perjantai 3. kesäkuuta 2016

Puistometsä Ramsholmen Tammisaaressa


Ajattelin kertoa teille yhdestä lempipaikoistani, Ramsholmenista. Käydään siellä usein, kun ollaan anoppilassa. Ramsholmen on suuri noin 55 ha kokoinen puistometsä, joka sijaitsee merellisessä Tammisaaressa (Raaseporissa). Se on Tammisaaren kävijän ehdoton vierailukohde. Alueella on paljon varsinkin puita ja kasveja, jotka ovat harvinaisia. Myös lintubongarit voivat tehdä kivoja havaintoja alueella. Upea lehtometsä on vanhaa ja puut ovat korkeita. Samanlaista paikkaa ei ehkä muualta Suomesta löydy (paitsi Ahvenanmaalla vähän vastaava). 

Alueen ehtii nähdä nopeasti tai aikaa voi käyttää enemmänkin ihasteluun. Kannattaa Tammisaaren vierailulla kuitenkin käydä alue katsastamassa. Alueella on upeat merelliset maisemat. Kaupungista on vain noin kilometrin matka alueelle, mutta myös lähemmäs pääsee autolla. 

Leirintäaluekin sijaitsee lähellä, josta pääsee helposti tutustumaan alueeseen. Ensin on Hagen, jossa on enemmän myös havupuita. Pienen joen uoman ylittävältä sillalta pääsee Ramsholmeniin, joka on alueen näyttävin kasvien ja puiden monipuolisuudellaan. Niin paikalliset kuin turistit käyvät kävelemässä ja ihastelemassa aluetta. Seuraava saari alueella on Högholmen, joka on enemmän luonnovarainen ja vaikeakulkuisempi.


Itse pidän alueesta varsinkin keväisin jolloin erilaisten kasvien näkee nousevan maasta ja pensaisiin ja puihin tulee ensimmäiset vaalean vihreät lehdet. Äitienpäivän tietämillä maa peittyy valkovuokkomereen. Sieltä täältä löytyy myös keltavuokkoja, kun tarkkaan katsoo. Valkovuokkojen jälkeen saniaiset aloittavat oman näytöksensä. Myös geokätköilijät voivat etsiä alueelta kätköjä.


Alue sopii hyvin kokoperheen retkikohteeksi. Lämpimällä säällä kannattaa olla ainakin omat juomat mukana, sillä alueella ei ole mitään kioskia. Myös picnic Ramsholmenissa on kiva pieni levähdyshetki alueella kävellessä. Picnicin voi nauttia vaikka Ramsholmenin päädyssä olevalla uimarannalla. Siellä on hyvä hiekkaranta ja helppo mennä uimaan hieman pienemmänkin lapsen kanssa. Uikkarit siis mukaan!

Hagenin pääsee kiertämään polkua pitkin saaren ympäri. Polunvarrella on muutamia penkkejä levähdystauolle. Alueella liikkuu hyvin lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Ramsholmenista lähtee pitkä puusilta Högholmeniin. Högholmen on eniten luonnonvarainen ja siellä on vain pieniä polkuja joissa voi olla myös kaatuneita puita tai oksia esteenä. Sinne kannattaa lähteä ainoastaan kävellen.


Me otettiin ensimmäisen äitienpäiväni tietämillä kuvia Ramsholmenin valkovuokkomeren keskellä. Piti tehdä sama myös tänä vuonna, kun satuttiin alueella olemaan. Paikalliset käyvät usein lenkkeilyttämässä koiriaan täällä, mutta niiden pitää olla kytkettyinä. Alue on Natura 2000 luonnonsuojelualue. Alueella ei saa polttaa nuotiota, leiriytyä eikä telttailla. Valkovuokkoja saa poimia ja monella näkyykin äitienpäivän aikoihin kimput kädessään alueelta lähtiessään.


Oletteko te käyneet Ramsholmenissa? Mikä on teidän lempipuistoja?

Kävelymatkan päässä on Tammisaaren vanha kaupunki ( klik juttuun).

Voit seurata blogia Instagramissa ja Facebookissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!