset pääsivät vielä leikkimään. Sen jälkeen kävimme tivolissa, mutta totesimme sen olevan vähän liian täynnä väkeä, joten jatkoimme sieltä kohti keskustaa. Keskustassa kävimme vapputorilla ja nautimme Fontanan terassilla juomat. Sitten suuntasimme meille syömään jo esittelemiäni vappuherkkkuja. Illan päätteeksi olimme varanneet pari saunavuoroa.

Tänä vuonna emme olleet kaupungilla katsomassa lakitusta, jota perinteisesti olemme seuranneet. Ohjelmaa riitti muutenkin ja halusimme mennä enemmän lasten ehdoilla.
Vapun kruunaa hyvä kupliva juoma ja mansikat. Skål! Tästä se kesä alkaa! 

Onko teillä jotain vappuperinteitä? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!