torstai 24. maaliskuuta 2016

Helppo munienvärjäys kynsilakkavedellä!Kananmunien värjääminen on (ainakin itselleni) sellainen pääsiäisen perinne. Muistan miten pienenä maalasimme niitä vesivärein ja taidettiin tusseillakin piirtää kuvioita. Joskus olen kokeillut myös värjätä luonnontuotteilla. Kaupoista löytyy myös erilaisia värejä joilla värjätä sekä sellaisia näppäriä kuvioarkkeja, joilla koristaa hienosti ja helposti. En ole ennen kokeillut kynsilakalla maalaamista (tai siis kynsilakassa dippaamista), joten toteutin sen nyt. Multa löytyy monen monta kynsilakkapurkkia vaikka nykyään melko harvoin lakkailen kynsiäni. Noh, ehkä niitä juuri siksi löytyykin. Tähän projektiin sain hyvin käytettyä pois vanhempia kynsilakkojani. 

Päätin tehdä vähän tummemmilla kynsilakoilla, joita en muutenkaan varmaan tulisi käyttämään. Toki vähän iloisempia olisi tullut värikkäillä lakoilla. 


Kynsilakan ja kananmunien lisäksi tarvitset vettä, astian (jonka saa heittää pois käytön jälkeen esim. elintarvikkeista jääneitä muovipurkkeja) ja jonkin alustan johon lasket märät kananmunat kuivumaan. Lisäksi suosittelen kertakäyttökäsineitä, sillä on aika sottaista puuhaa ja lakkaa tarttuu sormiin. Pöydälle kannattaa levittää alustaksi vaikka sanomalehteä. Pienelle puutikulla voi halutessaan tehdä kynsilakkaan kuvioita, mutta itse en näissä käyttänyt. Sillä saa tehtyä marmorisen pinnan. 

Mikäli kananmunankuoret haluaa säilyttää tulevia pääsiäisiä varten tai laittaa roikkumaan vaikka pajunkissoihin niin silloin kananmunat pitää tyhjentää. Itse halusin vain testata ensin tuota tekniikkaa ja minulla oli juuri vanhaksi menneitä kananmunia niin keitin ne koviksi ja värjäsin ne. En kyllä itse ainakaan tällä tekniikalla värjättyjä kananmunia muutenkaan söisi.  Tyhjennettyihin kananmuniin kannattaa laittaa pitkä tikku, jolloin sormia ei tarvitse dipata kynsilakkaveteen ja niitä on sen kanssa helppo pyörittää.

Alla olevasta videosta näet miten kynsilakkatekniikka toimii. 
Video on otettu YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=3CeCIYt9NQQ
Kynsilakoilla koristellessa kannattaa tuulettaa hyvin, sillä meillä ainakin keittiö haisi vahvasti kynsilakalle koko illan. Ei siis varmaan sovi hajuherkille! Kauniilla ilmalla näitä voi toki värjäillä vaikka pihalla. 

Veden tulee olla huoneenlämpöistä, että kynsilakka kelluu veden pinnalla. 

Näissä koristelemissani munissa on melko paksu värjäys, sillä upotin munat veteen ja vedin ne sieltä pois hetken kuluttua, kun veden pinnalla oli vielä kynsilakkaa. Yritin nostaa ylös kynsilakattomalla puolella, jotta sain kerralla värjättyä koko munan. Ohuemman ja tasaisemman pinnan saisi jos putsaisi veden pinnan kynsilakasta ennen ylös nostamista (esim. talouspaperilla. Tai sitten vain pyörittelee siinä pinnalla kananmunaa. Se onnistuu jos käytössäsi on leveämpi astia, jota suosittelen. 

Tämä on kyllä erittäin helppo ja nopea värjäystapa. Aion kyllä joskus tehdä uudestaan!

1 kommentti:

  1. Wau- menee seuraavana pääsiäisenä viimeistään kokeiluun!

    Ihanaa pääsiäistä♥

    VastaaPoista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!